112l Początek

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Spoontan
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Adam

112l Początek

Post autor: Spoontan » 2013-10-02, 19:09

Witam.
Jestem tutaj nowy i moja przygoda z akwarystyką zaczyna się na poważnie.
Aktualnie posiadam akwarium 60l standardowy osprzęt, ale dziś zakupiłem nowe 112l akwarium z filtrem Aqua Szut turbo N750 i grzałką Aquael 100w.
Woda wlana świeża wlany dodatek Tropical BactoActive. W starym akwarium znajduje się taka obsada rybek:

- Razbora klinowa 7x
- Glonojad 1x
- Danio 4x
- Gupik 2x
- Kirysek 2x
- Neonek 1x

Moje pytanie jest takie jakie ryby mogę jeszcze dokupić i jakie rośliny polecacie do wsadzenia. Bardzo dzięki za wszelakie odpowiedzi.
Generalnie bardzo podoba mi się styl Azjatycki Bojowniki itp.

Zdjęcia akwarium http://postimg.org/image/9qguic8dt/

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 2013-10-02, 22:13 przez Spoontan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
asiara73
Stały bywalec
Imię: Joanna
Kontakt:

Re: 112l Początek

Post autor: asiara73 » 2013-10-02, 21:14

Nowych ryb nie kupuj.
Dorzuć kiryski,neonki i danio do 6 sztuk-TO STADNE RYBY!!! Minimum 6 musi być. Nie dawaj nowych gatunków bo przerybisz!!!

dawid8906
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Dawid

Post autor: dawid8906 » 2013-10-02, 21:25

Napisz jakie masz oświetlenie.
Neony i kiryski to ryby stadne, trzymamy po kilka sztuk(min 5-6, najlepiej więcej)

Spoontan
Nowicjusz

Post autor: Spoontan » 2013-10-02, 22:16

Oświetlenie standard.

Jarus
Rekin forum
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2013-10-02, 23:11

Co do roślin to wszelkie cieniolubne czyli czytaj tu: http://e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm#168985
Jakie masz podłoże?
Co to za danio i glonojad (gatunek) ??
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

Spoontan
Nowicjusz

Post autor: Spoontan » 2013-10-03, 10:10

Jarus pisze:Co do roślin to wszelkie cieniolubne czyli czytaj tu: http://e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm#168985
Jakie masz podłoże?
Co to za danio i glonojad (gatunek) ??
Podłoże mam na zdjęciu w pierwszym poście.

Zbrojnik niebieski i Dario rerio

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2013-10-03, 13:00

Tak na wszelki wypadek polecam trochę lektury http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2013-10-03, 21:38

No i tu jest pierwszy problem - Twoje Danio pręgowane wolą znacznie niższą temperaturę wody niż reszta obsady. W efekcie któreś ryby zawsze będą miały ją niewłaściwą - trzeba by się zdecydować na oddanie czegoś. Albo danio albo reszta obsady. Ryby muszą mieć podobne wymagania co do temperatury optymalnej - tego nie przeskoczysz.

Co do podłoża to wiesz o nim coś więcej niż tylko jak wygląda? Jakaś nazwa? Co to za warstwa pod spodem (ta ciemna)? To jest istotne bo w jałowym żwirku nic Ci nie będzie za dobrze rosło.
Azja? Ja zaproponuje harem bojownika 1+3 lub prętnika, stadko Razbory Klinowej lub Espei (z 15-20 sztuk) i na dno jakieś małe kiryski.
Z roślin kryptokoryny, nurzańca, nadwódkę, microsorium + coś pływającego (np. limnobium) - wszystko powinno dać radę przy standardowym światełku (bo zakładam że jest 2x15w /?/).
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

kossa1989
Nowicjusz
Imię: Pawe³

Post autor: kossa1989 » 2013-10-09, 11:33

Kolego, Danio ma zakres temperatur (zalecany) 22 - 27 stopnia C. Sam mam zestawienie(podobne do autora tematu) w którym od wielu miesięcy czują się bardzo dobrze.
Osobiście grzałkę ustawiam na 25 (i tak zawsze są odchylenia -/+ 1 stopień) i wszystko jest w najlepszym porządku.

Moja mała rada, to zwiększ liczbę kirysków (do mniej więcej 5), u mnie taki układ się sprawdza i mam naprawdę czyste dno. Miałem kiedyś 3 kiryski, ale było to za mało. Pamiętaj że dno (żwirek)musi być oszlifowany ( w sensie taki by nie ranił kirysków), są to ryby przeszukujące dno w sensie dosłownym, więc ostre krawędzie kamieni/żwirku mogą je ranić.

Co do tych stwierdzeń, że danio, neonki to ryby stadne i minimum 6 sztuk... Trochę to jest tak, że owszem muszą żyć w grupie, ale naprawdę doświadczenie pokazuje, że będą się wspaniale czuć jak w przypadku mojego akrarium 4 danio (zawsze miałem 4). Co do Nenów to spotkałem się z grupą gdzie było około 20 sztuk i pływały w 2 stadach (duże akwarium coś 200l<).

Kolego, ponieważ post jest z początku października, to być może już dokupiłeś ryby, ale jeżeli nie to poczekaj z tym...Ja zakładając akwarium, zawsze robię tak, że kupuję ryby stopniowo...czytam sprawdzam jak się też czują izachowują, a potem ewentualnie dokupuję.
Pozdrawiam

Akwarium 112l
Obsada:

3 Mieczyki (2 + 1)
3 Gupiki (2 + 1)
2 Prętniki Karłowate
8 Neonów Czarnych
3 Danio Pręgowane
5 Otosków
4 Helenki
Kilka Kirysków

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2013-10-09, 22:05

kossa1989 pisze:Kolego, Danio ma zakres temperatur (zalecany) 22 - 27 stopnia C.
Nie zgodzę się z tym. Danio pręgowany [Danio rerio] to ryba lubiąca chłodniejszą wodę. Wszystkie źródła jakie znam (w tym kilka książek) podają ją w zakresie 18-22 lub 18-24. A ja głównie ufam książkom (z wiadomej przyczyny - źródła informacji).
kossa1989 pisze: Sam mam zestawienie(podobne do autora tematu) w którym od wielu miesięcy czują się bardzo dobrze.
/.../
Osobiście grzałkę ustawiam na 25 (i tak zawsze są odchylenia -/+ 1 stopień) i wszystko jest w najlepszym porządku.
/.../
Trochę to jest tak, że owszem muszą żyć w grupie, ale naprawdę doświadczenie pokazuje, że będą się wspaniale czuć jak w przypadku mojego akrarium 4 danio (zawsze miałem 4).
/.../
Jasne. Nie chce aby to zabrzmiało złośliwie (:D) ale powiedziały Ci o tym? Skąd wiesz że jest im tak świetnie?
Nigdy nie rozumiałem takich argumentów. To że pływają czy nawet się rozmnażają o niczym nie świadczy. To tak jak byś powiedział że ludzie się świetnie czują zimą przy -20 stopniach. Żyją i egzystują bo muszą. A jeżeli chodzi o rozmnażanie (przykłady z sieci: 'bo mi skalary złożyły ikrę w 60 litrach') to naturalnych instynktów nic nie zahamuje.

Osobiście uważam że To co ludzie piszą na sieci dotyczące ryb trzeba mocno 'przesiewać'. A co do warunków ryb to jako akwarysta zawsze staram się zapewnić im warunki na wyrost przynajmniej jeżeli chodzi o litraż zbiornika oraz jakość wody. I dlatego np nie wsadził bym mieczyka do baniaka 112l.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Imię: Krzysztof

Post autor: Timur » 2013-10-09, 22:13

hehehe przepraszam za OT ale muszę to powiedzieć, że jak maol to przeczyta to pewnie znowu się sam zbanuje na cały dzień :D Szczególnie mu to Jarus ułatwisz bo wytłuściłeś jego ulubione zwroty, które doprowadzają do samobanowania :D :D

edit:
albo nie, nie zostawię OT bo mnie kusi :)
Pamiętaj że dno (żwirek)musi być oszlifowany ( w sensie taki by nie ranił kirysków), są to ryby przeszukujące dno w sensie dosłownym, więc ostre krawędzie kamieni/żwirku mogą je ranić
Kolego a to u mnie się nie sprawdza i można powiedzieć że kirysek czuję się dobrze i świetnie nawet, a mam 1 szt. a na całym dnie nieoszlifowany bazalt z ostrymi krawędziami...
Co do tych stwierdzeń, że danio, neonki to ryby stadne i minimum 6 sztuk... Trochę to jest tak, że owszem muszą żyć w grupie,
Kolego i tu się też mylisz. Nie muszą. Mój kuzyn ma w 300L jednego neona który urusł wielki jak molinezja kiedy został sam na włościach i dodam że czuje się świetnie i nie jest chory i nawet jest wesoły i pływa tu i tam radośnie machając ogonkiem.

To jest prawda co napisałem, ale troszkę szydzę, bo przez takie właśnie coraz luźniejsze podejście do sprawy i wypisywanie "czego to moje rybki do mnie nie czują za to co im dobrego zrobiłem" później pojawiają się kolejne tematy: "ratunku rybki giną nie wiem co to", "dlaczego mój kirysek leży na dnie?", "nie rozumiem co się stało ale wszystkie padły". Tak tak kolego. Panie kolego jak wolisz. Ale Ciebie z Twoimi luźnymi radami już tam nie będzie. Bo przecież Tobie ryby nigdy nie padły i nie chorowały więc czemu masz tam być??!!! Póżniej taki Jarus czy maol uczulony na takie posty jak Twój siedzi wieczorami i klepie w klawisze żeby coś pomóc. Takie rady luźne i eksperymenty zostaw sobie albo wymieniaj w gronie Zawodowców Twojego kalibru, a nie pociskaj w 3 poście osobie której powinno się najpierw wyjaśnić obowiązujące kanony oparte na praktyce wielu mądrzejszych i opisane w literaturze, a nie na wspomnieniach Twoich kirysków!
Pozdrawiam Krzysiek

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2013-10-10, 09:38

:cwaniak:
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Spoontan
Nowicjusz

Post autor: Spoontan » 2013-10-16, 14:47

Dzięki za wszelakie informacje ;]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2013-10-16, 21:21

Odepnij rurkę doprowadzająca powietrze - te bąbelki niewiele dają a szkodzą roślinom (wytrącają co2 z wody). Podnieś filtr bliżej powierzchni i obróć wylot o 180 stopni /ku górze/ - niech faluje powierzchnia wody. Wtedy lepiej się napowietrzy. Nie myślałeś o filtrze zewnętrznym? Ten strasznie szpeci.
Co do koloru podłoża to kwestia gustu więc mi się nie musi podobać. Przesunął bym korzeń w któryś bok i położył go bardziej na skos. Leży zbyt centralnie.
Dosadź ziela bo pani bajkowa będzie miała przechlapane. Masz coś pod tym żwirkiem? A gdzie druga pani bojkowa? Samiec naprawdę ładny.
Baniak ma potencjał tylko trzeba trochę pracy nad nim.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

Spoontan
Nowicjusz

Post autor: Spoontan » 2013-10-18, 13:16

Witam
Jarus dzięki za twoje rady :) Dostosuje się do nich, co do filtra coś bym wsadził zewnętrznego tylko nie wiem jaki. Pani bojownikowa uciekła a zielska dosadzę, a jakie polecasz podłoże pod roslinki i czy warto zakupić żarówkę do roślin?

ODPOWIEDZ