Wreszcie nadszedł czas na moje pierwsze słonowodne akwarium...
Nie ukrawam forum pomogło mi w załapaniu podstaw, a koledzy Kris_77, Rafał19, Pavilion, oraz Parman zechcieli się podzielić doświadczeniem praktycznym i kilkoma cennymi radami.
Wielkość zbiornika tj 200L nie była przypadkowa, właściwie to było z nią tak jak z każdym moim akwarium.
30

Po wielu przemyśleniach postawiłem na komin zewnętrzny, żeby nie zajmować miejsca w środku akwarium.
Jako, że od czasu do czasu kleję na zamówienia szkiełka z optiwhite obowiązkowo wybrałem ten materiał na front i dwie boczne szyby.
Jako, że nie było na czym postawić samego akwarium więc zamówiłem u stolarza szafeczkę nie ukrywam, zerżnąłem z ADA

Co do samego sprzętu to jest on raczej z tej środkowej półki, ale swoją rolę jak na razie spełnia a w przyszłości będzie stopniowo i w miarę możliwości wymieniany na lepszy.
Do rzeczy:
sprzęt: akwarium 80*49*54
sump: 50*40*50
Światło Blau HQI 150 x 1 + 2 x 24W t5
falowniki: 2xjvp 102 ale chyba jednak będę zmieniał na coś słabszego

pompa obiegowa: NewJet 3000
odpieniacz stożkowy made by.... wiadomo kto

Filtr przepływowy - na dniach ponoć ma być

Odprowadzenie wody z sumpa oczyścicie loc-line dziadostwo które sprawiło mi najwięcej problemu ale Kris_77 pomógł

Sól: Instant Ocean
Żywa skała: 30kg.
I to chyba wszystko, z każdym tygodniem mam nadzieję że będzie ładniej.
Na razie cierpliwie czekam na dojrzewanie, chociaż widzę, że skałę porasta już zielony glon - to chyba znak, że teoretycznie woda jest bez toksyn tak?
Kilka fotek - pierwsze dość marne bo robione komórką.
Szafeczka od środka

ważenie soli nie miało sensu jednak

tradycyjna karmi matka za 20 zeta

widok, z pozycji osoby leżącej na łóżku - pomysłem tak,żeby przed walnięciem w kimę można było jeszcze raz spojrzeć na rybcie

http://img818.imageshack.us/img818/6000/zdjcie0015a.jpg
Kilka ujęć żywej skały:

Ciekawostką jest fakt, że tej czerwieni nie widziałem, - wyskoczyła dopiero na fotkach