Laserowe Wybielanie Zębów / Warszawa - Kosmetyczne Wybielanie Zębów

Akwarium 25l dla bojownika

Moderator: ModTeam

aqualuk
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 25
Imię: £ukasz

Akwarium 25l dla bojownika

Post autor: aqualuk » 2010-07-29, 00:07

Witam,
Na wstępie chciałbym się usprawiedliwić, żeby nie było że powielam tematy itd. a przeczytałem już chyba prawie wszystko tu na forum, po prostu chciałbym usystematyzować wiedzę którą zebrałem i upewnić się że dobrze zrozumiałem, ale do rzeczy :)
Zapragnęliśmy z żoną mieć w domku akwarium, niestety warunki póki co na nic większego nam nie pozwalają, więc myślimy o założeniu małego akwarium dla jednego bojownika w ramach stopniowego wdrażania się w świat akwarystyczny. Od jakiegoś czasu, czytamy i zbieramy informacje na temat rybek i oto co planujemy i tu pierwsze pytanie:
1. Czy następujący zestaw będzie ok:
- akwarium 25l
- grzałka np. Aquael Easyheater 50W
- filtr np. Aquael Mikro Plus

2. Zauważyłem, że niektóre pokrywy mają żarówkę 25 W a inne 11 W świetlówka, jaką polecacie?
3. Podłoże. Z tego co obczytałem już forum, rozumiem, że najlepiej położyć jakiś substrat np. Aquabasis a na to żwir ? Aha, i jaki żwir? Kwarcowy jest ok? I ile tego substratu będę potrzebował, a ile żwiru?
4. Pytanie o roślinki, jeszcze nie zdecydowaliśmy, ale może polecilibyście jakieś konkretne, wiem że bojownik lubi miejsca zacienione, więc pewnie jakieś gęstsze?
5. Kolejne pytanie jest tendencyjne, ale zauważyłem, że zdania są podzielone, niektórzy sugerują, że można z bojownikiem trzymać krewetki? Gdzieś też czytałem że można dorzucić Ampularie ? Zapewne krewetki potrzebowałyby dodatkowego napowietrzania, a co ze ślimaczkiem?
6. I ostatnie już pytanie dotyczące rybki. Na co zwrócić uwagę kupując bojownika? Jak rozpoznać że jest młody i zdrowy? Czy są jakieś szczególne rzeczy na które powinno się zwrócić uwagę?

Z góry przeogromne dzięki za pomoc w imieniu swoim i bojownika, któremu mam nadzieję będzie u mnie dobrze :)

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Akwarium 25l dla bojownika

Post autor: blue_betta » 2010-07-29, 00:34

To może ja postaram się choć odrobinę podpowiedzieć :)
1. Będzie ok.
2. Jeżeli w pokrywie jest 25W, to oznacza, że jest tam zwyczajna żarówa, którą bezapelacyjnie należy wymienić na energooszczędną ok. 13W z małym gwintem - inna nie wejdzie. Jeżeli jest 11W, to pewnie oznacza, że właśnie jest tam żarówka energooszczędna/świetlówka kompaktowa (jak kto woli) - ostatnio coraz więcej producentów rezygnuje ze 'zwyczajnych' żarówek (być może wiąże się to z tym zakazem).
3. Kwarcowy powinien być ok, ja jeszcze polecam bazalt (czarny) lub rzeczny - wszystkie dość drobnej granulacji, ale bez przesady ;) Substratów nie używam, ale przy większości informacja co i jak jest na opakowaniu.
4. Do takiego akwarium możesz kupić: nurzańce, microsorium, ludwigię rapens, mech jawajski, strzałkę, jakąś bardzo niską zwartkę, limnophilę sessiliflorę.
5. Wszystko zależy od bojownika - może trafić się spokojny, a może trafić się killer. Nie mniej przy krewetkach trzeba zapewnić max kryjówek w postaci mchów, korzeni, ogólnie drobnolistnych roślin. I warto je wprowadzić około tydzień przed bojownikiem, żeby zapoznały się gdzie ew. mogą uciekać.
Ampularię można dołożyć, ale tylko jedną sztukę, zamiast ampułki można kupić jedną neritinę, albo 3 helenki (tą opcję bardzo polecam).
6. Jeśli będzie młoda będzie mała - ok. 5cm z ogonem kupowałem. Ale oczywiście większe nie oznacza stare schorowane, ale czasami to różnie bywa... Ogólnie polecam patrzeć na płetwy, na ciało rybki. Płetwy - czy nie ma ubytków, nie są skręcone, nie ma odpadających końcówek, nalotów etc. Ciało - czy nie ma nalotów, białych kropek, złotego pyłku, waty, guzów, etc. Jutro wstawię fotkę mojego bojownika to zobaczysz jak ma to mniej-więcej wyglądać.

Pamiętaj jeszcze o dojrzewaniu - to bardzo ważne.

Życzę powodzenia i mocno trzymam kciuki :)

aqualuk
Zainteresowany

Post autor: aqualuk » 2010-07-29, 03:00

Dzięki za szybką odpowiedź :) trochę mi się już wiedza teoretyczna zaczyna układać powoli, pewnie się zdecyduję na akwarium 30l (tylko 5 cm wyższe od 25), a zawsze to więcej miejsca dla zwierzątek. Na pewno będę miał jeszcze sporo pytań, zaraz pooglądam sobie te roślinki, które poleciłeś. :D

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-07-29, 08:27

A ja nieustannie swoje :hyhy: Może by same krewetki? Takie pszczółeczki czy green to śliczne stworzonka. Do bojka mimo wszystko polecam poszukać dorosłych okazów, bo mniejsze raczej zostaną potraktowane jako jedzonko. Nie jest jednak łatwo o dorosłe okazy więc może najpierw krewetki, poczekać aż podrosną, a później bojka. Polecam krewecie z prostej przyczyny. Takich stworów można dać do 50 sztuk (i się rozmnażają!), a bojka jednego. Ale jak się podoba, to cóż poradzić...
Nie tylko chłopaki lubią robaki

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2010-07-29, 11:06

Zdjęcia moich bojowników:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... a8dc1.html
http://images43.fotosik.pl/319/722d1d429d051cc0med.jpg

Aha - pamiętaj, że bojowniki mogą mieć przeróżne ogony. Może to być vailtail (na zdjęciach), crowntail, halfmoon, doubletail, twintail, deltatail, super deltatail, etc., etc. - żebyś nie myślał, że one są chore (że mają inne płetwy) ;)

O podmianach 30% raz w tygodniu pamiętasz :) ?

aqualuk
Zainteresowany

Post autor: aqualuk » 2010-07-30, 08:38

Tak tak, pamiętam o podmianach, o dojrzewaniu też, trochę już poczytałem na forum :) Krewetki kuszące ale raczej zdecydujemy się na bojownika, dzięki za fotki blue_betta, w jakich akwach trzymasz swoje bojowniki?
Aha, jeszcze pytanko o testy do wody. Rozumiem że co jakiś czas trzeba robić testy wody, ale w tym temacie jestem kompletnie zielony, widziałem jakieś testy w stylu 5 w 1 czy coś takiego, jakie testy powinienem mieć?

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda

Post autor: maradona » 2010-07-30, 10:58

Testy 5w1 i podobne, czyli paskowe są niedokładne i często się mylą. Kup kropelkowe Ph, NO2, NO3, możesz jeszcze kupić Gh i Kh :)

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2010-07-30, 11:10

Ja trzymam w takich akwariach:
20l (sześciokątne) - 1x bojownik
35l (sześciokątne) - 1x bojownik
45l (profil) - 1x bojownik + 7x neon innesa
Jeszcze wcześniej miałem tego troszkę więcej, ale byłem pod przymusem, że sprzedać muszę, bo "zaraz zoologa w domu zrobię" ;)

Testy 5 w 1 to pewnie są paski, których nie kupuj - nie są mierne. Najbardziej opłacalne są testy kropelkowe, jeżeli mógłbyś wydać trochę pieniędzy na testy (mam tu na myśli ok. 100zł + wysyłka) to polecam cały komplet (wyjdzie dużo taniej niż kupowałbyś w sklepie po sztuce) -> teczkę testów zooleka -> http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ek+aquaset .
Ja osobiście testów nie robię - nie mam przerybienia w akwariach + wydajny filtr + podmiany i nie widzę oznak chorobowych. Nie tak dawno chciałem mieć paletki to przymierzałem się do teczki, ale coś pokrzyżowało moje plany i jest jak jest.

Hehe, nie ma sprawy, co do bojowników zawsze służę pomocą :)
Jak będziesz miał jakieś pytanie - pisz :)

aqualuk
Zainteresowany

Post autor: aqualuk » 2010-08-02, 23:13

Akwarium zakupione, jeszcze kilka akcesoriów brakuje, kupiłem zestaw Aquaela, 25l z filtrem Pat mini i grzaniem 25W. W tym tygodniu planuję zaroślinić zbiornik :) I tu pytanie praktyczne. Wiem, że to raczej nie ma większego znaczenia ale jak najwygodniej sadzić roślinki, bo spotkałem się z różnymi opcjami:
1. Na sucho w żwir, potem nalać wodę
2. Nalać do połowy, wsadzić roślinki i dopełnić
3. Nalać do pełna i sadzić?
Aha, w tym zestawie Aquaela, jest też preparat do uzdatniania kranówy, dodawać go? Bo gdzieś czytałem, że jak woda jest odstana to nie ma sensu.
Blue_betta, na pewno będę miał sporo jeszcze pytań odnośnie bojowników itp :D
Dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
Bartekskk5
Akwarysta
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: Bartekskk5 » 2010-08-02, 23:38

Nalać do połowy i dopełnić.
Nic nie dodawać! Najlepiej kup węgiel aktywny. I gdzie to wyczytałeś, że odstała nie ma sensu?
Akwarium 25l obsada:
XX - Krewetki Sakura Red Grade & Red Cherry
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/13802,45.htm
Akwarium 20l obsada:
2 - Gupik koloru pomarańczowego :)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... htm#138462

aqualuk
Zainteresowany

Post autor: aqualuk » 2010-08-02, 23:54

Chodziło mi o to, że wystarczy że woda jest odstana żeby utlenił się chlor i że nie nie ma potrzeby dodawania uzdatniacza, który chyba też to ma na celu?
P.S. a węgiel w jakim celu?

Awatar użytkownika
Bartekskk5
Akwarysta
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: Bartekskk5 » 2010-08-02, 23:57

Tak, uzdatniacz służy do usunięcia chloru i miedzi w wodzie. Ja używam wody z filtra RO i dolewam kranówki odstałej i mam super miękką wodę bez chloru i miedzi ale z bakteriami :)
Akwarium 25l obsada:
XX - Krewetki Sakura Red Grade & Red Cherry
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/13802,45.htm
Akwarium 20l obsada:
2 - Gupik koloru pomarańczowego :)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... htm#138462

aqualuk
Zainteresowany

Post autor: aqualuk » 2010-08-03, 00:12

Ok, dzięki za info. Cały czas zastanawiam się nad krewetkami + bojownik, ale nie chcę żeby było ciasno, ani żeby bojownik znęcał się nad krewetkami, z waszego doświadczenia, ile krewetek mógłbym wpuścić do 25l (zapewniając im kryjówki i wprowadzając wcześniej jak sugerują blue_betta i Lermi), nie chciałbym też żeby się za szybko rozmnażały jako pokarm dla bojownika. Czy raczej pozostać przy bojowniku solo? Jakie macie doświadczenia? Możliwe, że za dużo chcę naraz :D

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Imię: Kinga
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-08-03, 08:18

aqualuk pisze:P.S. a węgiel w jakim celu?
O węglu zapomnij, chyba ze jesteś zainteresowany wyższymi gradacjami :D Jest on stosowany w celu usunięcia metali ciężkich bo krewetki są na nie bardzo wrażliwe. I to jeszcze wyłącznie wtedy gdy okazuje sie że poziom miedzi w kranówie jest wysoki.
W przypadku np red cherry lub orange, które polecam do bojka, nie ma takiej potrzeby. Urosną całkiem spore jak będą same, więc musiałby się istotnie postarać, żeby je skonsumować. Chyba że go będą drażnić z powodu koloru, ale na to już niewiele pomoże.
Hmm...rozmnażanie nie zależy od ilości ale od różnic płci :D Musi być co najmniej 10 sztuk bo to stadne stworzonka. Jak się rozmnożą do 50 to i tak będzie ok.
Nie tylko chłopaki lubią robaki

aqualuk
Zainteresowany

Post autor: aqualuk » 2010-08-03, 08:28

Hmmm, 10 krewetek + bojownik w 25l? A potem się rozmnożą i co ja z nimi zrobię :) Nie za ciasno im będzie?

ODPOWIEDZ