Zatoczek
Moderator: ModTeam
- Szymszon
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
Zatoczek
No i pojawił się "problem", którego nie miałem od dawien dawna. Wpuściłem kilka świderków, żeby się rozmnożyły i przekopywały dno, likwidując strefy beztlenowe. Tymczasem...świderków nadal jest tyle samo, za to pojawiły się zatoczki, czy jak tam sie to mówi...okrągłe muszle, zupełnie inne niż u świderków. Pytanie...
1.:Co mam zrobić?. Czy muszę je niszczyć?.
2.:Czy te całe zatoczki niszczą rośliny?.
3.:Jeśli niszczą, to czy do akwarium 112 litrowego w którym póki co jest parka barwniaków i neonki, mogę dokupić jakieś bocje?. Jeśli tak, to jakie i w jakiej ilości?. Karłowate, może siatkowane, może kubotai, a może pręgowane?. Zakładam że będą dotąd, aż pozbędą się wszystkich ślimaków, chyba że mogą zostać.
(Ps.: Mam nadzieję że świderki się uchowają).
1.:Co mam zrobić?. Czy muszę je niszczyć?.
2.:Czy te całe zatoczki niszczą rośliny?.
3.:Jeśli niszczą, to czy do akwarium 112 litrowego w którym póki co jest parka barwniaków i neonki, mogę dokupić jakieś bocje?. Jeśli tak, to jakie i w jakiej ilości?. Karłowate, może siatkowane, może kubotai, a może pręgowane?. Zakładam że będą dotąd, aż pozbędą się wszystkich ślimaków, chyba że mogą zostać.
(Ps.: Mam nadzieję że świderki się uchowają).
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Zatoczek
Kubotai mogą spokojnie zamieszkać w Twoim akwarium. I poradzą sobie ze ślimakami błyskawicznie. Jeżeli masz ich w tej chwili niewiele, spróbuj wyłowić ręcznie ile się da, możesz też nałapać je na świeże mięsko przez noc.
Zatoczki roślin nie zniszczą, ale wkrótce będą ich tysiące
Zatoczki roślin nie zniszczą, ale wkrótce będą ich tysiące

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Zgadzam się z przedmówcą.
Kupowałeś może niedawno roślinki? Mogłeś przynieść na nich ślimaki lub ikrę...
Przed włożeniem roślinek do akwa dobrze jest dokładnie wypłukać roślinki by pozbyć się niechcianych gości ;)
Kupowałeś może niedawno roślinki? Mogłeś przynieść na nich ślimaki lub ikrę...
Przed włożeniem roślinek do akwa dobrze jest dokładnie wypłukać roślinki by pozbyć się niechcianych gości ;)
- Szymszon
- Stały bywalec
- Kontakt:
W takim razie postaram się ich pozbyć ręcznie, wypłuczę też rośliny. Jeśli nie pomoże, ile sztuk kupić kubotai?. I co ze świderkami...?. Ich akurat nie chcę się pozbyć. Może jest szansa, żeby świderków kubotai nie tknęły?.
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Najlepiej z 4/5 to stadne rybki.
Nie ma pojęcie co ze świderkami będzie...
Nie ma pojęcie co ze świderkami będzie...
- Szymszon
- Stały bywalec
- Kontakt:
W sumie bocje też w jakiś tam sposób przekopują podłoże. Nie aż tak jak świderki, ale zawsze coś. Najwyżej raz na tydzień sam pogrzebie ręką w podłożu. Rozumiem że kubotai nie zjedzą mi roślin?.
- maol
- Moderator
Bocje załatwią wszystkie ślimaki w akwarium. A przekopywanie podłoża nie jest najmniejszym problemem. Powiedzcie mi, tzw. początkujący
dlaczego zawsze najbardziej istotne wydaja się Wam sprawy najmniej problematyczne? Strefy beztlenowe i cyjanobakterie bywają problemem, ale mogę Was zapewnić, że w celu im zapobieżenia, starczy raz na 2-3 miesiące dźgnąć podłoże w parunastu miejscach patykiem. A jak tego nie zrobicie, to opowieści o chmurach toksycznych gazów są naprawdę wyjątkowo przesadzone.
I jeszcze do wracającego "co ryba" tematu "a nie zjedzą roślin?" Ryby roślin nie jedzą jeżeli nie muszą. Zaspokajając ich potrzeby pokarmowe można być pewnym, że rośliny nie będą ich interesować. A bocje od roślin to wogóle wolą mięsko

I jeszcze do wracającego "co ryba" tematu "a nie zjedzą roślin?" Ryby roślin nie jedzą jeżeli nie muszą. Zaspokajając ich potrzeby pokarmowe można być pewnym, że rośliny nie będą ich interesować. A bocje od roślin to wogóle wolą mięsko

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Szymszon
- Stały bywalec
- Kontakt:
Ok, wielkie dzięki!.
Ps.: Z drugiej strony przecież rośliny dostarczają przez korzenie tlen.
Ps.: Z drugiej strony przecież rośliny dostarczają przez korzenie tlen.
- maol
- Moderator
Szymszon pisze:(...) rośliny dostarczają przez korzenie tlen.
???? Którędy? Które rośliny ????
.... a może myślisz o tzw. pneumatoforach, którymi kilka drzew POBIERA gazy bez pośrednictwa liści?
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Szymszon
- Stały bywalec
- Kontakt:
Coś podobnego słyszałem i to nie raz, że między innymi korzenie roślin zapobiegają strefom beztlenowym.
- maol
- Moderator
Pytanie brzmi - czy słyszałeś na jakiej zasadzie zapobiegają? Czy wiesz w ogóle skąd się strefy beztlenowe biorą, jak "działają" i dlaczego korzenie roślin im w tym przeszkadzają? Zapewniam Cię, nie ma to najmniejszego związku z rzekomym wydzielaniem tlenu przez korzenie.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back