Co lubią neonki ?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
Co lubią neonki ?
Witam.
Możecie mi doradzić co podawać neonkom? Chodzi mi o Wasze podpowiedzi wyciągnięte z własnego doświadczenia - jaki dokładnie pokarm podajecie, czy w większości roślinny czy mięsny, w postaci suchego czy żywego - w jaki sposób im podajecie, bo z tego co zauważyłem to neonki nie bardzo są chętne do zjadania pokarmu z lustra wody.
Możecie mi doradzić co podawać neonkom? Chodzi mi o Wasze podpowiedzi wyciągnięte z własnego doświadczenia - jaki dokładnie pokarm podajecie, czy w większości roślinny czy mięsny, w postaci suchego czy żywego - w jaki sposób im podajecie, bo z tego co zauważyłem to neonki nie bardzo są chętne do zjadania pokarmu z lustra wody.
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: Co lubią neonki ?
Ja moim rybciom podaję namoczony pokarm, robale, suszoną dafnie i granulki. Jak miałam neonki to im taka kompozycja odpowiadała. Pokarmy suche po prostu mieszam po kilka (2-3) rodzaj żarełka i tak podaję
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Karolina
Pewnie zaraz ktoś mnie skrzyczy ;) ale moje neonki wcinają bardzo chętnie żółtko jajka-uwielbiają wprost
oczywiście nie codziennie i w małych porcjach, bo większe mogą narobić szkód w akwarium, trzeba uważać 

"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
Myślę, że nikt Cie nie skrzyczy bo, już gdzieś kiedyś wyczytałem, że żółtko można podawać i to całkiem śmiało rybkom.
-
- Forumowicz
Ja to wiem
ale już na jednym z for mnie zaatakowali:
"Ryby mają problem trawić białko zwierząt lądowych."
Dlatego tu jestem ostrożna ;)

Dlatego tu jestem ostrożna ;)
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Ale żółtko można podawac nawet narybkowi - tak słyszałam, ale podobno ono jak sie go da za dużo wodę potrawfi nieźle zasyfić...
-
- Forumowicz
maradona, jak się z nim przegnie to można ryby stracić, a smród zyskać, dlatego jeszcze raz- bardzo ostrożnie 
Ja zaufałam książce Pana Sieniawskiego "Zdrowe dyskowce", naprawdę super pozycja, a propozycji na pokarmy "kilkadziesiąt" stron
palik, żeby pokarm opadał, namocz go sobie przed podaniem
neonki tak samo chętnie mięso wcinają- mrożona artemia czy dafnia 

Ja zaufałam książce Pana Sieniawskiego "Zdrowe dyskowce", naprawdę super pozycja, a propozycji na pokarmy "kilkadziesiąt" stron

palik, żeby pokarm opadał, namocz go sobie przed podaniem

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Dobrze, że nie słuchasz tych bredni.Zielonooka pisze:Ja to wiemale już na jednym z for mnie zaatakowali:
Paletkarze za serca wołowe i indycze to powinni się wstydzić.

Żółtkiem swego czasu odchowałem sporo narybku Gurami i Bojowników.
palik, świetny jest mrozony oczlik.
Jest drobny i .... tonie. ;)
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kasia
- Nazwisko: mam :)
moje neonki też nie przepadają za jedzeniem za jedzeniem z lustra wody ale też nie jedzą z dna.Jedzą te kawałki które spadają właśnie na dno i łapią je zanim opadną.Karmie je płatkami i suszoną dafnią
-
- Nowicjusz
- Imię: Krzysztof
moje tez tak jak wyzej napisane