swimmotion.pl/

Obsada w 45l

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Laila
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Karolina

Re: Obsada w 45l

Post autor: Laila » 2012-11-30, 16:23

5 neonek to nie stado a to ryba stadna , odmian glonojadów nie znam, harem bojownika Ci się zmieści bez problemu ale samiczki czasem są bardzo agresywne i trzeba mieć alternatywę żeby je przełożyć,

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2012-11-30, 16:41

z glonojadów do 45l to jedynie otosek - przy czym to ryba stadna i bardzo wrażliwa co do haremów to nie polecam tej wersji początkującym, obgryzione i porwane wiecznie płetwy to raczej irytujący widok, a im mniejszy litraż tym gorzej, z doświadczenia powiem że moje bojowniki bardziej były zadowolone z nowego chwasta niż z samic (na około chwasta tydzień pływały, a z samicą... albo przed nią zwiewały albo się szarpały pomijając fakt że samice z sobą na wzajem też walczyć lubią, 45l to naprawdę mało, fakt to spełnione minimum, ale problemu nie rozwiązuje

Awatar użytkownika
Tissien
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 98
Imię: Marta
Kontakt:

Post autor: Tissien » 2012-11-30, 18:10

Kurcze no, aż się muszę wtrącić, bo widzę tutaj straszne bzdury ... Ale od początku:
flora pisze:Witam,
Planuję taką obsadę w moim akwarium:
- harem bojownika
- 6szt. neonów zielonych /* 6szt. razbór klinowych
- krewetki

/* - lub

I tu jest moje pytanie, jakie krewetki. Osobiście najbardziej podobają mi się Blue Tiger i Blue Pearl oraz Red Cherry.

Co do wystroju to planuję mięć gęsto zasadzone rośliny, przede wszystkim mchy.
Obsada jaką chcesz mieć jest dobra pod warunkiem że weźmiesz jednego bojownika a nie harem. Ponadto postawiłabym na razbory zamiast neonów. Krewetki weź takie jakie Ci się podobają.

piotrek929292 pisze:Masz za małe akwa na rozbory więc weź 10 neonków.
Bzdura, razbory można trzymać od 40 litrów, 45 litrów jest raczej za małe dla neonów, które są szybkimi rybkami i potrzebują miejsca żeby się rozpędzić, a 50 cm długości to za mało dla nich. Razbory to ryby spokojne i 45 litrów dla stadka 8 sztuk będzie akurat.
Poza tym i razbory klinowe i neony innesa rosną do mniej więcej takich samych rozmiarów, więc według Ciebie Piotrku dlaczego dla razbor za małe akwa a dla neonów już nie?
piotrek929292 pisze:Z krewetkami może być problem bo bojowniki je lubią...... jeść. Więc z krewetkami się wstrzymaj i jak już będziesz miała gęsto obrośnięte akwarium ( będą się miały gdzie ukrywać) to spróbuj wpuścić kilka i obserwuj co na to bojownik.
A z tym się zgodzę i podpisuję się pod tym obiema rękoma ;)
asiara73 pisze:Warto ominac bojowniki i wziąć dwi lawice np.neonka +razbora hengela.
Za małe akwarium na dwie ławice.
Akolita pisze:Witam, podłączam się pod ten temat. Mam zbiornik 45 l Obsada to:
6x Neon Inessa
3x kirysek pstry
1x kirysek albinos
2x hokejówka
1x zbrojnik niebieski
Chciałbym do nich dołożyć bojownika, ale nie wiem czy nadaje się do w/w ryb. No i jaką temperaturę ustawić dla wszystkich? Do tej pory miałem 23 stopnie, ale słyszałem, że bojownik potrzebuje więcej. No i jeszcze jeden problem, chce się pozbyć glonojada, niszczy wszystkie rośliny. Możecie mi powiedzieć jakie rybki czyszczą akwarium z glonów? Proszę o propozycje i uwagi.
Tak jak pisali poprzednicy - zbrojnik i hokejówka do oddania, za mały zbiornik dla nich. Ponadto powinieneś zdecydować się na jeden gatunek kirysów, albo albinosy albo pstre, jedne wydać a drugim zrobić stado minimum 6 sztuk.
Ponadto nie możesz dodać bojownika do tej obsady ponieważ bojowniki wymagają 26 stopni, a neony innesa 23 (nie, innesa nie potrzebują większej).
piotrek929292 pisze:(...) Co do bojownika to spoko nie powinien dokuczać neonom i kirysom jeśli będzie miał harem.
(...)
Dokup zamiast hokejówek ze 4 neonki a zamiast zbrojnika 2 kirysy. Możesz do tego dokupić harem bojownika (1+2) ale pamiętaj o kilku roślinkach żeby samice miały się gdzie chować przed samcem. A i ustaw 25*C w baniaczku
Kolejna bzdura, o tym że dla neonów to raczej za małe akwarium to już pisałam. Jeśli w ławiczkę ruchliwych rybek, jakimi są neony innesa, wrzucisz jeszcze harem może zacząć się rzeź pomiędzy bojownikami, a i neony mogą ucierpieć. Zbytni tłok w małym akwarium może prowadzić do stresu i agresji.

25 stopni to będzie za dużo dla innesów i wciąż za mało dla bojownika.
Akolita pisze: Druga sprawa: to nie za mały zbiornik jak na harem bojownika, słyszałem, że jeden musi mieć min. 25l, ale trzy?
Na harem bojownika 45L jest ok, pod warunkiem że nie ma tam ławicy innych rybek, które zajmują górną i środkową cześć akwarium (przydenne mogą być). No i podstawowy warunek przy haremie to mnóstwo roślin i kryjówek.
Akolita pisze:Aha, jeśli oddam tego glonka, który mnie trochę irytuje, to co będzie mi czyściło akwarium? (Wiem, że glonek tego nie robi).
Czyścić akwarium z glonów masz Ty sam, bo żadna ryba za Ciebie tego nie zrobi, a "glonojady", czyli zbrojniki niebieskie jedzą glony tylko przez krótki okres czasu jak są młodziutkie. Mógłbyś się jedynie w tym wypadku zaopatrzyć w stadko otosków - 6-8 sztuk, ale wtedy bez żadnych kirysów.
egipcjanka pisze:Ja w 45l (50x30x30) planuję temp. 25st i następujące rybki:
*jednego glonojada (nie ma innej opcji, bo to marzenie mojego synka :)) Tylko będę wdzięczna za podpowiedź, jakiego, bo wiem, że są rózne odmiany, a mi zależy na tym, by był z tych mniejszych, bo to raptem 45l, nie ma szaleństw...
*dwa bojowniki, tzn. samiec i samiczka

No i może kilka neonek, bo cały czas szukam rybek, z którymi bojowniki żyłyby w zgodzie i żeby nie były duże, bo całemu temu towarzystwu będzie za ciasno.
Myślicie, że taka obsada byłaby ok?
A te ślimaczki, o których była tu mowa, są duże? Bo tak sobie myślę, że dla małego to byłaby super opcja zamiast żółwia, na którego zgodzić się nie chcę. Do tego akwarium go nie dam, a drugie nie wchodzi w rachubę.
A, no i jeszcze jedno, w akwa będzie korzeń i myślałam o 5 roślinkach. Wystarczy czy dać ich więcej?
Nie ma takiej opcji żebyś kupiła "glonojada" do tak małego akwarium, te ryby potrzebują 100 litrów minimum. Pokaż synowi otoski, które mogłabyś kupić zamiast zbrojnika - byłoby ich więcej w akwarium i też mają taką przyssawkę na pyszczku.

Bojowniki trzymamy w haremach, nie parami, bo się mogą zamęczyć na śmierć wzajemnie. Albo harem bojownika albo sam samiec i jakaś ławiczka, tu musisz sama zdecydować. Neony Ci odradzam, za krótkie akwarium dla neonów, pomyśl nad razborami, a jeśli zależy ci na błyszczącym pasku na rybie takim jak mają neony to może pomyśl o zwinnikach jarzeńcach?

Ślimaki o których była mowa to ampularie, ale przy ampulariach nie można mieć delikatnych roślin, bo je po prostu zeżrą. Można kupić czasami naprawdę bycze sztuki.

Korzeń w akwarium jak najbardziej, ale 5 roślin to mało. Ogólnie jest zasada że im więcej roślin tym lepiej, szczególnie przy bojownikach musi być dobrze zarośnięte akwarium.
aidi pisze:co do haremów to nie polecam tej wersji początkującym, obgryzione i porwane wiecznie płetwy to raczej irytujący widok, a im mniejszy litraż tym gorzej, z doświadczenia powiem że moje bojowniki bardziej były zadowolone z nowego chwasta niż z samic (na około chwasta tydzień pływały, a z samicą... albo przed nią zwiewały albo się szarpały pomijając fakt że samice z sobą na wzajem też walczyć lubią, 45l to naprawdę mało, fakt to spełnione minimum, ale problemu nie rozwiązuje
Święta prawda i pod tym również podpisuję się obiema rękoma.

Ogólnie jeśli chodzi o obsadę do 45 litrów, to moje propozycje dla wszystkich są takie:

a ) 1+2/3 Bojownik + 6-8xotosek
b ) 1+2/3 Bojownik + 6-8xkrewetka amano
c ) 1+2/3 Bojownik + Krewetki karlowate
d ) 1+2/3 Bojownik + 6-8xkirysek panda
e ) 1+2/3 Bojownik + 6xkrewetka amano + kilka krewetek karłowatych
f ) 1xbojownik wspanialy + 8x razbora klinowa(lub inna)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty/Miedzik Obrzeżony + kilka krewetek karłowatych
g ) 1xbojownik wspanialy+ 8x razbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty/Miedzik Obrzeżony+ 6 krewetek amano/otosek/kirysek panda
h ) 1x Bojownik wspanialy+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty/Miedzik Obrzeżony + 6 krewetek amano+kilka krewetek karłowatych

Pewnie się połapiecie, ale tak jeszcze wolę dodać dla spokoju sumienia "/" oznacza LUB, nie I ;)

egipcjanka
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45
Imię: kasia

Post autor: egipcjanka » 2012-11-30, 23:55

Tissien pisze:
Ogólnie jeśli chodzi o obsadę do 45 litrów, to moje propozycje dla wszystkich są takie:

g ) 1xbojownik wspanialy+ 8x razbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty/Miedzik Obrzeżony+ 6 krewetek amano/otosek/kirysek panda
Ta opcja bardzo mi odpowiada :) 1x bojownik, 8x zwinnik jarzeniac i 6x otosek, hmmm, naprawdę nie za dużo jak na 45l? I tak najpierw będzie bojownik, reszta po kolei. Dziękuję bardzo za propozycje.

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2012-12-01, 13:21

Nie będzie za dużo. Musisz mieć jednak na uwadze fakt, że otoski są dość wrażliwe na złe/nagłe zamiany parametrów wody.

egipcjanka
Nowicjusz

Post autor: egipcjanka » 2012-12-01, 16:42

A kiryski panda też są tak wrażliwe jak otoski?
No i jeszcze jedno pytanie, czy wraz z powyższą obsadą akwarium mogę mieć ślimaka ampularię? Jeśli tak, to mogę mieć jednego, czy 2-3 sztuki, by się dobrze czuły? Małemu przypadł on do gustu bardzo, ale ja wolałabym mieć jedynaka ;)

Awatar użytkownika
Tissien
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Tissien » 2012-12-01, 16:49

Egipcjanko przy tej obsadzie powinnaś mieć temperaturę 26-27 stopni, a nie tak jak mówiłaś wcześniej, że planujesz 25 ;)
Kiryski nie są aż tak wrażliwe jak otoski.
A Ampularii możesz mieć ile chcesz, jeśli chcesz mieć 3 - kup trzy, jeśli wolisz jednego, kup jednego. Ja mam u siebie jedną ampularię, wcześniej miałam 4 ;)

Akolita
Nowicjusz
Imię: Mateusz

Post autor: Akolita » 2012-12-01, 17:30

Kiryski są bardzo wytrzymałe, z tego co do tej pory zaobserwowałem. W kwestii bojowników i neonków to ktoś mi dał spóźniona radę i się wczoraj w nie zaopatrzyłem. Konkretnie 2 samiczki i samiec. Dodatkowych neonek nie brałem. Na razie jest ok, ale potem zobaczymy. :killer:

egipcjanka
Nowicjusz

Post autor: egipcjanka » 2012-12-01, 23:22

To już chyba postanowiłam, oczywiście dzięki za podpowiedzi, bo inaczej biedny glonojad by się męczył, a samiczka bojownika przeżywałaby katusze ;)
Zakupię bojownika, 8 zwinników, 6 kirysków i jako pomoc w czyszczeniu ;) ślimaczka. To chyba dobre rozwiązanie jak na pierwsze akwarium, zaakceptowane i przeze mnie i co najważniejsze, przez synka, bo to w końcu jego akwen :)

egipcjanka
Nowicjusz

Post autor: egipcjanka » 2012-12-29, 20:23

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rybki razbora. Po nowym roku planuję zakupienie 8 sztuk i zastanawiam się, czy wszystkie musza być tego samego gatunku, tzn. czy np mogłabym kupić 4 razborki hengela i 4 razborki klinowe. Będa się dobrze czuły ze sobą, czy lepiej wziąc 8 takich samych.
Na razie pływa sobie bojownik w towarzystwie ampularii żółtej i czują się ze sobą bardzo dobrze :)

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2012-12-29, 22:28

wszystkie 8 musi być tego samego gatunku aby stworzyć stado

Awatar użytkownika
Tissien
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Tissien » 2012-12-29, 22:32

Niestety, ale razbory muszą być tego samego gatunku, dwa różne gatunki nie stworzą jednego stada. Tak samo jest z kirysami, ludzie często kupują przykładowo 3 albinosy, 3 pandy, 3 spiżowe i 3 pstre, ale one wszystkie razem stada nie tworzą, każde będzie tworzyło własną osobną grupkę i ewentualnie razem się zbierają na czas posiłku. Jest to niestety częsty błąd, tworzenie pseudo-stad z "mini stadek" kilku gatunków.

ODPOWIEDZ