W związku nadchodzącej wielkimi krokami daty odpalenia 50l zbiornika roślinnego High Tech, czas dowiedzieć się co i jak z nawożeniem. Proszę o wyjaśnienia łopatologiczne, gdyż wcześniej nie miałam zbyt dużego doświadczenia w tej kwestii.
Zacznijmy od początku, czyli specyfikacja; co w zbiorniku będzie:
-Akwarium standard 50l profilowane, tyle że ''tyłem do przodu'' (przednia ścianka prosta, tylna wypukła).
-Podłoże: Oliver Knott Nature Soil (wersja drobnoziarnista w miarę możliwości, ale nie obiecuję)
-Oświetlenie: Belka Hagen 2x24W T5 HO, ale ze względu na brak doświadczenia będę używać jedynie 1x24W. Świetlówka Hagen Life Glo.
Filtracja: Aqua Shut Mini lub Aqua Shut Turbo 750 (chylę się raczej ku Mini). W przyszłości kaskada.
Ogrzewanie: brak (stała temp. w pokoju 25*C)
Węgiel: Seachem Flourish Excel/Easy Carbo + w razie potrzeby bimbrownia. W przyszłości butla wysokociśnieniowa + EC.
Rośliny: Co mi wpadnie w łapy, ale ogólnie nadwódki, Pogostemotony, Rotale, Ludwigie, mchy, Eleoachris, Lilaeopsis... Z czasem na pewno gatunki będą odchodzić inne przychodzić, aż znajdę gatunki które ''rozumiem'' najlepiej.
Zwierzęta: Na pewno ślimaki, krewetki i może jakiś drobny gatunek ławicowy. Nie spieszy mi się; to akwarium dla roślin, ryby będą tylko do cieszenia oczu.
Podmiany: 20%/tydzień (czy więcej?)
Nawożenie: I tu się zaczyna zabawa

-Azot: Według mojego dostarczyciela mam w kranie średnio 25.5ppm NO3 (z czego minimum to 16.7ppm, maksimum 36.4ppm). Czy przy podmianach 20% powinnam (zakładając, że odpadów i odchodów będzie w akwarium bardzo niewiele) dodatkowo nawozić KNO3? Jeżeli tak, to ile? Jak wówczas z nawożeniem K2SO4?
-Fosfor: Rozumiem, że z KH2PO4 (ponawiam pytanie jak wówczas z nawożeniem K2SO4). W kranie mam średnio 1.04ppm P (minimum 0.97ppm, maksimum 1.12ppm). Jak i ile?
-Potas: K2SO4 - pół płaskiej łyżeczki na tydzień (?), ewentualnie podzielę to na dawki dzienne. W kranie mam 3.87ppm K.
Magnez: W kranie mam średnio 4.61ppm Mg (minimum 4.18ppm, maximum 4.91ppm). W jakich ilościach podawać MgSO4?
Mikro: Pojęcia nie mam, proszę o poradę :padam:
Pozdrawiam Wszystkich,
Basia