wysokie ph
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 45
- Kontakt:
wysokie ph
od miesiaca walcze z chorobami oraz z wysokim ph (ponad 9)
przeczytalem wiele postow oraz stosowalem sie do nich lecz nic nie daje
chorobe ospy udalo mi sie zwalczyc costapurem lecz wysokiego ph za nic w swiecie nie moge obnizyc
objawy sa takie, ze po krotkim czasie kolejna ryba przestaje jesc, plywa a raczej stoi w jednym miejscu, po krotkim czasie zdycha.
zasotosowanie ph minus z tropicala ani torf we filtrze nie przynosza zadnych rezultatow, rowniez zadnych efektow nie przynosi podmiana wody o ph 7, gdyz po zmieszaniu wody ph wzrasta do wartosci 9 i wyzej.
prosze o pomoc bardziej doswiadczonych akwarystow
przeczytalem wiele postow oraz stosowalem sie do nich lecz nic nie daje
chorobe ospy udalo mi sie zwalczyc costapurem lecz wysokiego ph za nic w swiecie nie moge obnizyc
objawy sa takie, ze po krotkim czasie kolejna ryba przestaje jesc, plywa a raczej stoi w jednym miejscu, po krotkim czasie zdycha.
zasotosowanie ph minus z tropicala ani torf we filtrze nie przynosza zadnych rezultatow, rowniez zadnych efektow nie przynosi podmiana wody o ph 7, gdyz po zmieszaniu wody ph wzrasta do wartosci 9 i wyzej.
prosze o pomoc bardziej doswiadczonych akwarystow
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Re: wysokie ph
Ile wynosi ph wody z kranu? Jezeli woda ktora dodajesz (zakladam ze z kranu) ma nizsze ph od wody w akwarium to znaczy, ze cos w Twoim zbiorniku nabija to ph. Opisz dokladnie rodzaj dekoracji i rodzaj podloza ktore znajduje sie w zbiorniku. Ph 9 jest bardzo wysokie. Cos jest definitywnie nie tak. Czy masz tam jakies kamienie? Dobrze by bylo gdybys rowniez zmierzyl twardosc Kh.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
woda z kranu ma podobne ph jak w zbiorniku lecz jak pisalem w pierwszym poscie, ze obnizam sobie je preparatem ph minus, jednak w szybkim tempie w akwarium ph wzrasta.
w zbiorniku podloze mam z gruboziarnistych kamieni po brzegach i na srodku cienkoziarnisty piasek, wszystko zakupione w sklepie zoologicznym, pozatym mam maly korzen i statek ceramiczny. Kilka roslinek i to wszystko. Okolo 2 tygodnie temu wyciagnalem z akwarium "lupki" gdyz myslalem, ze to one powoduja tak wysokie ph.
postaram sie jutro zakupic preparat do oczynu twardosci wody i przesle wyniki.
Myslisz ze na chwile obecna lepiej przeniesc ryby do osobnego zbiornika ?
w zbiorniku podloze mam z gruboziarnistych kamieni po brzegach i na srodku cienkoziarnisty piasek, wszystko zakupione w sklepie zoologicznym, pozatym mam maly korzen i statek ceramiczny. Kilka roslinek i to wszystko. Okolo 2 tygodnie temu wyciagnalem z akwarium "lupki" gdyz myslalem, ze to one powoduja tak wysokie ph.
postaram sie jutro zakupic preparat do oczynu twardosci wody i przesle wyniki.
Myslisz ze na chwile obecna lepiej przeniesc ryby do osobnego zbiornika ?
-
- Przyjaciel forum
Jesli woda w kranie ma podobne wlasciwosci to znaczy, ze masz niebywale twarda wode. Odczyt Kh tez bedzie wysoki. Jedyne co mnie zastanawia to wymieranie ryb. :-/ Zastanawiam sie czy cos innego sie tam nie dzieje. Moze ktos ze znawcow ryb by sie wypowiedzial. Wracajac do ph. Powiedziales, ze mieszanie z woda o ph 7 nic nie daje gdyz po krotkim czasie ph rosnie do 9. To wlasnie mnie zastanawia. Dlaczego ph rosnie w tym akwarium? Jakie ryby tam masz i ile? Jak duzy jest ten zbiornik?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mam dwa zrodla wody u siebie:
z kranu (woda wodociagowa)
z hydroforu
Z obu zrodel ph jest takie samo.
Co do obsady to duzo z niej nie zostalo, gdyz na poczatku bylo ich 11 do dzis gdzie zostaly dokladnie 4 rybki:
- skalar
- parka gurami
- glonojad
Zbiornik 45litrow
Wczoraj niespodziewanie zdechl mi glonojad a dzis skalar nie ma juz apetytu, wczeniej jak bralem udzial w poscie o ospie to kasia2005 podejrzewala, ze to wysokie ph moze byc przyczyna wymierania moich ryb, z ktorym walcze do teraz :/
z kranu (woda wodociagowa)
z hydroforu
Z obu zrodel ph jest takie samo.
Co do obsady to duzo z niej nie zostalo, gdyz na poczatku bylo ich 11 do dzis gdzie zostaly dokladnie 4 rybki:
- skalar
- parka gurami
- glonojad
Zbiornik 45litrow
Wczoraj niespodziewanie zdechl mi glonojad a dzis skalar nie ma juz apetytu, wczeniej jak bralem udzial w poscie o ospie to kasia2005 podejrzewala, ze to wysokie ph moze byc przyczyna wymierania moich ryb, z ktorym walcze do teraz :/
-
- Przyjaciel forum
Jakos wciaz nie moge uwierzyc, ze wysokie ph spowodowalo masowy wymor ryb. Wysokie ph nie jest dobre dla pewnych gatunkow ryb ale ryby maja zdolnosc adaptacji do roznorakich poziomow ph. Przede wszystkim skalar nie nadaje do 45 litrowego zbiornika to juz pewnie wiesz. Jak dlugo posiadasz ten zbiornik? Czy sprawdzales na obecnosc amoniaku? 11 sporych ryb na 45 litrow to troche tloczno. Osobiscie nigdy nie popieralem uzywania preparatow ph-. Jezeli torf nie pomaga to jedynym sposobem na obnizenie ph jest mieszanie kranowki z woda destylowana lub woda z filra RO. Innego sposobu po prostu nie widze. Jezeli mieszana woda bedzie nadal uzyskiwac wartosci ph 9 to znaczy ze cos w tym zbiorniku zatwardza wode. Piasek albo te kamienie. Innego wyjasnienia nie ma.
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
:shock: :shock: :shock: :shock:
45 litrów :!:
1 SKALAR :!:
2 GURAMI :!:
A DO TEGO PEWNIE JAKIŚ DUŻY ZBROJNIK :shock: :shock: :shock: :shock:
Nie wiem jak mam już pisać. Skalar nadaje się do min. 200l.
Gurami min. 100l.
Glonojad zapewne zbrojnk lamparci ( nie znam się na zbrojnikach ale przypuszczam że też ze 100l. jak nie więcej )
To jest powód wymierania ryb.
Gurami min. 100l.
Glonojad zapewne zbrojnk lamparci ( nie znam się na zbrojnikach ale przypuszczam że też ze 100l. jak nie więcej )
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
tak juz to wiemPrzede wszystkim skalar nie nadaje do 45 litrowego zbiornika to juz pewnie wiesz.
od marca 2007Jak dlugo posiadasz ten zbiornik?
nie - kupie jutro testy 5 w 1, jakie polecasz ?Czy sprawdzales na obecnosc amoniaku?
po zrobieniu testow odrazu napisze w poscie wyniki
oprocz tych duzych byly male gupiki i mieczyki11 sporych ryb na 45 litrow to troche tloczno.
teraz juz nie dam tylu ryb, lecz nie chce ponownie zarybiac akwarium dopoki nie wyjasni sie ta sytuacja
niestety torf nie pomaga, z woda destylowana lub woda z filtra RO nie probowalem.Osobiscie nigdy nie popieralem uzywania preparatow ph-. Jezeli torf nie pomaga to jedynym sposobem na obnizenie ph jest mieszanie kranowki z woda destylowana lub woda z filra RO.
szczerze mowiac nie slyszalem o tym jeszcze, jesli mozesz to napisz jak stosowac pozostale metody
-
- Przyjaciel forum
Juz nie chcialem ostro mowic bo ktos tu kiedys na mnie napadl gdy zwrocilem uwage na zakiszone warunki akwarium. :-P
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
ok, male akwarium ale to akurat w tym przypadku raczej nie to, pierwsze wymarly mi male rybki (gupiki)Doma pisze::shock: :shock: :shock: :shock:
Gurami min. 100l.
glonojad nie ma wiecej jak 2cm, gurami i skalar tez sa male bo akwarium mam dopiero od marca
-
- Przyjaciel forum
Gupiki i mieczyki pochodza z wod twardych o wyzszym ph. Samo to utwierdza mnie w przekonaniu, ze ph nie bylo powodem wymoru ryb. Samo to, ze skalar ktory preferuje wode o nizszym ph jest wciaz zywy swiadczy o tym, ze to nie ph.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
kurde juz sam nie wiem...
jedni twierdza, ze to od wysokiego ph ryby padaja inni ze to na 100% nie od tego, jutro zrobie kompletne testy wody i podam wyniki
jedni twierdza, ze to od wysokiego ph ryby padaja inni ze to na 100% nie od tego, jutro zrobie kompletne testy wody i podam wyniki