CO2 bez elektrozaworu
Moderator: ModTeam
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
CO2 bez elektrozaworu
planuję ogólnie zestawu CO2 ale jednak są to koszty.
dużą część ceny zestawów stanowi elektrozawór.
generalnie planuję podawanie (przynajmniej jak na ten moment) CO2 przez całą dobę.
Czy w takim razie nie będzie sensownie kupić sobie zestawu bez elektrozaworu?
czy jeśli po jakimś czasie zbiorę fundusze i będę miał ochotę, to bez problemu rozszerzę zestaw o elektrozawór?
myślałem o tym zestawie - http://allegro.pl/zestaw-co2-standard-i2236876527.html
dużą część ceny zestawów stanowi elektrozawór.
generalnie planuję podawanie (przynajmniej jak na ten moment) CO2 przez całą dobę.
czy jeśli po jakimś czasie zbiorę fundusze i będę miał ochotę, to bez problemu rozszerzę zestaw o elektrozawór?
myślałem o tym zestawie - http://allegro.pl/zestaw-co2-standard-i2236876527.html
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: CO2 bez elektrozaworu
Jeśli planujesz podawanie 24h to nie widzę przeszkód.Morter pisze:generalnie planuję podawanie (przynajmniej jak na ten moment) CO2 przez całą dobę.
Bez żadnego problemu.Morter pisze:czy jeśli po jakimś czasie zbiorę fundusze i będę miał ochotę, to bez problemu rozszerzę zestaw o elektrozawór?
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Pytanie, po co? Podając gaz 24/24 będziesz musiał 2x szybciej nabijać butę, do tego mogą powstać wahania pH.Morter pisze:generalnie planuję podawanie (przynajmniej jak na ten moment) CO2 przez całą dobę.
Sam przez 3 lata nie stosowałem elektrozaworu i nie planuję go stosować. Ważny jest zaworek precyzyjny, którego sobie ustawiłem raz, a teraz rano odkręcam i wieczorem zakręcam zawór na reduktorze.
Co do zestawu może być, tu masz nieco tańszy http://allegro.pl/ergo-medium-zestaw-co ... 32649.html Reduktor bez zbędnego jednego zegara, który chyba i tak nic nie pokazuje. (jeden pokazuje ciśnienie przed reduktorem, a drugi za reduktorem)
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
odkręcasz na maksa na reduktorze? czy jak?matrix82 pisze:Ważny jest zaworek precyzyjny, którego sobie ustawiłem raz, a teraz rano odkręcam i wieczorem zakręcam zawór na reduktorze.
tamten jest tańszy, a w zasadzie droższy, ale...matrix82 pisze:tu masz nieco tańszy
ten który podałeś ma niższą cenę, ale jest bez butli!
ten który ja podałem jest z już napełnioną butlą 1,5kg
dlatego to chyba jeden z lepszych zestawów, sama butla osobno ponad 100zł kosztuje
- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
Na maksa może nie bo mi się nie chce tyle kręcić, ale z 2 pełne obroty robię. Można też odkręcać na maksa ponieważ i tak zaworek precyzyjny reguluje mi przepływ gazu do akwarium.Morter pisze:odkręcasz na maksa na reduktorze? czy jak?
A zestaw, fakt podany przez Ciebie jest w atrakcyjnej cenie, myślałem że jest bez butli bo przeczytałem tylko to co jest wypisane od pauz, a tam nie ma mowy o butli.
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
też nie byłem pewien, i niema w opisie wielkości butli, a to też ważne, ale pisałem do sprzedawcy.matrix82 pisze:A zestaw, fakt podany przez Ciebie jest w atrakcyjnej cenie, myślałem że jest bez butli bo przeczytałem tylko to co jest wypisane od pauz, a tam nie ma mowy o butli.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Jak to nie pokazuje?matrix82 pisze:Reduktor bez zbędnego jednego zegara, który chyba i tak nic nie pokazuje.
Pokazuje przepływ i mi się to przydaje, bo wiem jakie ciśnienie napiera na zaworek precyzyjny.
- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
Dlatego napisałem "chyba" bo nie miałem go, ja używam z jednym zegarem i rotametrem. Kiedyś czytałem że ten drugi zegar jest zbędny bo nic nie pokazuje, dlatego tak napisałem.
Zwracam honor i przepraszam za pomyłkę.
Zwracam honor i przepraszam za pomyłkę.
- Pawer23
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o elektrozawór to tanim rozwiązaniem jest zawór z mig maga cena 25zl. Sam wybieram sie w najbliższych dniach po taki zawór