Chcę założyć pierwsze akwarium o pojemności 65 - 70 litrów. Zewzględu na szafkę jestem ograniczony wymiarem długości baniaka do 75cm, ale chcę zostawić trochę miejsca obok na okablowanie i inny drobny osprzęt. Więc zdecydowałem na 60cm. Na allegro widziałem akwaria z takim wymiarem mające 70l więc taki padł mój wybór.
Poczytałem o wymaganiach rybek i roślinek oraz o Waszych radach. Dało mi to do myslenia. Wielu z Was nakłaniało do kupowania testów kropelkowych i badania wody w akwarium jednocześnie ganiąc tych, którzy takich testów nei robią. Kilkoro z Was na tym forum odsyłało młodych akwarystów do stron wodociągów, aby sprawdzili jaka maja wodę. Poszedłem tym propem i znalazłem wyniki badań z czerwca tego roku ze źródła ujęcia do którego jestem podpiety. Oto one:
Link: Wyniki badań wody lub załącznik

Wyniki mnie zmartwiły => duuuża twardość. O ile dobrze przeliczyłem to moja woda ma 29.2 stopnie niemieckie, czyli woda twarda. Teraz pierwsze moje pytanie: czy woda po odstaniu i "wystartowaniu" traci na twardości, czy maja na to wpływ roślinki?
Nie chciałbym wydawać fortuny na chemię jeżeli na moim etapie - nic jeszcze nie mam - mogę zwyczajnie dobrać zawartość akwarium do mojej wody. Takie rozwiązanie wydaje mi się duzo lepsze niż jakbym miał stwarzać problem rybkom, roślinkom oraz sobie.
Myślałem o następującym składzie:
- prętnik karłowaty 1+1 eventualnie 1+2
- gupik pawie oczko 1+2 lub 2+2 lub 2+3
- kiryski (prosze o doradzenie jaki gatunek) około 4
- molinezja () 1+2 lub 2+3
Chcę mieć trochę roślinności, mieć małą dżunlę, ale jako wędkarz nie może zabraknąć rybek w moim "zbiorniku". Od razu uprzedzam - nie będę ich łowił

Prętniki (o ile woda na to pozwola) są nie do ruszenia ze składu, reszta do modyfikacji. Myślałem też o neonkach Innesa, ale nie wiem czy nie są zbyt delikatne dla twardej wody. Chyba Gurami mogą być w twardej wodzie, ale one są zbyt duże na te gabaryty + mnie osobiście się nei podobają.
Co do roślinek to jestem otwarty na wszelkie propozycje, nie mam jeszcze nic wybranego. Wydaje mi się jednak, że najpierw przydałoby się wybrać skład rybek i dostosować do nich roślinki, ale to może jako 2 część tego tematu. Najpierw rybki.
Proszę o odpowiedź, czy mój zaproponowany skład jest akceptowalny przez wodę oraz połączenie gaunków.