Dojrzewanie wody w akwarium
Moderator: ModTeam
- junio40
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Rafa³
- Nazwisko: Jonisek
- Kontakt:
Dojrzewanie wody w akwarium
Co trzeba wiedzieć na ten temat(szczegółowo) :?:
Czy te dobre bakterie same się pojawią :?:
Czy te dobre bakterie same się pojawią :?:
Ostatnio zmieniony 2012-01-14, 22:50 przez junio40, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Maciek
Re: Dojrzewanie wody w akwarium
Polecam Ci wartościowe informacje:
>> LINK <<
PS Dobre bakterie pojawią się same.
Można przyspieszyć ten proces dodając już dojrzałej wody z działającego akwarium, albo skuteczniej poprzez wyciśnięcie czyjegoś brudnego filtra w nasz nowy. Tylko przy takich zabiegach trzeba liczyć się z ryzykiem wpuszczenia do swojego baniaczka nieproszonych gości (małych i czasem upierdliwych ślimaczków).
>> LINK <<
PS Dobre bakterie pojawią się same.
Można przyspieszyć ten proces dodając już dojrzałej wody z działającego akwarium, albo skuteczniej poprzez wyciśnięcie czyjegoś brudnego filtra w nasz nowy. Tylko przy takich zabiegach trzeba liczyć się z ryzykiem wpuszczenia do swojego baniaczka nieproszonych gości (małych i czasem upierdliwych ślimaczków).
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Albo skropić wkład filtra sera nitrivec. Albo po prostu dać granulkę/dwie/mały płatek pokarmu do akwarium.
To troszkę przyspieszy rozwój.
To troszkę przyspieszy rozwój.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
...a najlepiej... poczekać.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- junio40
- Forumowicz
- Kontakt:
A czy do filtra trzeba dawać jakąś kapsułkę bo na filmie tetra jakąś dawali i że niwy to ma przyśpieszyć dojrzewanie :niepewny:
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
To prawdopodobnie był Tetra Bactozym. To dokładnie to samo co Sera Nitrivec, o którym pisał Blue_Betta; po prostu szczepy bakterii nitryfikacyjnych. Lepszym od nich rozwiązaniem jest wlanie brudu z filtra z dojrzałego zbiornika lub jak pisze Maol... Wystarczy odczekać 2 tygodnie i bakterie się same pojawiąjunio40 pisze:A czy do filtra trzeba dawać jakąś kapsułkę bo na filmie tetra jakąś dawali i że niwy to ma przyśpieszyć dojrzewanie

- junio40
- Forumowicz
- Kontakt:
Ja nie wiem czy znajdę w okolicy jakiegoś znajomego akwarystę i się zapytam czy mógłby wycisnąć, a po wyciśnięciu ile trzeba czekać :?:
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Zwykle odczekuje się tyle samo; 1-2 tyg, po prostu dla pewności ;) Pamiętajmy, że w akwarystyce najważniejsza jest CIERPLIWOŚĆ 

- junio40
- Forumowicz
- Kontakt:
Aha, czyli wciśnięcie brudnej gąbki z filtra nie przyśpieszy zbytnio dojrzewania :?:
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Przyspieszy, ale wszyscy i tak wolą odczekać, gdyż bakterie i tak muszą się rozmnożyć by zasiedlić podłoże i filtr.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Piotr
Wyciskanie gąbki z obcego zbiornika znacząco przyśpiesza dojrzewanie zbiornika ale to także najszybszy sposób na przenoszenie chorób. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces stabilizacji biotopu możesz zastosować gotowe szczepy bakterii nitryfikacyjnych zawartych w preparatach np Tetra SafeStart.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Mimo wszystko polecę wyciśnięcie gąbki. Jakie choroby których już nie ma w Twoim akwarium chcesz przenieść? Akwarium nie jest ani czyste, ani tym bardziej sterylne - a w wodzie żyje wszystko to, co w innych zbiornikach. I żadne przeniesienie chorób nie gra najmniejszej nawet roli.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Piotr
Jeśli jest to zaufany zbiornik to można choć osobiście odradzam takich praktyk. Lepsze i bezpieczniejsze są szczepy bakterii.
Przykład mogę podać ze sklepu zoologicznego - dlaczego każdy zbiornik ma własną siatkę? Właśnie po to, aby nie przenosić przypadkowo chorób.
Przykład mogę podać ze sklepu zoologicznego - dlaczego każdy zbiornik ma własną siatkę? Właśnie po to, aby nie przenosić przypadkowo chorób.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Nigdy czegoś takiego nie widziałem.Paqu pisze:Przykład mogę podać ze sklepu zoologicznego - dlaczego każdy zbiornik ma własną siatkę? Właśnie po to, aby nie przenosić przypadkowo chorób.
Każdy zbiornik żyje własnym życiem i nawet ze "zdrowego" zbiornika przeniesiesz troszkę wody do innego to nie znaczy to,że nie może się pojawić jakieś choróbsko.Zawsze jest takie ryzyko,że coś się może wydarzyć np. osłabiona rybka a kulorzęsek na nią cierpliwie czeka i ospa w baniaku.Jak pisał Maol nie ma sterylnego zbiornika a każdy zbiornik to zupełnie inny ekosystem.Tak naprawdę nie ma złotego środka na przyśpieszenie dojrzewania i cyklu azotowego jedyne co to użyć tej dojrzałej wody,wypłukać brudny wkład i poczekać dla świętego spokoju ze 3-4 tyg. i powoli zarybiać baniaczek.Ja tak robię i jest wszystko OK a czemu czekam miesiąc zanim wpuszczę ryby :?: Bo akwarystyka potrzebuje czasu i cierpliwości a jeżeli jej nie masz to nic dobrego nie wyjdzie a jak będziesz raptusem to i tak się nauczysz pokory wobec natury jak zostaniesz przez nią skarcony np. w postaci padających ryb bo chciałeś szybko a to z kolei odbije się na zawartości portfela.
Ale i tak to zrozumiesz dopiero jak zaczną padać ryby.
Sorki,że się rozpisałem :wstyd:
Loża Szyderców