wiec co poroponujesz jako podloze skoro bazalt zlyzibior pisze:Bazalt jako taki nie jest w wodzie rozpuszczalny, nie jest też odczynnikiem CZDA (czystym do analizy) a więc jest to minerał w stanie nieoczyszczonym. Często zawiera wtrącenia innych substancji, nawet wapienia. I te drobiazgi mogą jednak wpływać na twardość wody.
Zapewne bazalt sprzedawany w akwarystycznych nie jest segregowany przy mieleniu, więc zawiera wapń, który jednak podnosi twardość.
Podłoże
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bartek
Re: Podłoże
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Zbyszek
- Kontakt:
Nie powiedziałem, że bazalt jest zły.
Jak koniecznie chcesz mieć czarne podłoże to AS II jest b. dobrym rozwiązaniem, tu dzież wirek rzeczny o najdrobniejszej granulacji.
Bazalt w tak małym akwarium spełni wystarczająco swoje zadanie i nie koniecznie może podnieść twardość wody.
Nie ma sensu inwestować w AS II. Jest jeszcze produkt Aqueloski ActiSubstrate granulacją zbliżony do power sanda ADY.
Masz b. duży wybór podłoży, poczytaj o nich i wybierz według Ciebie najlepsze.
Jak koniecznie chcesz mieć czarne podłoże to AS II jest b. dobrym rozwiązaniem, tu dzież wirek rzeczny o najdrobniejszej granulacji.
Bazalt w tak małym akwarium spełni wystarczająco swoje zadanie i nie koniecznie może podnieść twardość wody.
Nie ma sensu inwestować w AS II. Jest jeszcze produkt Aqueloski ActiSubstrate granulacją zbliżony do power sanda ADY.
Masz b. duży wybór podłoży, poczytaj o nich i wybierz według Ciebie najlepsze.
-
- Zainteresowany
okey okey
wiem ze nie w temacie ale potrzebuje info odnosnie tego filtra z deszczownia ;P to ze jest deszczownia nie sprawi ze woda bedzie miala jakas gorsza jakosc czy cos?
i gdzie zamontowac termometr?

- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
wodą będzie lepiej natleniona ;)beube pisze: to ze jest deszczownia nie sprawi ze woda bedzie miala jakas gorsza jakosc czy cos?
na szybie z boku gdzieśbeube pisze:i gdzie zamontowac termometr?

-
- Zainteresowany
i bedzie normalnie oczyszczana?
a pod bazalt jakas warstwe dac innego zwirku?sa jakies co rosliny lepiej rosna czy cos takiego
i nie wiem czy w tym bazalcie tez ladnie wyrosna 

a pod bazalt jakas warstwe dac innego zwirku?sa jakies co rosliny lepiej rosna czy cos takiego

- maradona
- Rekin forum
filtr oczyszcza, deszczownia naltenia. Tak w wielkim uproszczeniu.beube pisze:i bedzie normalnie oczyszczana?
Po co?beube pisze:a pod bazalt jakas warstwe dac innego zwirku?
Możesz dać ziemię. ( Bez nawozów, ulepszaczy, zwykła najtańsza ziemia).
Ew. z kretowoska jeśli jakieś tam masz.
-
- Zainteresowany
aleee to jest : filtr wewnetrzny z deszczownia
to chyba i oczyszcza i natlenia,nie?

- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Filtr oczyszcza poprzez wkłady (gąbki), a deszczownia natlenia poprzez skierowanie jej wylotów na powierzchnię wody. Jest ona w sumie po to aby zmniejszyć strumień wypływający z filtra na kilka mniejszych i najlepiej skierować właśnie na taflę wody, gdyż jej ruch natlenia wodę.beube pisze:o chyba i oczyszcza i natlenia,nie?
-
- Zainteresowany
w takim razie moze byc ten filtr z deszczownia
bo oczyszcza i natlenia z tego co zrozumialem,tak?:D

- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
Podłacze się pod temat .By nie zakladac kolejnego !
W planie mam zmiane w akwa co za tym idzie wymiana podłoża (gres bazaltowy) ok40% do tego łupki.
Towar nie bedzie pochodził z zoologa tylko z allegro , nie wiem czy w jakiś specjalny sposób muszę przygotować przed wrzuceniem do akwa tz.
-wygotować z solą ?
-sparzyć ?
-namoczyć ?
-czy jakiś inny sposób ?
Proszę o pomoc :padam:
W planie mam zmiane w akwa co za tym idzie wymiana podłoża (gres bazaltowy) ok40% do tego łupki.
Towar nie bedzie pochodził z zoologa tylko z allegro , nie wiem czy w jakiś specjalny sposób muszę przygotować przed wrzuceniem do akwa tz.
-wygotować z solą ?
-sparzyć ?
-namoczyć ?
-czy jakiś inny sposób ?
Proszę o pomoc :padam:
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Porządnie wypłukać.zolwikk pisze:-wygotować z solą ?
-sparzyć ?
-namoczyć ?
-czy jakiś inny sposób ?
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Chce założyć akwarium i na podłoże dać biały pisek do tego jasne oświetlenie diodami LED Czytałem że może to płoszyć o stresować rybki. Proszę o radę
- maradona
- Rekin forum
koszarek15, a jaki biotop? Ogólnie to jasne podłoże nadaje się dla Malawi i Tangiki.
Najlepiej daj ciemne podłoże.
To prawda, a do tego szybko się będzie brudzić...koszarek15 pisze:na podłoże dać biały pisek do tego jasne oświetlenie diodami LED Czytałem że może to płoszyć o stresować rybki
Najlepiej daj ciemne podłoże.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o roślinki to chce ich jak najwięcej gosc w sklepie powiedział ze do szybkiego rozwoju roslinek dobry jest pisek/żwirek.
Co do rybek chciałbym wsadzić z 5 neonków jakiegos kiryska i nie wiem co mógłbym do teego dołożyc (tylko 25l.
)
Co do rybek chciałbym wsadzić z 5 neonków jakiegos kiryska i nie wiem co mógłbym do teego dołożyc (tylko 25l.