Witam,
Właśnie założyłem akwarium i mam pytanie co do zakupu roślin.
Na jednym z internetowych serwisów aukcyjnych oferowne są po dosyć atrakcyjnych cenach rośliny z tzw. plantacji submersyjnych.
Zwracam się z pytaniem do forumowiczów czy zakup takich roślinek ma sens (czy się przyjmą), gdyż przeczytałem że może być z tym duży problem.
Jeśli ktoś ma doswiadczenia z zakupem takich roślinek poprzez allegro prosiłbym o podzielenie sie własnymi uwagami.
Pozdrawiam :->
rośliny z upraw submersyjnych
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Re: rośliny z upraw submersyjnych
Uprawa submersyjna to taka w ktorej rosliny hodowane sa pod woda a nie, jak to w wiekszosci wypadkow bywa, nad lustrem wody. Rosliny hodowane pod woda latwiej przystosowuja sie do zycia w akwarium gdzie rowniez rosna pod woda. Jesli nabedziesz rosline z uprawy emersyjnej czyli nadwodnej, wowczas potrzebuja one troche czasu zanim zaadaptuja sie do zycia pod woda. Zabienice sa jednymi z najpopularniejszych roslin hodowanych emersyjnie. To dlatego gdy sie je kupuje najczesciej maja okragle liscie. Po posadzeniu w akwarium nowe liscie zabienic sa juz podluzne. Uprawy emersyjne sa tansze i rosliny lepiej znosza transport do sklepow i domow hobbystow. Jedna i druga uprawa ma swoje dobre i zle strony. Ja bym zaryzykowal kupno tych roslin jesli maja dobra cene.
- Raven
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
Kupiłem te roślinki i faktycznie po tygodniu ruszają z nowymi listkami i bąbelkują jak szalone. Tylko zaczął się niestety problem. Większość z nich zaczęła pokrywać się glonami. Puchowe jasne włoski a na niskich malutkie brązowe. Czytałem różne posty na forum i pewnie to pierwszy atak krasnorostów i innych jemu podobnych. Mam nadzieje że szybko sytuacja w akwarium sie unormuje. Wpuściłem pierwsze rybki i odniosłem wrażenie, że te glony bardzo im smakują. Szczególnie molinezom i brzankom :-)
-
- Przyjaciel forum
Tak molinezje oraz platynki bardzo szybko te biale glony zjadaja. Ja zawsze wpuszczam platynki w poczatkowej fazie nowych roslin w nowym akwarium. Gdy faza glonow ustaje, platynki wracaja do swego stalego akwa w garazu :-) Te biale i brazowe nitki to nie sa krasnorosty. Krasnorosty wystepuja w forme czarnawych szczoteczkowatych wloskow, lub jako taka czarna broda gdy rosna na lisciach. Ciezko jest to usunac bez uszkodzenia liscia.Raven pisze:Kupiłem te roślinki i faktycznie po tygodniu ruszają z nowymi listkami i bąbelkują jak szalone. Tylko zaczął się niestety problem. Większość z nich zaczęła pokrywać się glonami. Puchowe jasne włoski a na niskich malutkie brązowe. Czytałem różne posty na forum i pewnie to pierwszy atak krasnorostów i innych jemu podobnych. Mam nadzieje że szybko sytuacja w akwarium sie unormuje. Wpuściłem pierwsze rybki i odniosłem wrażenie, że te glony bardzo im smakują. Szczególnie molinezom i brzankom :-)
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 900
- Kontakt:
Nie daj sie nabrac - nie ma w Polsce plantacji submersyjnych 
2-3 akwaria sie sa plantacja
To chwyt marketingowy.

2-3 akwaria sie sa plantacja

- Raven
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
holenderskie.pl pisze:Nie daj sie nabrac - nie ma w Polsce plantacji submersyjnych
2-3 akwaria sie sa plantacjaTo chwyt marketingowy.
Te rośliny były podobno z Czech. Mniejsza o to, w każdym bądź rosną a o to mi chodziło :->
-
- Przyjaciel forum
Rosliny zawsze beda rosnac niezaleznie czy sa to uprawy submersyjne czy emersyjne. Latwo tez mozna stwierdzic z jakiej uprawy jest dana roslina. Ich wyglad rozni sie znaczaco. Osobiscie dla mnie nie robi to zadnej roznicy.