www.10office.pl

ZMĘTNIENIE WODY:( POMOCY

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

konrados
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Konrad

ZMĘTNIENIE WODY:( POMOCY

Post autor: konrados » 2011-02-02, 23:07

witam!

Od kilku dni mam zmętniałą wodę w akwarium!

Moje akwa to 112l profilowane, filtr hailea BT700 (deszczownia zamontowana ale zanurzona lekko w wodzie skierowana po dlugosci akwarium-robi mały prąd wody na gorze),oświetlenie: 1X 18W Philips 865(tył) 1x 18W Osram FLUORA(przód), grzałka hailea z termostatem

obsada to : 18xneonki, 2xzalobniczki,2xkiryski, 4xglonojady, 2xkosiarki, 4xmieczyk, 2xpiskorek,2xmułojad,2xgupik,4xdanio, kilka małych krewetek. Akwarium ma już ok 7m-cy, wcześniej woda była w porządku, a od ostatnich dni jest coraz gorzej:/ podmieniam wodę raz w tygodniu ok 20%(zawsze przy podmianie dodaję troszkę tropical antychlor-odrobinę). ostatnio, ok 2tyg temu- przez przypadek przemyłem gąbkę z filtra pod kranem, woda po tym była ok,przy ostatniej podmianie filtr wypłukałem tylko w tej samej odlanej wodzie z akwarium.Po podmianie 20% w akwarium jest coraz gorzej:( Nie mam pojęcia co zrobić, W filtrze od nowości był węgiel aktywny. Zamieniłem go dzisiaj na ceramikę FILTUS CERAMI1. W sklepie zoologicznym Pani zaproponowała mi brudna wodę ze swojego filtra z akwarium( ryby są tam zdrowe w sklepie-mam od niej już kilka rybek)Twierdzi ze jak wleje tą wodę z tymi bakteriami, to wszystko się ustabilizuje i woda będzie jak kryształ. Wlałem dzisiaj rano ta "brudną"wodę i jako tako do wieczora poprawy jako takiej nie widzę:( Czy to za wcześnie jeszcze na efekty?

PROSZĘ! POMÓŻCIE CO MAM ZROBIĆ, BOJE SIĘ O RYBKI :(

CZY WYŁĄCZYĆ ŚWIATŁO CAŁKOWICIE NA JAKIŚ CZAS? dodam jeszcze, że Oświetlenie włącza się codziennie od 9:30 do 21:30.

BARDZO PROSZĘ O POMOC I Z GÓRY DZIĘKUJĘ.

waldensjo
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Zbyszek

Re: ZMĘTNIENIE WODY:( POMOCY

Post autor: waldensjo » 2011-02-02, 23:43

Najważniejszy błąd przy przejściu na ceramikę,nie może swobodnie pływać w zbiorniczku,bo tarcie powoduje mielenie ceramiki i powstaje osad.Należy tak ubić żeby nie mogła się poruszyć.

konrados
Nowicjusz

Post autor: konrados » 2011-02-03, 10:45

W koszyczku w filtrze jest ubita ta ceramika,aż ciężko było ten koszyk zamknąć.

Już sam nie wiem, czy zastosować jakiś preparat? czy wyłączyć na jakiś czas światło?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2011-02-03, 13:41

Po kolei. Założę się, że równowaga biologiczna w twoim akwarium jest dosyć chwiejna - choćby ze względu na naprawdę sporą obsadę. Co powoduje, że przy jakichkolwiek większych zmianach skutki są ... jakie widać - przypadkowe i dziwne. Dolanie "starej" wody, ubicie materiału ceramicznego (mam nadzieję że wypłukałeś go przed włożeniem do filtra?) na pewno na dłuższą metę nie zaszkodzi. Ale na rezultat poczekaj kilka dni. W międzyczasie pomyśl o znacznym zredukowani obsady - mułojady i glonojady nie nadają się do Twojego zbiornika (a na pewno nie w takiej ilości). Pozostałe ryby są dobrane przypadkowo i bez patrzenia na ich wymogi (np. stadność). Czym szybciej rozwiążesz ten problem, tym lepiej.
Pomysły typu wlanie chemii odpuść - bardziej tym zaszkodzisz, niż pomożesz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

konrados
Nowicjusz

Post autor: konrados » 2011-02-03, 14:02

Oczywiście ceramikę przepłukałem przed włożeniem do filtra. Co do obsady, to rybki, które mam, to doradzano mi w sklepie i dobierano. Ja się na tym za bardzo nie znałem. :zdziwko:

To nic nie robię na razie, nie wlewam żadnej chemii ani nie podmieniam wody.

ALE CO DO ŚWIATŁA, TO JAKOŚ SKRÓCIĆ, OGRANICZYĆ CZAS ŚWIECENIA?
(zawsze jest włączone od 9:30 do 21:30)

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2011-02-03, 14:04

Zostawić jak jest. Wszelkie nagłe zmiany w akwarium bardziej szkodzą niż pomagają. Poza tym - co ma światło ( a raczej jego brak) do pierwotniaków? Mniej świecisz - masz słabiej pracujące rośliny. Co oznacza jeszcze lepsze warunki dla pierwotniaków.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

konrados
Nowicjusz

Post autor: konrados » 2011-02-03, 14:10

OK, rozumiem, to zostawię jak jest i nic nie będę ruszał.

a czy np ten filtr co mam: hailea BT700 (deszczownia zamontowana ale zanurzona lekko w wodzie skierowana po długości akwarium-robi mały prąd wody na gorze) może byc tak ustawiona ta deszczownia?bo jak jest ponad wodą, to robi straszny hałas :przestraszony:

Karmić też normalnie jak do tej pory? 1 raz dziennie pod wieczór(do 1min. wszystko zjedzone-filtra nie wyłączam w ogóle).

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2011-02-03, 14:22

Tak, deszczownia może być pod wodą. To nawet lepsze rozwiązanie :)

Karm ryby tak jak do tej pory.

konrados
Nowicjusz

Post autor: konrados » 2011-02-03, 14:56

OK, dzięki wielkie za pomoc, na pewno dam znać za kilka dni :)
A jak będę miał jeszcze jakieś pytania, to na pewno zgłoszę się o rady ;)

[ Dodano: 2011-02-04, 16:44 ]
Nie wiem co mam o tym myśleć, bo stanowczo zamiast się polepszać, to stan mętnej wody(mgły) się pogarsza :kwaśny:

Czy mam coś z tym zrobić?jakieś podmiany czy możne coś innego? Czy dalej czekać, aż nic nie będzie w akwarium widać?

stasiu20061
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 170
Imię: Dawid

Post autor: stasiu20061 » 2011-04-10, 01:01

Witam wszystkich serdecznie.
Od niedawna(dokładnie tygodnia)mam problem z mętną wodą..wcześniej przez rok nie było z żadnego problemu z akwarium.Dopiero po remoncie kiedy byłem zmuszony wypuścić wodę a potem nalać wody zaczęły się problemy..Po nalaniu wody kilka godzin jest ok a potem woda robi się mętna aż biała.Dzisiaj po wlaniu wody po raz kolejny wlałem także MFC środek na pierwotniaki i nne bakterie i czekam na rezultat..Trochę poczytałem ale może jeszcze komuś przyjdzie coś do głowy..Mój zbiornik ma 170l.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-04-10, 09:12

stasiu20061 pisze: wlałem także MFC środ
MFC to odkażalnik i na zakwit pierwotniaków raczej nie pomoże...powinno samo minąć po paru dniach.

Awatar użytkownika
Gamaran
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 243
Imię: Kamil

Post autor: Gamaran » 2011-04-10, 09:42

Wlewajac wode poruszyles cale dno i bakerie poszly w ton wody ;) 2-3 dni i powinno minac . Nie lej zadnej chemii
Moje szkielko:)-Aktualizacja ;)
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447

Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem

stasiu20061
Nowicjusz

Post autor: stasiu20061 » 2011-04-10, 15:34

Dno było czyszczone..mam nadzieje,że w tygodniu to minie..Dodam że woda ma dziwny zapach ale wcześniej chyba też tak miałem.

sajmoon
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 216
Imię: Szymon

Post autor: sajmoon » 2011-04-11, 20:02

konrados pisze:Oczywiście ceramikę przepłukałem przed włożeniem do filtra. Co do obsady, to rybki, które mam, to doradzano mi w sklepie i dobierano. Ja się na tym za bardzo nie znałem. :zdziwko:

To nic nie robię na razie, nie wlewam żadnej chemii ani nie podmieniam wody.

ALE CO DO ŚWIATŁA, TO JAKOŚ SKRÓCIĆ, OGRANICZYĆ CZAS ŚWIECENIA?
(zawsze jest włączone od 9:30 do 21:30)
Ja bym STANOWCZO zmniejszył obsadę bo przy tej ilości ryb ciężko zachować równowagę w baniaczku tej pojemności bo czy czasem te 112L nie jest brutto? netto może wyjść nawet ok 95L i z wody robi się budyń.

stasiu20061
Nowicjusz

Post autor: stasiu20061 » 2011-04-13, 00:09

Dzisiaj dosypałem trochę soli kuchennej filtry działają cały czas...Jeśli wszystko się unormuję dam znać.pozdr

ODPOWIEDZ