BlackWater, ok 70l - jaki wybór

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

skrzypol
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 70
Imię: Piotr

BlackWater, ok 70l - jaki wybór

Post autor: skrzypol » 2010-08-18, 00:27

Jestem w trakcie zakładania mojego pierwszego BW, i jeszcze nie do końca jestem pewien co i jak ze wszystkim, przede wszystkim biję się z myślami co do obasady, bo niestety zbiornik jest dość mały.

Wstępnie opisze zbiornik:

ok 70l (nie wiem niestety ile dokładnie)

na dnie biały drobny piasek kwarcowy przekładany torfem i trochę czarnego żwiru (prawdopodobnie bazalt, ale pewności nie mam). Oczywiście, że żwir nie pasuje do tego biotopu dowiedziałem się po tym ja go tam umieściłem więc "po ptokach". Ale wbrew pozorom super się komponuje z resztą.

Ozdoby: 4 korzenie - trzy średnie i jeden dość spory. W planie liście (dąb lub buk), szyszki olchy, i wiem, że można też fajnie jakieś gałęzie ułożyć - tylko jakie, czy to też ma być dąb/buk/olcha?

Jakaś tam świetlówka (nie wiem jaka), grzałka 50W z termostatem i jakiś tam filtr (daje rade). Wsio poustawiane tak, że po 2tyg. zrobiły się bardzo ładne, herbaciane BW lekko płynące (dodatkowo dolane trochę garbników "z butelki")

Wszystko póki co wizualnie wygląda ekstra. Problem tylko jest z obsadą.

Na razie jest wrzucony dzisiaj zbrojnik albinos, ok 10cm, jaki dokładnie gatunek to nie wiem. Ładnie się komponuje i po kilkunastu godzinach nie widać, żeby narzekał.

Prosiłbym zatem o pomoc w wyborze, waham się między kilkoma gatunkami do tego akwa:

Skalary żaglowce (te duże takie) - jeśli te, to ile na ok 70l?
Pielęgnice zebry
Pielęgnice niebieskołuskie
Pielęgnice szmaragdowe

Ogólnie najbardziej podobają mi się niebieskołuskie i szmaragdowe, natomiast nie jestem pewien czy pasują do tego BW i czy będa miały wystarczająco miejsca. Zebry też są ekstra, alejak jest ich trochę więcej, a też niechciałbym żeby ryby się męczyły. Skalary wiem, że pasują idealnie, ale z drugiej strony... są trochę oklepanym wyborem, nie wiem czy nie chciałbym czegoś oryginalniejszego :)

Jakie jest Wasze zdanie? Co polecacie, lub co Wy byście wybrali? A może macie jakieś inne propozycje ciekawej obsady? Od razu mówię, że wolałbym większe ryby niż np. stado neonków.

Dla zainteresowanych moge podesłać fotkę tego BW :)

Liczę na odpowiedź i pomoc

fred
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Fred

Re: BlackWater, ok 70l - jaki wybór

Post autor: fred » 2010-08-18, 10:35

skrzypol pisze: ok 70l (nie wiem niestety ile dokładnie)
podaj wymiary zbiornika długosc x szerokosc x wysokosc

skrzypol pisze: Skalary żaglowce
na skalary zdecydowanie za małe akwarium

i jesli mozesz wstaw jakies fotki

skrzypol
Nowicjusz

Post autor: skrzypol » 2010-08-18, 10:43

Nie było by problemu gdyby przednia szyba nie była wypukła, liczyć litraż też umiem ;) Dlatego mówię, że wychodzi ok 70l bo to jest jakies +/- od tego akwarium o tych samych wymiarach bez wypukłej szyby :)

Czyli skalary odpadają. A co z tymi zebrami i niebieskołuskimi? Bo te dwie z wyglądu najbardziej mi się podobają, a mam nawet teraz mozliwość ich zakupu od ręki w Łodzi.

fred
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Fred

Post autor: fred » 2010-08-18, 10:55

skrzypol pisze:co z tymi zebrami i niebieskołuskimi
niebieskołuske i szmaragdowe odpadaja potrzebują duzych zbiorników.Dorastaja do dosc sporych rozmiarów.
Ostatecznie mogły by byc zebry ale z tego co pamietam to dosyc agresywna odmiana pielegnic. Poczekaj niech wypowiedzą sie mądrzejsze i bardziej doswiadczone głowy ;)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2010-08-18, 10:56

Twoje akwarium jest zbyt małe na proponowane przez Ciebie pielęgnice. To duże i agresywne gatunki.
Sam aranż BW by im odpowiadał, tylko że litraż jest sporo za mały.

W skrajnych przypadkach ludzie trzymają zebry w takich małych akwariach, ale i ryba nie osiąga swoich wielkości. Zebry przystąpią do tarła nawet w słoiku, więc nie kieruj się zdaniem że jak się rozmnażają w 70 litrach to im dobrze.

Popatrz na coś z pielęgniczek, do takiego akwarium bardziej pasują wielkością.
Obrazek

skrzypol
Nowicjusz

Post autor: skrzypol » 2010-08-18, 13:16

A tych zeberek jakbym się pokusił to ile maksymalnie...? Wiem, że by za duże nie urosły, ale to może nawet i lepiej.

No a jeśli pielęgniczki to jakie? Nie chciałbym jakiś całkowicie pstrokatych, wolę rybki bardziej masywne, i powiedzmy "groźne i mroczne" z wyglądu :D

Sam już nie wiem... wolałbym mieć kilka większych sztuk, niż więcej maluchów. Pomóżcie w wyborze :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-08-18, 13:25

W 70l nie ma mowy o "kilku większych sztukach". Parka ramirezek - to maks możliwości tego zbiornika.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

skrzypol
Nowicjusz

Post autor: skrzypol » 2010-08-18, 14:34

Parka ramirezek w takim akwa będzie wyglądać coś marnie... a co innego moglibyście mi ewentualnie polecić? Tak, żeby w akwarium nie było pusto, ale żeby ryby się nie męczyły. No i tak jak mówiłem, raczej wolałbym coś ciekawszego niż neonki czy hokejówki. Da rade cokolwiek wymyślić z tym baniaczkiem...? :D

kejdz
Stały bywalec
Imię: Karol

Post autor: kejdz » 2010-08-18, 15:14

Najlepiej to wrzuć tam aligatora... kolego 70L to za mało na większe ryby do takiego zbiornika tylko rybki osiągające max 10cm wielkości, zainwestuj w 300L to wtedy będziesz mógł sobie pozwolić nawet na jakiegoś suma.
Bojowniki to mordercy raków

skrzypol
Nowicjusz

Post autor: skrzypol » 2010-08-18, 15:25

dobra, to może łatwiej, bo inaczej znów aligatorem sypnie a tego "nie zniese": przybliżony litraż na centymetr ryby? Bo próbuję znaleźć kompromis wynikający z ograniczonych możliwości, a tu mi zaraz nie 300L a 1000L wlepią i powiedzą, że tak jest najlepiej.

;)

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda

Post autor: maradona » 2010-08-18, 15:39

To jest tylko przybliżony sposób obliczania ilości ryb. Mówi się 1 cm ryby to od 1l do 5l a czasem i więcej. Zależy jaka duża to rybka.
Im większe akwarium tym łatwiej utrzymać w nim równowagę. W 300l możesz trzymać o wiele więcej ryb niż w 70l w których dobrze bedzię się czuło kilka gatunków.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-08-18, 15:47

Tak jak piszą koledzy wyżej - 70l to za mało na duże i ciekawsze ryby. jesteś skazany na gatunki niewielkie. :ub ciekawsze - ale wtedy w grę wchodzi co najwyżej parka - tak jak wspomnianych ramirezek.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ