Filtry Zewnetrzne
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Lukas
- Kontakt:
Filtry Zewnetrzne
Witam
Chcialbym prosic uzytkownikow filtrow zewnetrznych o opisanie posiadanych filtrow
np. firma , model , jak sie spisuje funkcjonalnocs glosnosc pracy jak czesto czeba go czysci itp..
wacham sie na filtrem do baniaka 200l i chcialbym kupic cos pozadnego i wydajnego na pare lat
z gory dziekuje za pomoc Lukas
Ps. Kazdy wasz opis napewno bardzo mi pomorze
Chcialbym prosic uzytkownikow filtrow zewnetrznych o opisanie posiadanych filtrow
np. firma , model , jak sie spisuje funkcjonalnocs glosnosc pracy jak czesto czeba go czysci itp..
wacham sie na filtrem do baniaka 200l i chcialbym kupic cos pozadnego i wydajnego na pare lat
z gory dziekuje za pomoc Lukas
Ps. Kazdy wasz opis napewno bardzo mi pomorze
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Re: Filtry Zewnetrzne
Ja mam Eheim 2228. Bajeczka. Mniejsze eheimy, też wewnętrzne, testowałam i nie narzekam na żaden z nich. Jest baaardzo cichy. Właściwie jak zamknę szafkę to go nie słychać. nie wiem czy jest jakiś bardziej funkcjonalny filtr. Budowę ma prostą jak cep i na tym polega idea. Wszystko się ładnie wyjmuje i czyści. Mam też fluvala 304 od no z 8 lat na pewno. Działa jak nowiutki. Jest głośniejszy od eheima. Ostatnio mu się zaczepy rozleciały. Kupiłam nową obudowę (nawet nie koszmarnie droga) i widzę że teraz są zmienione na inne, więc też nie mam zastrzeżeń. A tylko jest mocno przyssana cześć z silnikiem do części z wkładami i zawsze się poleję wodą jak go otwieram. Może jednak te nowe modele sa odrobinę inne i tak się nie dzieje. Jak dla mnie ma jedną przewagę nad eheimem. Trzpień ceramiczny można bez problemu wyjąć i wymienić za małą kasę. To jak często filtr będzie czyszczony zależy głównie od tego co pływa w akwarium i jakie masz wkłady. Sądzę jednak ze Eheim ma większą chłonność brudu niż fluval.
Nie tylko chłopaki lubią robaki
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :]
Ja sie wacham miedzy EHEIM 2075 Professional III a Sera Fil Bioactive 400 + UV (http://www.zoologiczny.sklep.pl/Sera_Fi ... _21___7891)
i nie wiem co wybrac
Sera ma lampe UV ale czy wogule bedzie to dla mnie przydatne ? A za Eheimem przemawiaja takie fakty jak zywotnocs i jakosc wykonania
Ja sie wacham miedzy EHEIM 2075 Professional III a Sera Fil Bioactive 400 + UV (http://www.zoologiczny.sklep.pl/Sera_Fi ... _21___7891)
i nie wiem co wybrac

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Daniel
Bierz Eheima. Ten filtr Sery to żadna rewelacja. UV to bardziej "bajer" ;) Nie potrzebny do codziennego uzytku
200 L - holender + paletki
32 L- morskie
80 L - morskie ( w trakcie realizacji) ZAPRASZAM NA FOTORELACJE LIVE
32 L- morskie
80 L - morskie ( w trakcie realizacji) ZAPRASZAM NA FOTORELACJE LIVE
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Popieram. Prostota jest tu najważniejsza. (Przerobiłam ten temat na własnej skórze ;) ) Jak będziesz miał taką potrzebę to po prostu dokup lampę uv. Albo grzałkę, albo cokolwiek innego, a filtr ma za zadanie filtrować 

-
- Forumowicz
- Kontakt:
Wlasnie zamowilem lampe uvc na ebay.de
Dziekuje wam za rady moze we wtorek wybiore sie zakupic Eheima
Ps.Prosze innych uzytkownikow o opisy wlasnych uzytkowanych filtrow i opinie na ich temat . Moze te informacje pomoga innym uzytkownikom Forum
Dziekuje wam za rady moze we wtorek wybiore sie zakupic Eheima
Ps.Prosze innych uzytkownikow o opisy wlasnych uzytkowanych filtrow i opinie na ich temat . Moze te informacje pomoga innym uzytkownikom Forum
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Myślę, że lampa do niczego Ci się nie nada. Pamiętaj, że zabija ona wszelkie bakterie...niestety również te pożyteczne. A nasze akwaria nie powinny być sterylne.lukas19881 pisze:Wlasnie zamowilem lampe uvc na ebay.de
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Niestety w ostatnim czasie mialem bardzo niemily przypadek a mianowicie nabylem chorego zbrojnika niebieskiego i nie obylo sie bez restartu
i woda jest metna od paru dni samopoczucie ryb spadlo a czytalem ze na zmetnienie wody lampa uv dziala bardzo szybko i jeszcze 2 zbrojniki sa w kwarantannie a do tego lampa uv tez sie przydaje wiec lepiej miec cos takiego na wszelki wypadek
[ Dodano: 2010-08-09, 21:47 ]
A wiec kupilem juz filtr EHEIM 2075 Professional 3 w sklepie widzialem ze karton byl juz otwierany wiec poprosilem obsluge zeby zobaczyli czy zestaw jest kompletny .
W domu ucieszony plucze wklady skladam zamykam wkladam w szafke no i czas podlaczyc i okazuje sie ze brakuje wezy :zalamany: widocznie przy pakowaniu filtra do pudelka pracownik nie spakowal wezy :zly: a do sklepu 30km niby nie az tak daleko ale zawsze :zalamany:
[ Dodano: 2010-08-10, 17:48 ]
Weze juz sa :hyhy: filtr pracuje bardzo cicho
narazie pracuja 2 zeby nowy zrobil sie biologicznie i w zwiazku z tym nasuwa mi sie pytanie po jakim czasie moge odlaczyc stary filtr ?

[ Dodano: 2010-08-09, 21:47 ]
A wiec kupilem juz filtr EHEIM 2075 Professional 3 w sklepie widzialem ze karton byl juz otwierany wiec poprosilem obsluge zeby zobaczyli czy zestaw jest kompletny .
W domu ucieszony plucze wklady skladam zamykam wkladam w szafke no i czas podlaczyc i okazuje sie ze brakuje wezy :zalamany: widocznie przy pakowaniu filtra do pudelka pracownik nie spakowal wezy :zly: a do sklepu 30km niby nie az tak daleko ale zawsze :zalamany:
[ Dodano: 2010-08-10, 17:48 ]
Weze juz sa :hyhy: filtr pracuje bardzo cicho

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Krzysiek
Witam,
mam akwa 180l. juvela z oryginalnym filtrem wewnetrznym ktory sobie nie radzi bo ciagle mam wrazenie ze plywaja jakies paprochy ktore strasznie mnie draznia...
zastanawiam sie nad kupnem filtra zewnetrznego tylko ze zadnego nie widzialem nawet na oczy i nie wiem jaki maksymalny przeplyw moge zakupic do 180l. zeby nie robil pralki ...podobno wiekszosc filtrow ma regulacje ale boje sie ze kupie za mocny. Wiem tez ze po jakims czasie filtry slabna i nie maja takiej mocy jak nowe dlatego chcialbym kupic wiekszy tak na wszelki wypadek spadku mocy
moje typy to:
TetraTec EX700 700l/h do 100-250l.
TetraTec EX1200 1200l/h pisza ze akwa 200-500l. wiec boje sie w mojej 180 bedzie tylko wir
Fluval 205 680l/h do 200l.
Fluval 305 1000l/h do 300l.
znalazlem tez sporo tanszy:
All Pond Solutions 1000EF 1000l/h do 400l.
http://cgi.ebay.co.uk/Aquarium-fish-tan ... plies_Fish
nie wiem ktory bylby odpowiedni dodam tylko ze mieszkam w UK i dostepu do innych marek za bardzo nie mam chyba ze cos wyszperam na ebayu
mam akwa 180l. juvela z oryginalnym filtrem wewnetrznym ktory sobie nie radzi bo ciagle mam wrazenie ze plywaja jakies paprochy ktore strasznie mnie draznia...
zastanawiam sie nad kupnem filtra zewnetrznego tylko ze zadnego nie widzialem nawet na oczy i nie wiem jaki maksymalny przeplyw moge zakupic do 180l. zeby nie robil pralki ...podobno wiekszosc filtrow ma regulacje ale boje sie ze kupie za mocny. Wiem tez ze po jakims czasie filtry slabna i nie maja takiej mocy jak nowe dlatego chcialbym kupic wiekszy tak na wszelki wypadek spadku mocy

moje typy to:
TetraTec EX700 700l/h do 100-250l.
TetraTec EX1200 1200l/h pisza ze akwa 200-500l. wiec boje sie w mojej 180 bedzie tylko wir
Fluval 205 680l/h do 200l.
Fluval 305 1000l/h do 300l.
znalazlem tez sporo tanszy:
All Pond Solutions 1000EF 1000l/h do 400l.
http://cgi.ebay.co.uk/Aquarium-fish-tan ... plies_Fish
nie wiem ktory bylby odpowiedni dodam tylko ze mieszkam w UK i dostepu do innych marek za bardzo nie mam chyba ze cos wyszperam na ebayu
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
lepster, ile pieniędzy chcesz/mozesz przeznaczyć na filtr?
Z tych, które zaproponowałeś można by cos wybrać, ale za podobne pieniądze można kupić cos lepszego.
[ Dodano: 2010-08-15, 09:41 ]
Z tych, które zaproponowałeś można by cos wybrać, ale za podobne pieniądze można kupić cos lepszego.
[ Dodano: 2010-08-15, 09:41 ]
Jeszcze cos na pewno jest.lepster pisze:mieszkam w UK i dostepu do innych marek za bardzo nie mam chyba ze cos wyszperam na ebayu
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Nie przejmuj się wydajnością filtra, bo u mnie przy akwarium jest w sumie filtrów na 1000l (mam 450) i absolutnie nie ma pralki. Wiele zależy od ilości roślin. Jak jest zarośnięty wlot i wylot, to można dać silniejszy. Celuj tak w wydajność 250, 300l jeśli planujesz tam więcej roślinek.
Uwaga na ten all pond solutions. Z tego co widziałam na stronie firmy, nie ma tam pokazanego systemu doprowadzającego wodę do filtra i jakiegoś dyfuzora odprowadzającego. Same wężyki. Pytanie teraz czy to jest w zestawie? Nie wiem jak pracuje i co to są za wkłady.
Uwaga na ten all pond solutions. Z tego co widziałam na stronie firmy, nie ma tam pokazanego systemu doprowadzającego wodę do filtra i jakiegoś dyfuzora odprowadzającego. Same wężyki. Pytanie teraz czy to jest w zestawie? Nie wiem jak pracuje i co to są za wkłady.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Krzysiek
Marthinez lepszy tzn jaki ? Zupelnie nie wiem czym sie kierowac chyba wszystkim to trochu bo nie chcialbym zbytniego halasu ani zeby byl awaryjny no i w miare prosty w obsludze czyszczeniu itp.
Co do ceny to myslalem o ok 70 funtach ale gdyby bylo cos drozszego naprawde dobrego to pewnie zaplacilbym wiecej.
Co do tego all pond solutions to moze jednak sie powstrzymam i wezme jakas sprawdzona marke
Powiecie mi jeszcze czy taki filtr pomoze mi w walce z azotanami (mialem na poziomie 100 ale wyminilem wkladke nitrous i podmieniam wiecej wody i obnizylem do 50 wiem ze ciagle za duzo ale ciagle walcze)
Co do ceny to myslalem o ok 70 funtach ale gdyby bylo cos drozszego naprawde dobrego to pewnie zaplacilbym wiecej.
Co do tego all pond solutions to moze jednak sie powstrzymam i wezme jakas sprawdzona marke

Powiecie mi jeszcze czy taki filtr pomoze mi w walce z azotanami (mialem na poziomie 100 ale wyminilem wkladke nitrous i podmieniam wiecej wody i obnizylem do 50 wiem ze ciagle za duzo ale ciagle walcze)
raczej żaden kubełek nie pomoże na takie no3.
Oszem kubeł bije na głowę wewnętrzne dzięki swojej pojemności na wkłady które są siedliskiem dla bakterii. Zastanów się nad budową denitryfikatora, lub zakupem kolumny jono-wymiennej
Oszem kubeł bije na głowę wewnętrzne dzięki swojej pojemności na wkłady które są siedliskiem dla bakterii. Zastanów się nad budową denitryfikatora, lub zakupem kolumny jono-wymiennej
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Osobny pościk, fotka akwarium. Problem będzie rozłożony na części pierwsze i obędzie się bez wkładów obniżających azotany :]
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Żaden.lepster pisze:Powiecie mi jeszcze czy taki filtr pomoze mi w walce z azotanami
Poważnie.
Filtracja biologiczna nie niweluje azotanów. To produkt końcowy, którego musimy się pozbyć w inny sposób.
Poszukaj coś z Eheima.lepster pisze:Marthinez lepszy tzn jaki ?
Prosta w budowie i bezawaryjna wersja Classic (np. 2215, 2217), lub równie dobre, ale z bajerami serie professionel (np. 2224, 2226).