5letni welon
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Helenka
5letni welon
Witam wszystkich,
Od 5 lat jestem posiadaczką złotej rybki, odmiana: welon. Rybka już chyba nie rośnie, ma rozmiar (na oko) niewielkiej kobiecej dłoni do tego dochodzi jej spory welon. Ostatnio postanowilam wymienic akwarium na nieco wieksze, zeby bylo jej wygodniej, obecnie trzymam ją w akwarium 60l, używam filtra zewnetrznego ze wzgl na lepsza filtrację. Karmię ją suchymi rozwielitkami, czasami zmieniam i karmię ją jedzeniem dla welona TETRA.
Ale mam problem, nie wiem co sie dzieje, watpie, ze to ze starosci, bo ryba obraca sie do góry brzuchem. Od kilku dni tak juz ma. Nie wiem co się dzieje. To wyglada dziwnie, bo plywa normalnie. Moze doradzicie mi cos??
Od 5 lat jestem posiadaczką złotej rybki, odmiana: welon. Rybka już chyba nie rośnie, ma rozmiar (na oko) niewielkiej kobiecej dłoni do tego dochodzi jej spory welon. Ostatnio postanowilam wymienic akwarium na nieco wieksze, zeby bylo jej wygodniej, obecnie trzymam ją w akwarium 60l, używam filtra zewnetrznego ze wzgl na lepsza filtrację. Karmię ją suchymi rozwielitkami, czasami zmieniam i karmię ją jedzeniem dla welona TETRA.
Ale mam problem, nie wiem co sie dzieje, watpie, ze to ze starosci, bo ryba obraca sie do góry brzuchem. Od kilku dni tak juz ma. Nie wiem co się dzieje. To wyglada dziwnie, bo plywa normalnie. Moze doradzicie mi cos??
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Re: 5letni welon
Może to być efekt jakiegoś zartrucia ale zapytam o coś innego:
karmisz suchym pokarmem?
Wiem, że welony są bardzo łapczywe i przy pobieraniu pokarmu z powierzchni potrafią nałykać się powietrza. Proponuje głodówkę ze dwa-trzy dni a potem przy karmieniu najpierw NAMOCZ pokarm w spodku z wodą a potem wrzucaj mokry do akwarium tak żeby od razu tonął.
No chyba że ktoś ma lepszy pomysł.
karmisz suchym pokarmem?
Wiem, że welony są bardzo łapczywe i przy pobieraniu pokarmu z powierzchni potrafią nałykać się powietrza. Proponuje głodówkę ze dwa-trzy dni a potem przy karmieniu najpierw NAMOCZ pokarm w spodku z wodą a potem wrzucaj mokry do akwarium tak żeby od razu tonął.
No chyba że ktoś ma lepszy pomysł.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Nowicjusz
Karmie tylko suchym pokarmem i masz racje, ryba ma duzy apetyt. Chciaz przyznam sie, ze ostatnio zmienialam wode, czyscilam cale akwarium, ale zabraklo mi wody i dolalam kranowki
:\ tak ze 3 litry.
:\ tak ze 3 litry.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Dolałaś do starej wody 3 litry kranówki? Nic sie nie stało. Spróbuj go przegłodzić i karm mokrym jedzeniem - zobaczymy czy mu przejdzie.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Nowicjusz
dzieki za info, tak wlasnie zrobie. pomyslalam, ze to moze od tego akwarium, ze jest za male.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Rewelacji nie ma ale jak jest sam to na 60l jakoś sobie poradzi. Byle regularnie podmieniać wodę i mieć wydajny filtr - welony to żarłoki i strasznie brudzą
.

112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Nowicjusz
z filtrami mialam duzy problem, w koncu kupilam zewnetrzny, oczywiscie codziennie dokladnie go czyszcze od srodka, dobrze filtruje wode i ryba sobie czasami pod nim "siedzi". czyli ok.
chcialabym za niedlugo kupic nowe akwarium 100l. tylko teraz nie wiem, czy inne rybki moze miec, kiedys jak byl mniejszy to mialam kirysa z poprzedniego akwarium i welon go zjadl.
dzieki za pomoc :- >
chcialabym za niedlugo kupic nowe akwarium 100l. tylko teraz nie wiem, czy inne rybki moze miec, kiedys jak byl mniejszy to mialam kirysa z poprzedniego akwarium i welon go zjadl.
dzieki za pomoc :- >
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Welon zjadł kirysa? Mało prawdopodobne 
Ale z welonami innych ryb się nie trzyma. Choćby ze względu na temperaturę wody.

Ale z welonami innych ryb się nie trzyma. Choćby ze względu na temperaturę wody.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
zjadl go do polowy, naprawde nieciekawie to wygladalo. bo kirys ma takie igielki na bokach 

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Przypuszczalnie kirysek był już martwy albo konający i dlatego posłużył za 'papu'.
Ale na 100l i jednego welona to można by kilka kardynałków, nie?
Ale na 100l i jednego welona to można by kilka kardynałków, nie?
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
W odpowiednio dużym zbiorniku (i z bardzo wydajna filtracją) można kardynałki łączyć z welonami.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
witam ponownie,
Jarus dzieki za pomoc, w razie problemow bede tu pisac, dobrze mi doradziles. Ryba czuje sie lepiej.
Pozdrawiam ;-)
Jarus dzieki za pomoc, w razie problemow bede tu pisac, dobrze mi doradziles. Ryba czuje sie lepiej.
Pozdrawiam ;-)
-
- Rekin forum
- Kontakt:
PinkBikini, cieszę sie że mogłem pomóc chociaż o welonach i takich problemach wyczytałem na forach w necie (m. in. tym forum).
Generalnie zasada jest jedna: ryba zdrowa to ryba NIEPRZEJEDZONA. Lepiej żeby była mniej karmiona niż była przekarmiona (oczywiście poza narybkiem, tarlakami czy kotnymi samicami /o ile wiem/).
Generalnie zasada jest jedna: ryba zdrowa to ryba NIEPRZEJEDZONA. Lepiej żeby była mniej karmiona niż była przekarmiona (oczywiście poza narybkiem, tarlakami czy kotnymi samicami /o ile wiem/).
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!