Więc tak zacznijmy od początku ... Posiadam akwarium 60 l z 2 bocjami wspaniałymi ,2 sumami (nie wiem dokładnie jakimi)(bocje jak również sumy trochę podrosły przez te 3 lata więc wiele myślałem o zakupie nowego akwarium) i 4 glonojady . Muszę jednak wspomnieć że moje akwarium nie przypomina "akwarium"

Zakupiłem baniak 240l o wymiarach 120x40x50 (50 wysokość )
Dużo czytałem i bardzo mnie skusiło akwarium typu Low Tech .
Zacznijmy od Oświetlenia :
Teraz tak kupie pokrywę lub belkę oświetleniową ale jakie światło zastosować ? (ile wat na litr ,jakie świetlówki )
Jaki filtr ?: Wiadomo zewnętrzny do takiego akwarium ale jaki ? Prosiłbym o podanie paru sprawdzonych firm . Filtracja biologiczna ? Bez ? (czyli np zastosować zamiast zeolitu albo węgla aktywnego wkłady ceramiczne czy jak ?)
Grzałkę: ile wat ?
Podłoże: ziemia ogrodowa na to bazalt (prawdopodobnie) jakiej grubości ten bazalt i ile cm na ziemie go ?
Potrzebne też doradztwo w kwestii rybek żeby fajnie to zgrać z moimi bo chciałbym je zatrzymać ;p
I najgorsze .. Roślinki.. Jakiś fajny zestaw roślin ?? (i do tego ja coś dołożę i powinno być okey ! ) ;) Wiem że to wszystko tylko może wydaje się łatwe ale mnie to i tak przerasta proszę o pomoc .