Akwarum OTTO.
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Re: Akwarum OTTO.
Super Gratuluję ! Wszystko jest tak jak powinno być. A didek...coż czasami trzeba pogodzić sie z faktem że niektórych roślin nie uda nam się utrzymać - nie spasuje im i tyle .Jakbyś gdzieś dorwał np limnofilie aromatice i posadzić ją w miejsce didka też by pięknie wyglądała. Moja na razie dopiero zaczyna rosnąc po walkach z glonami i najbliższa przycinka jak nic sie nie spartoli to za jakieś 3-4 tygodnie - nie prędzej , to bym Ci wysłał. Na razie wszystko wzorcowo Kiedy kupujesz wiekszy baniak ?
Co do KCl to można troszkę zmniejszyć ale nie prawie o połowę - tak do 7ml dziennie
Co do KCl to można troszkę zmniejszyć ale nie prawie o połowę - tak do 7ml dziennie
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
- OTTO
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Tomek
Ale didek jak przyjechał od Ciebie to rósł i wybarwiał się pieknie, po obcince i zasadzeniu rósł jeszcze chwilkę i teraz stanąłŁoren pisze: A didek...coż czasami trzeba pogodzić sie z faktem że niektórych roślin nie uda nam się utrzymać - nie spasuje im i tyle
A czy przesadzanie roślin, ale w samym akwarium z miejsca na miejsce szkodzi im, spowalnia wzrost ?
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
z tego co ja wiem, to tak, rośliny nie lubią ciągłego poruszania. Do tego muszą się ukorzenić w nowym miejscu, przyzwyczaić się do niego itp.A czy przesadzanie roślin, ale w samym akwarium z miejsca na miejsce szkodzi im, spowalnia wzrost ?
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- OTTO
- Akwarysta
No bo właśnie Didek był przeniesiony jednak 15 cm i w tym samym paśmie na tyle zbiornika, dziś przeniosę Heter i Ludwigę, zobaczymy jak zareagują
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
mogą przystopować ale po jakimś czasie i tak ruszą.
Nie wiem jak jest z przycinaniem korzeni, bo u niektórych roślin chyba trzeba przycinać przy przesadzeniu, żeby się stare korzenie nie zawijały i łatwiej się ukorzeniała w nowym miejscu...
Nie wiem jak jest z przycinaniem korzeni, bo u niektórych roślin chyba trzeba przycinać przy przesadzeniu, żeby się stare korzenie nie zawijały i łatwiej się ukorzeniała w nowym miejscu...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
- OTTO
- Akwarysta
To by nawet pasowało, bo rosną tak szybko że nie nadążam z przycinaniem , czasem od soboty do soboty, trzeba by w tygodniu coś jeszcze wytargać, zwłaszcza mech za szybko rośnie, im więcej mchu tym więcej na nim glonów w postaci waty.
- OTTO
- Akwarysta
No i zrobiłem małą rewolucję
W miejsce Hetery poszła Althernathera ponieważ koło korzenia już się nie mieściła, a moim zdaniem pięknie zasłoni grzałkę i rurkę filtra, poza tym będzie wielka więc na 3 plan może być. Jednak mocno już sie ukorzeniła i trochę ziemi z pod żwirku wytargałem, musiałem więc spuścić więcej wody żeby to wciągnąć, tak więc podmieniłem dziś gdzieś 40 %, mam nadzieję że wraz z wycinką roślin nie zdestabilizuje to zbiornika ?
Przesadziłem też Blixe Japonice w miejsce gdzie kiedyś coś było ale już nie pamiętam co i było tam pusto (po prawej stronie tak po środku za Dużym Heńkiem)
Ludwiga poszła pod wylot z filtra, tam gdzie miał być Didek ale niestety zmarniał, jednak zostawiłem dwie gałązki i przesadziłem w inne miejsce może mu spasuje ?
Prawda jest taka że sadząc te rośliny nie miałem pojęcia jak one rosną-wyglądają gdy wyrosną, wiedziałem tylko co na który plan- bo to mi Łoren napisał.
Co do NO3 to jest nadal stabilne 25 mg podobnie jak Ph ok 7
Wieczorem zrobię fotkę i wstawię
W miejsce Hetery poszła Althernathera ponieważ koło korzenia już się nie mieściła, a moim zdaniem pięknie zasłoni grzałkę i rurkę filtra, poza tym będzie wielka więc na 3 plan może być. Jednak mocno już sie ukorzeniła i trochę ziemi z pod żwirku wytargałem, musiałem więc spuścić więcej wody żeby to wciągnąć, tak więc podmieniłem dziś gdzieś 40 %, mam nadzieję że wraz z wycinką roślin nie zdestabilizuje to zbiornika ?
Przesadziłem też Blixe Japonice w miejsce gdzie kiedyś coś było ale już nie pamiętam co i było tam pusto (po prawej stronie tak po środku za Dużym Heńkiem)
Ludwiga poszła pod wylot z filtra, tam gdzie miał być Didek ale niestety zmarniał, jednak zostawiłem dwie gałązki i przesadziłem w inne miejsce może mu spasuje ?
Prawda jest taka że sadząc te rośliny nie miałem pojęcia jak one rosną-wyglądają gdy wyrosną, wiedziałem tylko co na który plan- bo to mi Łoren napisał.
Co do NO3 to jest nadal stabilne 25 mg podobnie jak Ph ok 7
Wieczorem zrobię fotkę i wstawię
- OTTO
- Akwarysta
Zdjęcie ogólne i niżej przesadzona Blixa oraz Ludwiga i Hetera wsadzona za korzeń a na ostatnim przesadzona w róg Althernathera
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Przyjaciel forum
Fajnie Ja bym w tym wszystkim zmienił tylko jedną rzecz - pozwoliłbym mchom urosnąć bo są tak strasznie wygolone że strach
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
- OTTO
- Akwarysta
Dobrze że poruszyłeś ten temat, ja to bym te mchy najchętniej wywalił, bo nie mam juz pomysłu na nie
Na zdjęciu z poprzedniej strony widać jaz zarosły, jednak przycinam je bo zraz z nimi przycinam glony i wywalam ich choć troszkę, masakra, w postaci waty rosną na każdej kępie mchu i na szczęście na razie tylko na nich, boję cię jednak że przejdą na inne roślinki, a były juz takie zamiary, jednak szybko reagowałem i likwidowałem to "babie lato"
Koledzy trapią mnie 2 sprawy w mim baniaku, właśnie te glony w postaci waty.
I to że co jakiś czas 2-3 tygodnie pada mi jeden Kirysek, dzieję się tak od 8 lat, od kiedy zakładałem akwaria, zawsze padały mi Kiryski, dlatego jakiś czas temu dałem se z nimi spokój i przerzuciłem na Bocje, jednak przy krewetkach bocja odpada, może polecicie mi inne ryby czyszczące dno i bezpieczne dla krewetek ???
Przy okazji zdrowych,radosnych i rodzinnych Świąt dla Was i waszych najbliższych
Na zdjęciu z poprzedniej strony widać jaz zarosły, jednak przycinam je bo zraz z nimi przycinam glony i wywalam ich choć troszkę, masakra, w postaci waty rosną na każdej kępie mchu i na szczęście na razie tylko na nich, boję cię jednak że przejdą na inne roślinki, a były juz takie zamiary, jednak szybko reagowałem i likwidowałem to "babie lato"
Koledzy trapią mnie 2 sprawy w mim baniaku, właśnie te glony w postaci waty.
I to że co jakiś czas 2-3 tygodnie pada mi jeden Kirysek, dzieję się tak od 8 lat, od kiedy zakładałem akwaria, zawsze padały mi Kiryski, dlatego jakiś czas temu dałem se z nimi spokój i przerzuciłem na Bocje, jednak przy krewetkach bocja odpada, może polecicie mi inne ryby czyszczące dno i bezpieczne dla krewetek ???
Przy okazji zdrowych,radosnych i rodzinnych Świąt dla Was i waszych najbliższych
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
OTTO, kupowałeś kiryski z różnych źródeł?
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
- OTTO
- Akwarysta
Tak, np. jak kupiłem w Tychach to tak samo po czasie kapały jak te z Katowic, czy Mikołowa, ostały się 2 takie bardzo duże, które dostałem już takie wielkie w zamian za roślinki od akwarysty z innego forum
I nie istotne czy Pstre czy Albinosy, Kiryski padają po jakimś czasie, normalnie jedzą pływają, tylko że przychodzi na nich pora i już.
Jakie inne ryby mogą spełniać rolę czyścicieli dna nie oglądając się za krewetkami ?
I nie istotne czy Pstre czy Albinosy, Kiryski padają po jakimś czasie, normalnie jedzą pływają, tylko że przychodzi na nich pora i już.
Jakie inne ryby mogą spełniać rolę czyścicieli dna nie oglądając się za krewetkami ?
- OTTO
- Akwarysta
No i jak koledzy macie jakiś pomył na rybki które zastąpią mi Kiryski i będa bezpieczne dla krewetek ?
Powraca też temat ślimaków, z racji że dziadygów przybywa, chyba kupię ślimaka Helena, wystarczy jeden ?
Zakupiłem też świetlówkę Osram Fluora, jednak na razie jej nie zakładam, tak szczerze to obawiam się po jej wymianie ataku -rozrostu glonów tych na mchu w postaci waty.
Powraca też temat ślimaków, z racji że dziadygów przybywa, chyba kupię ślimaka Helena, wystarczy jeden ?
Zakupiłem też świetlówkę Osram Fluora, jednak na razie jej nie zakładam, tak szczerze to obawiam się po jej wymianie ataku -rozrostu glonów tych na mchu w postaci waty.
-
- Przyjaciel forum
Jak nie założysz to się nie przekonasz Ja bym założył - jeśli faktycznie będzie aż tak strasznie to najwyżej mchów się pozbędziesz a ja Ci wyślę nowe bez glonowe - choć z tego co tam widzę jakiejś strasznej porażki nie widać.OTTO pisze:Zakupiłem też świetlówkę Osram Fluora, jednak na razie jej nie zakładam, tak szczerze to obawiam się po jej wymianie ataku -rozrostu glonów tych na mchu w postaci waty.
- OTTO
- Akwarysta
Coraz bardziej się do tego przekonuję, zwłaszcza że minęły ponad 2 miesiące i nadal nie przyrosły do korzenia, więc myślę zakupić siatkę-gumkę czy jak to się nazywa do montażu mchu na korzeń, wtedy zakupię gdzieś bezglonowy mech i przeprowadzę zabiegŁoren pisze:najwyżej mchów się pozbędziesz