112l - wężogłowy Channa Sp.Assam
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Adrian
112l - wężogłowy Channa Sp.Assam
Witam
Zbiornik panoraiczny 80x35x40
Filtr - wewnętrzny aqua-el Fan 3 750l/h
Ogrzewania brak
Oświetlenie - 2x18W
Rośliny - Zwartki Wendtii, Żabienica amazońska, Valissneria gigantea oraz pistia
Rybki - Para Channa Sp.Assam
Rybki pochodzą z północnym Indii, dorastają do około 16-17cm, wymagają jednogatunkowego akwarium, gęsto zarośniętego i silnie zarośniętego z wieloma kryjówkami. Rybki zostały odkryte dopiero w 2003, nie mają jeszcze naukowej nazwy.
Karmię je ochotką, dżdżownicami, świerszczami oraz krojonymi rybkami 1-2 razy w tygodniu.
Zbiornik panoraiczny 80x35x40
Filtr - wewnętrzny aqua-el Fan 3 750l/h
Ogrzewania brak
Oświetlenie - 2x18W
Rośliny - Zwartki Wendtii, Żabienica amazońska, Valissneria gigantea oraz pistia
Rybki - Para Channa Sp.Assam
Rybki pochodzą z północnym Indii, dorastają do około 16-17cm, wymagają jednogatunkowego akwarium, gęsto zarośniętego i silnie zarośniętego z wieloma kryjówkami. Rybki zostały odkryte dopiero w 2003, nie mają jeszcze naukowej nazwy.
Karmię je ochotką, dżdżownicami, świerszczami oraz krojonymi rybkami 1-2 razy w tygodniu.
pozdrawiam
Adrian Dziki
Adrian Dziki
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: 112l - wężogłowy Channa Sp.Assam
To się nazywa akwarium
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Imię: Mateusz
dolej wody a co do tych "wężogłowych" to po samej wielkości mogę stwierdzić że potrzebują więcej miejsca
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Marcin
- Nazwisko: H
akwa ładne, ma swój naturalny klimat, a co do ryb to Ciekawe:)
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Bardzo mi sie podoba to akwa
Jest bardzo naturalne i to mnie urzeka
Brawo!
Jest bardzo naturalne i to mnie urzeka
Brawo!
-
- Nowicjusz
Witam
Dziękuję za opinie.
Co do wielkości zbiornika, to dla tego gatunku ryb 80 cm wystarczy . są to ryby skryte, pływają niewiele, całymi dniami siedzą na dnie lub w kryjówce wychodząc tylko, by pobrać pokarm. Wydaje się, że zbiornik jest zbyt mały, ale uwierz, wystarczy.
Poziom wody jest niski, ponieważ symuluje im porę suchą, w czasie której te ryby się rozmnażają. Brzydko wygląda, ale rybki są zadowolone. Ponadto pistiom pasuje, łądnie rosną i są naprawdę duże.
Ogólnie uwielbiam wężogłowy, od ładnych kilku lat hoduję właściwie tylko channy, aktualnie mam w domu jeszcze inny gatunek - parachanna africana - ale w zbiorniku 285l, opis wstawię później.
Miałem również wężogłowy blehera, gachuy, obscury, micropeltesy - cudne rybki !
Dziękuję za opinie.
Co do wielkości zbiornika, to dla tego gatunku ryb 80 cm wystarczy . są to ryby skryte, pływają niewiele, całymi dniami siedzą na dnie lub w kryjówce wychodząc tylko, by pobrać pokarm. Wydaje się, że zbiornik jest zbyt mały, ale uwierz, wystarczy.
Poziom wody jest niski, ponieważ symuluje im porę suchą, w czasie której te ryby się rozmnażają. Brzydko wygląda, ale rybki są zadowolone. Ponadto pistiom pasuje, łądnie rosną i są naprawdę duże.
Ogólnie uwielbiam wężogłowy, od ładnych kilku lat hoduję właściwie tylko channy, aktualnie mam w domu jeszcze inny gatunek - parachanna africana - ale w zbiorniku 285l, opis wstawię później.
Miałem również wężogłowy blehera, gachuy, obscury, micropeltesy - cudne rybki !
pozdrawiam
Adrian Dziki
Adrian Dziki
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Widze że nie należysz do tradycjonalistów jeśli chodzi o obsadę
W sumie rzadko spotyka się kogoś takiego ;)
W sumie rzadko spotyka się kogoś takiego ;)
- Garownik
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Sebastian
- Kontakt:
Ciekawe muszę przynać.Mało jest takich osób ,które poświęciło by całe akwarium dla dwóch osobników.
-
- Nowicjusz
Witam
Wężogłowy to ryby, które dobierają się w pary na całę życie, ryby dość agresywnie bronią swojego rewiru, sa silne ,więc generalnie są skazane na zbiornik jednogatunkowy.
Próbowałem je hodować z sumami, zazwyczaj musiałem wyławiać je, nieco lepiej szło mi ze zbrojnikami, aczkolwiek jak miały tarło, to nazwet dużym gibicepsom dawały się we znaki, i choć zbrojniki miały ponad 30cm, to musiały mieć się na baczności.
Ale akurat ten gatunek należy do względnie spokojnych, pewnie tolerowałby i pielęgnice i sumy i zbrojniki ,ale zdecydowanie najlepiej czują się w zbiorniku same.
Wężogłowy to ryby, które dobierają się w pary na całę życie, ryby dość agresywnie bronią swojego rewiru, sa silne ,więc generalnie są skazane na zbiornik jednogatunkowy.
Próbowałem je hodować z sumami, zazwyczaj musiałem wyławiać je, nieco lepiej szło mi ze zbrojnikami, aczkolwiek jak miały tarło, to nazwet dużym gibicepsom dawały się we znaki, i choć zbrojniki miały ponad 30cm, to musiały mieć się na baczności.
Ale akurat ten gatunek należy do względnie spokojnych, pewnie tolerowałby i pielęgnice i sumy i zbrojniki ,ale zdecydowanie najlepiej czują się w zbiorniku same.
pozdrawiam
Adrian Dziki
Adrian Dziki