Ramirezki a twardość wody
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Ramirezki a twardość wody
Witam!
Za jakiś czas będę chciał kupić parę pielęgniczek Ramireza do mojego baniaka.
I tu pytanie czy mając twardą wodę będą się one dobrze czuły i dojdzie do tarła? Bo czytałem że preferują raczej miękką wodę...
Moja woda ma:
PH: 7,0-7,5
GH: 19
KH: 10
Za jakiś czas będę chciał kupić parę pielęgniczek Ramireza do mojego baniaka.
I tu pytanie czy mając twardą wodę będą się one dobrze czuły i dojdzie do tarła? Bo czytałem że preferują raczej miękką wodę...
Moja woda ma:
PH: 7,0-7,5
GH: 19
KH: 10
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Artur
- Kontakt:
Re: Ramirezki a twardość wody
Jako tako zyc będa, ale czy będa sie w niej dobrze czuć??? to watpliwe.
Do tarła jesli bedziesz miał kilka ryb i dobierze się parka raczej dojdzie i złożą ikrę ale z tej ikry nic nie bedzie, nie utrzyma sie w takiej wodzie, chodz moze akurat w danym okresie bedzie minimalnie mieksza i cos sie wykluje, ale nie liczył bym na to,
Jeśli myślisz powaznie o ramirezach to pokusił bym sie o Ro, do tego niewielki zestaw cos, taki z tetry, za ok 70 pare złotych, lub torf w filtrze, chodz zalezy jaki filtr masz i woda powinna byc na tip top,
No ale najlepsza rada- poczytaj cos o nich i przemyśl wszystko,
Co do mnie i innych- pytaj ;)
Do tarła jesli bedziesz miał kilka ryb i dobierze się parka raczej dojdzie i złożą ikrę ale z tej ikry nic nie bedzie, nie utrzyma sie w takiej wodzie, chodz moze akurat w danym okresie bedzie minimalnie mieksza i cos sie wykluje, ale nie liczył bym na to,
Jeśli myślisz powaznie o ramirezach to pokusił bym sie o Ro, do tego niewielki zestaw cos, taki z tetry, za ok 70 pare złotych, lub torf w filtrze, chodz zalezy jaki filtr masz i woda powinna byc na tip top,
No ale najlepsza rada- poczytaj cos o nich i przemyśl wszystko,
Co do mnie i innych- pytaj ;)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Preferują, ale w takiej też będą dobrze sie czuły.Jarus pisze:Za jakiś czas będę chciał kupić parę pielęgniczek Ramireza do mojego baniaka.
U mnie w podobnej właśnie doszło do udanego tarła tzn. ryby się wykluły i.......... zostały zjedzone.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Nie zależy mi na odchowaniu narybku, ale byłoby miło gdyby doszło do tarła. No nic - zobaczymy. Najwyżej później jak już będą, będę walczył z twardością o ile im będzie przeszkadzać.
Dzięki na info!
Dzięki na info!
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Darek
KH dobrze by było obniżyć o połowę. Rybki będą żyły ale...
126l: 7 Kryptopterus minor, 6 Corydoras pleatus, 1+1 Mikrogeophagus ramirezi, 5 Caridina sp. "Crystal Red" A, 1+1 Apistogramma Agassizi + zatoczki i helenki
52l: 1+3 Xiphophorus Variatus, 6 Paracheirodon innesi, 11 Corydoras Pigmey, Neocaridina heteropoda var. red
52l: 1+3 Xiphophorus Variatus, 6 Paracheirodon innesi, 11 Corydoras Pigmey, Neocaridina heteropoda var. red
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
z mojego doświadczenia powiem, że będą żyły i do tarła mogą spokojnie podejść i nawet coś się może wykluć. U mnie tak było, i narybek też został zjedzony..
ja dokładałem do wody szyszki olchy, podobno poprawiają parametry wody dla takich ryb jak ramirezki właśnie.
wiadomo, ze lepsze jest wrogiem dobrego, ale i na takiej wodzie da się coś zrobić.
ja dokładałem do wody szyszki olchy, podobno poprawiają parametry wody dla takich ryb jak ramirezki właśnie.
wiadomo, ze lepsze jest wrogiem dobrego, ale i na takiej wodzie da się coś zrobić.
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Jeśli kupił by torf jakiejs dobrej jakosci, do tego liscie z garbnikami i szyszki to powinno w jakiejjsc mierze pomoc, ale mozna by bylo podjechac gdzies do biedronki i kupic ze 20l wody, ona ma dobre papametry i mieszac, mozna by bylo uzyskac wtedy jakis efekt, a z kolei ta woda moze max 20zl kosztowac? nie wiem bo nigdy nie probowalem ale jak ci zalezy to próbuj, ;)
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
ale jakiej wody?arczif01 pisze:podjechac gdzies do biedronki i kupic ze 20l
destylowanej? zwykłej?
jeśli miałby kupować wodę za 20pln do każdej podmiany, to lepiej od razu kupić osmoze.. Wyjdzie taniej, przyjemniej i na dłużej...
-
- Forumowicz
- Kontakt:
no ja myslałem o destylce,
ale teraz jestem w trakcie testowania podloza ada amazonia 2, obniza ph i obniza twardosc wody,
Do takiego akwarium mysle ze 1 op 9l powinno wystarczyc, a wg producenta stabilizuje warunki na okres roku wiec moze warto sie pokusić???
ale teraz jestem w trakcie testowania podloza ada amazonia 2, obniza ph i obniza twardosc wody,
Do takiego akwarium mysle ze 1 op 9l powinno wystarczyc, a wg producenta stabilizuje warunki na okres roku wiec moze warto sie pokusić???
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
na ade na pewno warto się pokusić, nawet jak ryby nie podejdą do tarła to przynajmniej rośliny będą zadowolone 

-
- Forumowicz
- Kontakt:
mi po kilku godzinach spadlo ph w zbiorniku ekspermentalnym, twardosw w i o tez;p wiec jak sie to unormuje to napisze na jakich warunkach, jesli na dobrych to moze to byc woda ideal dla ramirezek,
na takie akwa powinno starczyc 9l czyli 1op koszt w miare mozliwosci ok,
a czytalem na forum ady ze unormowane raz parametry tzyma przez rok, wiec rok zapomnienia? chyba z piekne zeby bylo prawdziwe
na takie akwa powinno starczyc 9l czyli 1op koszt w miare mozliwosci ok,
a czytalem na forum ady ze unormowane raz parametry tzyma przez rok, wiec rok zapomnienia? chyba z piekne zeby bylo prawdziwe
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
z drugiej strony rok to wcale nie tak długo, a jak przestanie trzymać to co, kompletny restart żeby wymienić podłoże?arczif01 pisze:a czytalem na forum ady ze unormowane raz parametry tzyma przez rok, wiec rok zapomnienia?
-
- Forumowicz
- Kontakt:
no cos za cos,