ph wody
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 240
ph wody
mam problem stale spada mi ph wody do 5 co jest nie tak akwarium 240l ryby to troche mieczyków bocje tetry glonojad kosiarki rośliny lotosy żabienice moczarki prosze o rade już wkładałem piaskowce i nic tylko soda ratuje
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Re: ph wody
Włuż skały wapienne ( nie piaskowiec bo onnic nigdy nie da ), takie białe.kup preparat podwyższający pH. Jeśli masz CO2 to to jest przyczyna. Jak masz korzenie, albo akwarium z "czarną wodą" Jeo też od tego.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Oj Doma.. preparaty typu ph+, ph- nic nie pomagaja na dluzsza mete.
Zgadzam sie za to, zebys wlozyla o akwarium jakies skaly wapienne. Dużo muszli tez moze pomoze. Tak jak Doma napisala dwutlenek wegla moze byc przyczyna, jezeli masz małe kh wody(trardosc weglanowa). Jezeli uzywasz torfu i CO2 to na 80% przez to ci sie obniza ph, lecz watpie, zebys akurat te 2 'rzeczy' miala;]
Ogolnie to zbadaj wode, ktora wlewasz do akwarium, bo moze ona ma niskie ph?
Podaj parametry wody, a bedzie mozna cos stwierdziec.
Zgadzam sie za to, zebys wlozyla o akwarium jakies skaly wapienne. Dużo muszli tez moze pomoze. Tak jak Doma napisala dwutlenek wegla moze byc przyczyna, jezeli masz małe kh wody(trardosc weglanowa). Jezeli uzywasz torfu i CO2 to na 80% przez to ci sie obniza ph, lecz watpie, zebys akurat te 2 'rzeczy' miala;]
Ogolnie to zbadaj wode, ktora wlewasz do akwarium, bo moze ona ma niskie ph?
Podaj parametry wody, a bedzie mozna cos stwierdziec.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Mam pytanie z tym PH..
Co zrobić jak jest za duże ..... jak jest za małe ? O co z tym chodzi ...
Wogóle nie mam pojęcia z tym ph.... :mrgreen:
Co zrobić jak jest za duże ..... jak jest za małe ? O co z tym chodzi ...
Wogóle nie mam pojęcia z tym ph.... :mrgreen:
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Blitz, pH okresla kwasowosc lub zasadowosc wody w skali pH. Skala pH jest od 0 do 14. W przedziale 0- <7 okresla sie wode ze masz odczyn kwasowy. Jezeli pH=7(czyli teoretycznie czysta woda) to odczyn wody jest obojętny. W przedziale od >7-14 odczyn jest zasadowy.
Teraz tak. Odczyn zasadowy jest jezeli H+<OH-. Kwasowy jezeli H+>OH-, a obojetny, gdy H+=OH-.
Moze teraz opowiem coz robic jezeli chcesz zmienic odczyn wody.
Wiec zanim do czegokolwiek sie zabierzemy nalezy wiedziec jakie mamy kH wody(twardosc weglanowa). Wszystkie te parametry badamy testami zakupionymi w zoologicznym. Testy moga byc kropelkowe, lub paskowe, chociaz bardziej polecam kropelkowe.
Czym mniejsze kH wody(np.3*), tym latwiej bedzie obnizyc pH. Jezeli kH wynosi 20* to juz ciezej jest ze zmiana pH.
Teraz koncowe wnioski
Zeby zwiekszyc pH wody, nalezy umiescic w wodzie skaly wapienne, muszle..
Jezeli chcemy obnizyc pH wody to mozna umiescic w akwarium torf, uzyc kwasu H2PO4, H2SO4...Lecz ostroznie z tym, zanim go ktos uzyje nalezy sie skonsultowac z kims kto sie zna ;-). Mozna tez uzyc kwasu solnego...
Sa rozne sposoby, acha! Oczywiscie zmniejszyc pH mozemy dozujac do akwarium dwutlenek wegla. CO2 nalezy stosowac zaleznie od kH. Jego wartosc nie powinna przekraczac 30mg/l o ile dobrze pamietam. W internecie mozna znalesc tabele rozpuszczalnosci CO2, gdy sie posiada testy na kH.
Mam nadzieje, ze przyblizylem ci choc troche co to jest pH.
Pozdrawiam!.
Teraz tak. Odczyn zasadowy jest jezeli H+<OH-. Kwasowy jezeli H+>OH-, a obojetny, gdy H+=OH-.
Moze teraz opowiem coz robic jezeli chcesz zmienic odczyn wody.
Wiec zanim do czegokolwiek sie zabierzemy nalezy wiedziec jakie mamy kH wody(twardosc weglanowa). Wszystkie te parametry badamy testami zakupionymi w zoologicznym. Testy moga byc kropelkowe, lub paskowe, chociaz bardziej polecam kropelkowe.
Czym mniejsze kH wody(np.3*), tym latwiej bedzie obnizyc pH. Jezeli kH wynosi 20* to juz ciezej jest ze zmiana pH.
Teraz koncowe wnioski

Jezeli chcemy obnizyc pH wody to mozna umiescic w akwarium torf, uzyc kwasu H2PO4, H2SO4...Lecz ostroznie z tym, zanim go ktos uzyje nalezy sie skonsultowac z kims kto sie zna ;-). Mozna tez uzyc kwasu solnego...
Sa rozne sposoby, acha! Oczywiscie zmniejszyc pH mozemy dozujac do akwarium dwutlenek wegla. CO2 nalezy stosowac zaleznie od kH. Jego wartosc nie powinna przekraczac 30mg/l o ile dobrze pamietam. W internecie mozna znalesc tabele rozpuszczalnosci CO2, gdy sie posiada testy na kH.
Mam nadzieje, ze przyblizylem ci choc troche co to jest pH.
Pozdrawiam!.
-
- Nowicjusz
nie mam co2 akorzeń mam porcelanowy duży sprubóje z skałami wapiennymi i dam znać
- Vinnitshekh
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 140
Muszle najlepiej wkladac zwapniale - tzn takie biale. Lepiej zatwardzaja wode. Barwne muszle maja zewnetrzna warstwe chronaica je przed rozpuszczaniem sie. Wiec takie z pewnoscia sa lepsze jesli komus nie zalezy na podneisieniu twardosci.
Ja wlasnei ebde sobie zatwardzal wode dla molinezji muszlami przegrzebka. ;)
Ja wlasnei ebde sobie zatwardzal wode dla molinezji muszlami przegrzebka. ;)
Art is the expresion of a dream. And dreams, my friend, are what we are as heart...
Vinnitshekh - Slimak Chaosu
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Test na to, czy muszle sa zwapniale mozna przeprowadzic w nastepujacy sposob.
Polać muszle octem i sprawdzic, czy sie pienią. Jezeli tak, swiadczy to o tym, ze posiadaja wapno;]
Polać muszle octem i sprawdzic, czy sie pienią. Jezeli tak, swiadczy to o tym, ze posiadaja wapno;]
- Doma
- Przyjaciel forum
To co o tym sądzę :
Wszystkie muszle mają w składzie wapno ale jest go mniej lub więcej, po prostu z tego robią się ( po dłuuuuuuuuuugim czasie ) skały wapienne.
Wszystkie muszle mają w składzie wapno ale jest go mniej lub więcej, po prostu z tego robią się ( po dłuuuuuuuuuugim czasie ) skały wapienne.
Pozdrawiam Dominika ;-)
-
- Nowicjusz
mam jeszcze pytanie ile skał wapiennych moge włożyć żeby nie zaszkodzić rybom na 240 l akwarium
- Doma
- Przyjaciel forum
kamyk wielkości 1x1mm. :lol: A tak na poważnie 1 sporą skałę ( ale nie przesadź z wielkością ). pH w akwarium ma tendencje do obniżania się skała zapobieże temu.
Pozdrawiam Dominika ;-)
- Vinnitshekh
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 140
Jasne ze wszystkie muszle maja wapno. Chodizlo mi o to ze stare muszle (takie biale) nie maja juz warstwy ochronnej z wierzchu bo sie starla.
Art is the expresion of a dream. And dreams, my friend, are what we are as heart...