RATUNKU!!! ATAK GLONÓW ...
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marcin
RATUNKU!!! ATAK GLONÓW ...
Witam. zalozylem baniak 160L oswietlenie 2 x30w Philips aquarelle + Sylvania Grolux + 2 x 18 W OSRAM day light. Akwarium ma 2 miesiace i pojawil mi sie glon w zmasowanej ilosci. Z tego co wyczytalem jest to : Rhizoclonium nitkowate (długie słabe nitki, wata)
Charakterystyka:
porastające rośliny, kamienie i korzenie, często tworza bardzo długie nikti wyglądem przypominające watę.
Łatwo dają nawinąć się na palec i odrywaja od powierzchni roślin, jednak mimo regularnego usuwania w bardzo szybkim tempie odrastają.
Bardzo prosze o porade jak skutecznie pozbyc sie tego dziadostwa...
Dziękuje bardzo i pozdrawiam.
Charakterystyka:
porastające rośliny, kamienie i korzenie, często tworza bardzo długie nikti wyglądem przypominające watę.
Łatwo dają nawinąć się na palec i odrywaja od powierzchni roślin, jednak mimo regularnego usuwania w bardzo szybkim tempie odrastają.
Bardzo prosze o porade jak skutecznie pozbyc sie tego dziadostwa...
Dziękuje bardzo i pozdrawiam.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: RATUNKU!!! ATAK GLONÓW ...
A coś więcej - parametry, obsada, ilość roślin itp?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Imię: Piotr
Witam wszystkich dołącze się do tematu.
4 tygodnie temu założyłem akwarium ok 100l wszystko było ok po 3 tygodniach zarybiłem 30 szt neonów i ok 15 krewetek . Rosliny rosły jak zwariowane szczególnie moczarki i rogatek mchy również zaczęły bujnie się rozrastać. Dwa dni temu zrobilem podmianę wody ok 15% było ok musialem na jeden dzień wyjechać dziśiaj wracam a tu szok rośliny porośniete jakimś dziadostwem wszystkie. Poniżej foty glonów oraz zdjęcie akwa z przed tygodnia.
trochę o akwarium: Podłoże JBL manado pod roslinami kulki z gliny JBL i na poczatek wlałem połowe zalecanej dawki nawozu PlantaMin firmy tetra. Stosuję CO2 z bimbrowni , oświetlenie to 1x18W Philips aquarelle 1x18W philips 865 i 1x24W osram 840
woda PH7,2 KH ok 3d , GH tu gorzej>21 , NO3 ok 8 , NO2 ok 0,3
To zdjęcie z przed tygodnia

Uploaded with ImageShack.us
A to dzisiejsze

Czy można coś zrobić aby nie zaczynać od początku ? kosztowało mnie to wiele pracy. chce mi się wyć.
4 tygodnie temu założyłem akwarium ok 100l wszystko było ok po 3 tygodniach zarybiłem 30 szt neonów i ok 15 krewetek . Rosliny rosły jak zwariowane szczególnie moczarki i rogatek mchy również zaczęły bujnie się rozrastać. Dwa dni temu zrobilem podmianę wody ok 15% było ok musialem na jeden dzień wyjechać dziśiaj wracam a tu szok rośliny porośniete jakimś dziadostwem wszystkie. Poniżej foty glonów oraz zdjęcie akwa z przed tygodnia.
trochę o akwarium: Podłoże JBL manado pod roslinami kulki z gliny JBL i na poczatek wlałem połowe zalecanej dawki nawozu PlantaMin firmy tetra. Stosuję CO2 z bimbrowni , oświetlenie to 1x18W Philips aquarelle 1x18W philips 865 i 1x24W osram 840
woda PH7,2 KH ok 3d , GH tu gorzej>21 , NO3 ok 8 , NO2 ok 0,3
To zdjęcie z przed tygodnia

A to dzisiejsze

Czy można coś zrobić aby nie zaczynać od początku ? kosztowało mnie to wiele pracy. chce mi się wyć.
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Jedyne co, to mogę polecić mój wątek http://www.e-akwarystyka.pl/topics36/13652.htm , bo mam bardzo podobny problem. Czeka cię długa i ciężka walka.
Nie tylko chłopaki lubią robaki
Ja poradziłem sobie z nimi raz na zawsze nie ingerując w parametry - 10 molinezji czarnych :padam: i do dziś nie widzę ani jednej nitki.
Inna sprawa że teraz mam szntransje :niepewny:
Wiadomo jednak lepiej regulować parametry ale u mnie nie miało to sensu
Inna sprawa że teraz mam szntransje :niepewny:
Wiadomo jednak lepiej regulować parametry ale u mnie nie miało to sensu
- Klara
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Anna
- Kontakt:
Na mój blond rozum, to trochę za szybko wlałeś nawóz i dlatego glony zaatakowały.
Ja też walczę z nitkami w sposób mechaniczny, do tego wlewam potas, bo podobno glony tego nie przyjmują, a rośliny się wzmacniają.
W walce z glonami nitkowatymi chodzi o to, aby wyścig do składników odżywczych wygrały rośliny. Oblepione przez nitki nie mają szans.
Co mogę poradzić, to zmniejsz oświetlenie i jak najwięcej wyciągaj dziadostwa rękami. Wierz mi, wiem co mówię, bo powoli pozbywam się ich, ale codziennie skubię roślinę po roślinie. Nie wlewaj narazie multi nawozów, a głównie potas (ja mam AQUAFLORIN POTASSIUM odżywka z potasem dla roślin wodnych)
Plus podmianki wody i powinno iść coraz lepiej.
Tylko się nie załamuj, tylko utrudniaj im życie!
Ja też walczę z nitkami w sposób mechaniczny, do tego wlewam potas, bo podobno glony tego nie przyjmują, a rośliny się wzmacniają.
W walce z glonami nitkowatymi chodzi o to, aby wyścig do składników odżywczych wygrały rośliny. Oblepione przez nitki nie mają szans.
Co mogę poradzić, to zmniejsz oświetlenie i jak najwięcej wyciągaj dziadostwa rękami. Wierz mi, wiem co mówię, bo powoli pozbywam się ich, ale codziennie skubię roślinę po roślinie. Nie wlewaj narazie multi nawozów, a głównie potas (ja mam AQUAFLORIN POTASSIUM odżywka z potasem dla roślin wodnych)
Plus podmianki wody i powinno iść coraz lepiej.
Tylko się nie załamuj, tylko utrudniaj im życie!
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
-
- Nowicjusz
Własnie skończyłem wycinkę oblepionych liści palcami niestety nie ma możliwości za mocno się trzymają , podmieniłem 30% wody i od jutra wyłączam 24W zastanawiam sie czy nie zamienić tej 840 na 965. Z mchów niestety oderwać się nie da przyciąłem ile mogłem, Masakra żeby tak w dwa dni zaatakować!!! Najgorzej boli że nie mogę już podziwiać swojej pracy. dziwne że nie mam zielonych. Z rybami glonolubnymi chciałem się wstrzymać do momentu dobrego ukorzenienia się przez rośliny , ale chyba kilka otosków będzie niezbędne. A co myślicie o chemi? Zastanawiam się również nie nastąpił po poprawieniu parametrów wody (dołożyłem liscie dęmbu i zaaplikowałem aquacid) woda prawie ksiązkowa ale i glony. wcześniej rosliny rosły a glonów nie było. czytałem że w czasie "dojrzewania akwa" takie wysypy to normalne i przemijają . Nie wiem co o tym mysleć.
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Chyba pozostaje usunięcie przyczyn powstawania tego paskudztwa. Kiedyś miałam misję pozbycia się krasnorostów za pomocą chemii i rzeczywiście odpadły, ale na ich miejsce przyszło 2x tyle. W końcu się poddałam i zastosowałam naturalną valisneriową zaporę. Miałam taflę z liści porośniętych krasnorostem (od góry), a gdy nitki pokazywały się na spodzie - obcinałam liść. Tym razem się zawzięłam żeby mieć piękne rośliny, ale coś mi słabo idzie :/ a trzeba poświęcić na tę walkę duuużo czasu i energii.
-
- Zainteresowany
Też miałem problem z nitkami. Rośliny rosły, glony też. Gdy zacząłem wspomagać co2 z butli węglem w płynie, glony zniknęły i to do tego stopnia że krewetki muszę karmić bo nie mają co jeść. U mnie okazało się że glony rosły z powodu małej ilości co2
-
- Nowicjusz
Odłączyłem wczoraj wieczorem dodatkowo CO2 (matoda prób) dzisiaj masy nie przybyło zobaczę jutro
[ Dodano: 2010-07-24, 13:58 ]
Wczoraj zaaplikowałem potas , jak narazie nic nie rośnie może to była prawda że w dojrzewającym akwarium może zdarzyć się nagły wysyp ale szybko przemija?
Wczoraj zaaplikowałem potas , jak narazie nic nie rośnie może to była prawda że w dojrzewającym akwarium może zdarzyć się nagły wysyp ale szybko przemija?
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
nie odłączaj CO2. Zmieniasz pH wody na zasadowe. Dozując CO2 utrzymujesz bardziej kwasowe pH co jest mniej korzystne dla glonów.piotrfire pisze:Odłączyłem wczoraj wieczorem dodatkowo CO2 (matoda prób) dzisiaj masy nie przybyło zobaczę jutro
metodo EI - nadchodzę
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Mateusz
- Nazwisko: Koziarski
Hmm a ja opowiem wam swoją historię walki z nitkowcami. Przyszedł czas że wszystkie liście mojej kryptokoryny były w nitkach. kupowałem przeróżne preparaty sery i tropicala nic nie pomagało. Kupiłem tabletki do zwalczania glonów 5zł sztuka 1 tabletka na 5 litrów akwarium, czyli wydałem ponad 50 zł na same tabletki które guzik co dały w zamian pogorszyła się kondycja ryb. No w sumie nic dziwnego bo po takiej chemi. Ale w końcu usłyszałem o kosiarkach i kupiłem je. Kupiłem 2 kosiarki do mojego 112litrów i wierzcie lub nie ale po tygodniu glonów było duzo mniej a po 2 tygodniach nei było ich wcalę. Więc myślę że akura te rybki to nie drogi a pewny sposób na glony. Jednakże polecam kupić małe kosiarki bo dużę tak bardzo chętnie nie jedzą glonów aczkolwiek nie znaczy to że ich nei lubią. DO tej pory pływają w akwa i glonów nie widać. Więc może warto zainwestować w te pożyteczne rybki. Ich cena u mnie w zoologu około 5 zł 

-
- Zainteresowany
Kolega ma 100 l akwarium. Kosiarki będą najlepszym rozwiązaniem.Ale przy mniejszych zbiornikach tylko parametry wody i krewetki-polecam amano. Są dobrym tekstem parametrów wody. Gdy im coś nie pasuje, uciekają z wody
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:

-
- Zainteresowany
Można wpuścić krewetki miniaturowe np. redki. Są ładne, czerwone. Tylko istnieje ryzyko że zostaną zjedzone przez rybcie. Jak amanki zrobią się za duże można zrobić prezent koledze z większym akwarium i kupić mniejsze. Jednak to przy amankach nauczymy się dbać o dobre parametry wody (a o to przecież chodzi).Gdy im coś nie pasuje, uciekają z akwarium.