Obsada 96l , czy jest dobra?
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Re: Obsada 96l , czy jest dobra?
koko1996, ryby trzymane w złych warunkach karłowacieją, a karłowacenie to powolna śmierć w męczarniach, polega to na rym że narządy w ciele ryby się nierównomiernie rozrastają a ryba sama od pewnego momentu nie rośnie, tym sposobem zbrojnik który mógł pożyć 20l (znam takie) i dorosnąć do 50cm, ginie w wieku 8 dorastając do 12 cm, przy czym od 3 roku życie nie przyrasta nawet o 1 cm
Pyszczaki wymagają 200l i są terytorialne, jak dorosna zaczną polować na resztę obsady w tym litrażu
ryba to nie zabawka, to żywe i czujące zwierze, któremu trzeba zapewnić właściwe warunki
w 90l możesz mieć 20 neonek, 6-8 otosków, 4 bojowniczlki (samice). na upartego jeszcze 5 piskorków
i żadne z nich nie będzie karłowacieć, ani nie obciąży nadmiernie zbiornika
aktualnie żadnemu gatunkowi nie zapewniasz właściwych warunków mimo że akwa pozwala ci na zrobienie ładnego baniaczka
Pyszczaki wymagają 200l i są terytorialne, jak dorosna zaczną polować na resztę obsady w tym litrażu
ryba to nie zabawka, to żywe i czujące zwierze, któremu trzeba zapewnić właściwe warunki
w 90l możesz mieć 20 neonek, 6-8 otosków, 4 bojowniczlki (samice). na upartego jeszcze 5 piskorków
i żadne z nich nie będzie karłowacieć, ani nie obciąży nadmiernie zbiornika
aktualnie żadnemu gatunkowi nie zapewniasz właściwych warunków mimo że akwa pozwala ci na zrobienie ładnego baniaczka
Ostatnio zmieniony 2011-01-25, 08:18 przez aidi, łącznie zmieniany 1 raz.
- koko1996
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Marta
- Kontakt:
mam sajki juz 6 lat, żyją dobrze, rozmiary mają właściwe jak są wypisane na tych wszystkich forach, własnie beda skladac ikre, wiec czemu mialabym je wydawac ?
sajki muszą zostać, mam je od czasu gdy mialy jakis 1-2 cm.
czy do sajek jakis ryby w tym akwa moglyby byc, np kirysy czy zbrojniki ?
sajki muszą zostać, mam je od czasu gdy mialy jakis 1-2 cm.
czy do sajek jakis ryby w tym akwa moglyby byc, np kirysy czy zbrojniki ?
; )
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
koko1996, w akwarystyce chodzi o to by stworzyć rybom warunki podobne do tych w naturze. Narazie w Twoim akwarium nie ma mowy o spełnianiu żadnych warunków. Ryby które pływają w ogromnych stadach trzymasz po dwie/trzy sztuki, mieszasz Afrykę (pyszczaki) z Ameryką (a to zupełnie inne wymagania co do parametrów wody).
Poczytaj o karłowaceniu. To bardzo bolesny dla ryby proces, który się kończy śmiercia. Poczytaj o wszystkich rybach, o ich wymaganiach na porządnych serwisach informacyjnych. ( nie typu wikipedia, który każdy może edytować).
Litraży nie wymyślono po to by komplikować życie. Poczytaj a z posiadaczki akwarium staniesz się akwarystką.
Poczytaj o karłowaceniu. To bardzo bolesny dla ryby proces, który się kończy śmiercia. Poczytaj o wszystkich rybach, o ich wymaganiach na porządnych serwisach informacyjnych. ( nie typu wikipedia, który każdy może edytować).
Litraży nie wymyślono po to by komplikować życie. Poczytaj a z posiadaczki akwarium staniesz się akwarystką.
- koko1996
- Forumowicz
- Kontakt:
Aha no dobrze, a ostatecznie sajki moglyby zostac? jak tak to z jakimi rybkami ?
; )
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
I tak można w kółko bez końca. Już w pierwszych postach napisano, że na siłę można trzymać jedną parkę w tym litrażu.
Masz je 6 lat i osiągnęły właściwe rozmiary? Moje dociągnęły do prawie 15cm i jak bym je miał trzymać w 100 litrach to bym się czuł lekko niezręcznie. Ile mają Twoje ryby?
Ile razy już wyprowadziły młode?
Niestety nie jesteś akwarystką, teraz możesz mówić o sobie jako o kliencie sklepów zoologicznych.
Masz je 6 lat i osiągnęły właściwe rozmiary? Moje dociągnęły do prawie 15cm i jak bym je miał trzymać w 100 litrach to bym się czuł lekko niezręcznie. Ile mają Twoje ryby?
Ile razy już wyprowadziły młode?
Niestety nie jesteś akwarystką, teraz możesz mówić o sobie jako o kliencie sklepów zoologicznych.
- maradona
- Rekin forum
Moim zdaniem to trochę za małe akwarium na te ryby. One potrzebują przestrzeni. Jeśli zależy Ci na sajkach i masz miejsace to polecam kupno wiekszego akwarium.
- koko1996
- Forumowicz
- Kontakt:
kupno jak cos rozwaze za okolo pol roku bo narze miejsca nie ma.,
mam jeszcze jedno pytanie, jak wyklują sie z ikry rybki to czy je odlowic czy zostawic i czy te pielegnice dadza sobie rade z pyszczakami(sa niezbyt duze ale jeden jest całkiem agresywny)? a i jescze jedno, czy neonki dałyby radę w akwa z sajkami ?
mam jeszcze jedno pytanie, jak wyklują sie z ikry rybki to czy je odlowic czy zostawic i czy te pielegnice dadza sobie rade z pyszczakami(sa niezbyt duze ale jeden jest całkiem agresywny)? a i jescze jedno, czy neonki dałyby radę w akwa z sajkami ?
Ostatnio zmieniony 2011-01-25, 20:56 przez koko1996, łącznie zmieniany 1 raz.
; )
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A gdzie chcesz je odłowić? Do słoika? Poza tym pielęgnice i pyszczaki opiekują się potomstwem - i są wtedy naprawdę agresywne. Aż do pozabijania się nawzajem. A w 96l to i potomstwa nie musi być - prędzej czy później i tak dojdzie do rzeźni.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back
- koko1996
- Forumowicz
- Kontakt:
nie, nie do słoika, nie przesadzasz troszke ?
do akwarium drugiego, mniejsze niż 96l nie wiem dokladni ile.
Ale młode mają szansę w tym akwa wytrzymać ?
do akwarium drugiego, mniejsze niż 96l nie wiem dokladni ile.
Ale młode mają szansę w tym akwa wytrzymać ?
; )
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Nie, nie mają. Szczególnie że muszą tam być Z RODZICAMI.
I jeszcze drobna uwaga - dla pielęgnic i pyszczaków każde akwarium mniejsze niż powiedzmy 180 l to słoik.
Proponuję lekturę:
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm
...choć domyślam się, że i tak wiesz swoje lepiej.
I jeszcze drobna uwaga - dla pielęgnic i pyszczaków każde akwarium mniejsze niż powiedzmy 180 l to słoik.
Proponuję lekturę:
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm
...choć domyślam się, że i tak wiesz swoje lepiej.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back
- koko1996
- Forumowicz
- Kontakt:
nie nie wiem lepiej.
ale czy dadzą radę z rodzicami w ogolnym ?
ale czy dadzą radę z rodzicami w ogolnym ?
; )
- maradona
- Rekin forum
Wątpię. W akwarium będzie istna rzeźnia..
- koko1996
- Forumowicz
- Kontakt:
Zobaczy się, może dadzą radę ;) a gdybym teraz wyjela pyszczaki ? tylk osie obawiam ze przestarasze sajki i zjedza ikre ;/ mialam wlasnie tak zrobic, a tu w nocy wczoraj złożyly .
pyszczaki sa takiej wielkosci: http://www.e-akwarystyka.pl/topics4/15730.htm . moze dalibyscie rade ocenic plec ?
pyszczaki sa takiej wielkosci: http://www.e-akwarystyka.pl/topics4/15730.htm . moze dalibyscie rade ocenic plec ?
; )
- maradona
- Rekin forum
Do czego? Do pysi minimum 80cm szkła dla jednego gatunku.koko1996 pisze:a gdybym teraz wyjela pyszczaki ?
Albo się pozabijają... Rodzice będą agresywni do wszystkich mieszkańców.koko1996 pisze:Zobaczy się, może dadzą radę