40 l ?

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Forumowicz
Pojemność akwarium: 45
Imię: Magda
Kontakt:

40 l ?

Post autor: Cookie Monster » 2010-12-10, 00:05

Czy do akwarium 40l można dać jedną miniaturową welonkę ?

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: 40 l ?

Post autor: Akwarybka » 2010-12-10, 00:11

Nie. Złota rybka potrzebuje min. 60l pojemności. Ponadto, czy jesteś w stanie sprostać jej wyjątkowo brudzącemu charakterowi (bardzo wydajny filtr, częste podmiany)? Nie ma czegoś takiego jak ''welon miniaturka'' ;) Każdy rośnie taki sam, tylko proporcje ciała trochę inne ;)

Pozdrawiam, Basia :)

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Cookie Monster » 2010-12-10, 00:57

Oh, przepraszam za moją niewiedze :wstyd: :P
"Pani ze sklepu" - jak to panie ze sklepu - mówiła mi że minimum 25 litrów welony mogą mieć i kule proponowała :orany: :/
Whatever happens,
in you, believe in life
,believe in tomorrow,
believe in everything you do, everytime.
<3

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-12-10, 01:05

Pierwsza zasada akwarysty: NIGDY NIE SŁUCHAJ SPRZEDAWCY Z ZOOLOGA ;)

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-12-10, 14:35

Cookie Monster, czym jest karłowacenie już ci wytłumaczono, powiem tylko że jest przyczyną przedwczesnej śmierci w męczarniach ryby która mogła by pożyć z 10 lat

welonka to karaś ozdobny (ewentualnie karp koi - je też jako welonki sprzedają) dorasta do 15 cm w 1 opcji (moja tyle miała), lub do 50 cm (w drugiej opcji - w zoologu w oczku takie widziałam) w i potrzebuje 60l wody na 1 szt plus na każdą kolejną dodatkowe 40, bardzo wydajnego filtra i tempreatury 18 *C

i kolejny temat TRZYMANIE JAKIEJKOLWIEK RYBY W KULI TO SADYZM,a pani w zoologu liczy na zysk firmy w której pracuje bo za to jej płacą, nie jest źródłem żadnych informacji

a i jeszcze ostatnie wody w akwarium się nie wymienia a ryb się nie odławia, podmienia się po 30% raz na tydzień (najlepiej za pomocą odmulacza), i wlewa się czystej, niegotowanej a za to

i przekaż rodzicom że akwarium dobrze prowadzone nie pęknie (bo nie ma jak), chyba że ktoś się uweźmie na pangę (sum rekini) ale to już nie jest dobre prowadzenie, większość tu na forum ma zbiorniki 60-500l i nie pękają ;)

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Cookie Monster » 2010-12-10, 15:21

Ehh, to welonka odpada :(
O trzymaniu w kuli to ja wiem, ale mam kule na strychu.
(kiedyś bojownika miałam ,15l kula ma chyba) ;p
a ogólnie to mam :
akwa 40l albo 45l nie wiem :zdziwko: .
akwa 25l (plastikowe i na pudełku jest złota rybka ) :oczami: .
i kule 15l .
huh :orany: ja tam zawsze całą wodę wymieniałam ok co 3 miesiące bo musiałam umyć szyby i kamienie bo się gloniły. Roślin prawdziwych nie miałam ale napowietrzacz filtr i grzałkę tak no i co tydzień jak napisałaś 30% podmieniałam tej wody, .Odmulacz mam ale jakoś się go brzydziłam (połykałam wode z akwa) Przy tym ok.20 ryb -

12x neonów innesa (spadło do 2 :p )
3x molinezje black molly
2x kiryski pstre
1x tetra

A pękło to nie tak że - bum trach Kraach i wszędzie pełno szkła i woda jak jakiś wodospad się wylewa :) Położyłam samo szklane akwa bez tego na dole plastiku no i nie wiem jak to się później stało ale woda zaczęła wyciekać przez dno. :dontgetit:

Awatar użytkownika
hidax
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: hidax » 2010-12-10, 16:12

W którym baniaku miałeś taką obsadę.?
60 Główne
30 Narybkowe

aidi
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-12-10, 16:26

w kuli zasadź kwiatki, to jedyne co z nią możesz zrobić, poczytaj no forum a jak nie znajdziesz odpowiedzi to napisz wytłumacze łopatologicznie

w 45 możesz mieć neonki i gupiki lub tylko harem, bojownika

w 20l możesz mieć bojownika jak dobrze obsadzisz roślinami ( dobrze znaczy ponad 60%)

rośliny sztuczne ranią ryby, i nie mają żadnej wartości biologicznej, są tylko stratą miejsca i narażeniem ryb

wody nigdy w 100%się nie wymienia bo to zabija całą florę biologiczną akwarium, akwa startuje od nowa i znowu wydzielają się niekontrolowane azotyny (które są trujące dla ryb, a o azotanach nie wspomnę i amoniaku)
co do obsady
molinezja potrzebuje 100l

a akwarium pękło bo je targałaś w te i wewte zmieniając wodę, pod akwa daje się matę, ale to inna sprawa

zanim założysz akwa a najlepiej teraz polecam zacząć od tematu Dużo pytań i jeszcze więcej odpowiedzi dla początkujących
a znajdziesz go w jak zakładać akwarium, maol się bardzo napracował

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Cookie Monster » 2010-12-10, 17:19

hidax pisze:W którym baniaku miałeś taką obsadę.?
W 45l .
Aidi Nie wiedziałam że to niszczy florę :(
Kule używałam w wieku.. 8 lat ? Kiedy dostałam bojka na urodziny :/ Jest dosyć duża i bojownik lepiej miał niż w zoologu gdzie prawie zawsze one trzymane są w plastikowych kubeczkach . :wstyd: No już dobrze wiem że byłam głupia i źle dobrałam ryby (te molinezje, moje najlepsze ryby jakie miałam .. ), nie będe się tłumaczyć ludźmi z zoologa bo mam swój rozum i mogłam w necie sprawdzić..
A jak kupiłam akwarium to pod tym szkłem na dole była taka tektura i coś w stylu foli bombelkowej i styropianu , nie wiem jak się ten materiał nazywa. No i to dno wchodziło z tym do takiego jakby plastikowego korytka .

Awatar użytkownika
hidax
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: hidax » 2010-12-10, 17:44

Wracając do tematu to zamierzasz powrócić do akwarystyki.?
60 Główne
30 Narybkowe

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Cookie Monster » 2010-12-10, 17:57

Ja bym bardzo chciała, kocham ryby ,po ich oddaniu bardzo brakuje mi dźwięku napowietrzacza :( Akwarium miałam przez 5 lat. .. Ale moi rodzice ..eh, nie zgodzą na kolejne zwierze. Teraz mam 2 świnki morskie , psa ,kota i chomika (staaarego) :| . Może uda mi się ich przekonać :( . Niedługo wigilia więc kto wie co może się wydarzyć :) .
Whatever happens,
in you, believe in life
,believe in tomorrow,
<3

Awatar użytkownika
hidax
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: hidax » 2010-12-10, 18:10

Wigilijne wieczory potrafią dużo zdziałać. :D
Życzę powodzenia. :P
60 Główne
30 Narybkowe

aidi
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-12-10, 19:03

okCookie Monster, a teraz czym jest kula:a teraz
dlaczego ta szklanka jest zła?
wyobraź sobie że jesteś w jaskini i krzykniesz, twój głos odbije się od ścian nawarstwiając się,ale z czasem ulotni się z jaskini, nośnikiem głosu w jaskini jest powietrze, nośnikiem dźwięku (a dokładniej fali) w akwarium jest woda, okrągłe szyby sprawiają że przy każdym ruchu ryby powstaje fale która się odbija w kółko od ścianek i nie ma jak wygasnąć :zalamany: , w związku z tym nawarstwia się i jesz coraz ,, głośniejsza" :kwasny: co sprawia że ryba czuje się jakby cały czas krzyczano, w akwariach prostokątnych fala wygasa
to jak bojowniki są trzymane to realnie tragedia ale kula nie jest lepszym wyjściem, bojownik w zo0ologicznym siedzi przez tydzień a do tej salaterki trafia na ,, dożywocie: problem w tym że w męczarniach

rodziców sądzę że uda ci się przekonać, jednak zanim założysz akwa napisz wątek, my postaramy się ci pomóc ;)

*cytat był z mojej wypowiedzi z innego wątku

Awatar użytkownika
Silverrro
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 126
Imię: Sylwek
Nazwisko: R

Post autor: Silverrro » 2010-12-10, 19:28

Cookie Monster pisze:Ja bym bardzo chciała, kocham ryby ,po ich oddaniu bardzo brakuje mi dźwięku napowietrzacza :( Akwarium miałam przez 5 lat. .. Ale moi rodzice ..eh, nie zgodzą na kolejne zwierze. Teraz mam 2 świnki morskie , psa ,kota i chomika (staaarego) :| . Może uda mi się ich przekonać :( . Niedługo wigilia więc kto wie co może się wydarzyć :) .
Moze w wigilję rodzice przemówią ludzkim głosem :rotfl:

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Cookie Monster » 2010-12-11, 14:24

Aha jeszcze tylko ostatnie pytanie czy do tego akwa 45 nadałby się taki filtr z deszczownią ? http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-300l ... 98196.html :zawstydzony:
Whatever happens,
in you, believe in life
,believe in tomorrow,
<3

ODPOWIEDZ