Pomoc w leczeniu
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Adrian
Pomoc w leczeniu
A więc tak mam prośbę do was ponieważ zdiagnozowałem u jednego z kirysków pstrych martwicę płetw.Jak na razie choroba jest w początkowym stadium rozwoju.Na internecie wyczytałem że można to leczyć cmf lub healthosan tropicala.Niestety nic więcej nie znalazłem w sklepie.I tera mam pytanie czy chorą rybkę odizolować od innych,co jaki czas podawać lekarstwo i czy leki nie zaszkodzą zdrowym rybą?
dziękuję z góry
dziękuję z góry
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Pomoc w leczeniu
Leki mogą zaszkodzić zdrowym rybom, ale w szczególności zaszkodzą ekosystemowi zbiornika.
Dlatego najlepiej przygotuj osobny pojemnik (ja stosowałam nawet dużą, czystą miskę), nalej do niej wody ze starego akwarium (lub pól na pół ze świeżą). Podłącz tam grzałkę i jakiś malutki filtr z napowietrzaniem i temperaturę ustaw na ok 28*C. Ja na martwicę płetw stosowałam Akryflawinę od Tropicala (kąpiel krótkotrwała, według instrukcji). Wpuść tam chorą rybę (tak, jak wpuszcza się nowe ryby po zakupieniu) i postaraj się przykryć naczynie; zestresowana zmianą środowiska ryba może wpaść na bardzo głupie pomysły...
Sprawdź parametry wody w akwarium ogólnym. Choroby zwykle atakują gdy w zbiorniku coś jest nie tak.
Dlatego najlepiej przygotuj osobny pojemnik (ja stosowałam nawet dużą, czystą miskę), nalej do niej wody ze starego akwarium (lub pól na pół ze świeżą). Podłącz tam grzałkę i jakiś malutki filtr z napowietrzaniem i temperaturę ustaw na ok 28*C. Ja na martwicę płetw stosowałam Akryflawinę od Tropicala (kąpiel krótkotrwała, według instrukcji). Wpuść tam chorą rybę (tak, jak wpuszcza się nowe ryby po zakupieniu) i postaraj się przykryć naczynie; zestresowana zmianą środowiska ryba może wpaść na bardzo głupie pomysły...
Sprawdź parametry wody w akwarium ogólnym. Choroby zwykle atakują gdy w zbiorniku coś jest nie tak.
-
- Nowicjusz
a gdy stosowałaś Akryflawinę to co ile im to podawałaś co dziennie czy co 2-3 dni?Pytam ponieważ to moja pierwsza choroba rybek nigdy nic się z nimi nie działo.
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Stosowałam pojedynczą kąpiel krótkotrwałą. Dawkowałam według instrukcji. ;)
-
- Nowicjusz
czyli jak mam wpuścić rybkę do osobnego akwarium podać lekarstwo (z tyłu opakowania pisze że kąpiel krótkotrwała to od 2-12 godzin) i po tym czasie z powrotem do głównego akwarium?(dokładnie pisze kąpiel w osobnym zbiorniku bez podłoża: krótkotrwała(2-12 godzin) 10ml / 10 litrów wody.
wiem że zadaje głupie pytania ale pierwszy raz leczę rybki nigdy nie miałem problemów
wiem że zadaje głupie pytania ale pierwszy raz leczę rybki nigdy nie miałem problemów
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Dokładnie tak ;)
-
- Nowicjusz
mogę zadać ostatnie pytanie?
ile razy taką kąpiel zastosować?
ile razy taką kąpiel zastosować?
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Wystarczy raz ;) Chyba, że jeszcze jakaś ryba zachoruje (oby nie), to też będzie potrzebowała ''kąpieli''.