Prośba o identyfikację-video strona druga
Moderator: ModTeam
- OTTO
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Tomek
Prośba o identyfikację-video strona druga
Zamieszczam fotkę choć nie wiele może ona wnosić, dlatego opiszę glon.
Pojawił się kilka dni temu może 3 może 4, jest na kilko roślinach ale nie na każdym z nich liściu.
Glon wygląda jak gruby obślizgły kożuch o konsystencji galaretki i taki też jest w dotyku, można go zeskrobywał paznokciem i robiąc to, mam uczucie jakbym zdrapywał rozmoczone mydło.
Parametry w normie tzn.
NO3 -15 ppm
PO4 - 1 ppm
Fe - 0,1
Co2 podaję i rośliny bąbelkują
Mam 0,7 na litr i świecę od 10 do 19
Tydzień temu skończyłem 3 dniowe zaciemnienie, bo miałem porządnie obglonione rośliny żwirek i szyby, ale zielonym pyłem,bo nie było mnie 2 tygodnie, poza tym filtr i węże były przytkane okrzemkmi z którymi borykam się od startu zbiornika czyli 1,5 roku.
Po tym zaciemnieniu z czyszczeniem filtra (zgodnie ze sztuką) zmniejszyłem przypływ filtra bo wyrywał mi rośliny, czy zbyt mały przepływ wody mógł spowodować rozminięcie się tego glonu ?
Doradźcie proszę co to za glon i jak go zwalczyć ?
Pojawił się kilka dni temu może 3 może 4, jest na kilko roślinach ale nie na każdym z nich liściu.
Glon wygląda jak gruby obślizgły kożuch o konsystencji galaretki i taki też jest w dotyku, można go zeskrobywał paznokciem i robiąc to, mam uczucie jakbym zdrapywał rozmoczone mydło.
Parametry w normie tzn.
NO3 -15 ppm
PO4 - 1 ppm
Fe - 0,1
Co2 podaję i rośliny bąbelkują
Mam 0,7 na litr i świecę od 10 do 19
Tydzień temu skończyłem 3 dniowe zaciemnienie, bo miałem porządnie obglonione rośliny żwirek i szyby, ale zielonym pyłem,bo nie było mnie 2 tygodnie, poza tym filtr i węże były przytkane okrzemkmi z którymi borykam się od startu zbiornika czyli 1,5 roku.
Po tym zaciemnieniu z czyszczeniem filtra (zgodnie ze sztuką) zmniejszyłem przypływ filtra bo wyrywał mi rośliny, czy zbyt mały przepływ wody mógł spowodować rozminięcie się tego glonu ?
Doradźcie proszę co to za glon i jak go zwalczyć ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2014-09-09, 19:34 przez OTTO, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Re: Prośba o identyfikację-video strona druga
Rozpada się w palcach ? Mogą to być cyjanobakterie czyli sinice.
Na fotkach nic nie widać albo ja ślepy .....
Na fotkach nic nie widać albo ja ślepy .....
Loża Szyderców
- OTTO
- Akwarysta
To ten zielony nalot na czerwonych liściach, ale z góry.
Wrzucam inną fotkę ale nie mam porządnego aparatu
Wrzucam inną fotkę ale nie mam porządnego aparatu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- hunter209
- Forumowicz
- Imię: Rafa³
Zdjęcia wskazują, że obsypało Cię zdrowo zielenicami, ale opis podchodzi pod sinice.
Czym i jak nawozisz? CO2 jest, ale konkretniej? Butla, bimbrownia? Jak jest podawany gaz?
Czym i jak nawozisz? CO2 jest, ale konkretniej? Butla, bimbrownia? Jak jest podawany gaz?
Inspirujesz I Fascynujesz
- OTTO
- Akwarysta
Nawożę solami, codziennie, CO2 z butli przez reaktor.
Dziś wyciąłem wierzchołki rośliny zainfekowanej i wlałem 150 ml wody utlenionej, jutro zrobię 30 % podmiany.
Dziś wyciąłem wierzchołki rośliny zainfekowanej i wlałem 150 ml wody utlenionej, jutro zrobię 30 % podmiany.
- hunter209
- Forumowicz
Ja też, ale uwierz mi że nic mi to nie mówi bo mamy inaczej skomponowane nawozy.Nawożę solami, codziennie
Konkretnie, bo tak to sie nigdy nie dogadamy. Ile mg/l tygodniowo każdego składnika macro, jakie micro i ile Fe na tydzień.
Moc i rodzaj oświetlenia. Ogólne zdjęcie baniaka w celu określenia zielonej masy.
Ile i na jaki baniak? Jeden bombel na sekunde na 100l akwarium daje inne efekty niż jeden na 300l. Może podaj KH i pH to sam sobie sprawdzę.CO2 z butli przez reaktor.
Jedno jest pewne. Nawożenie kuleje i trzeba je skorygować.
- OTTO
- Akwarysta
A więc konkrety:
Makro
KCl -Chlorek potasu 80 g rozrobione w 500 ml RO, dawkuję 3 ml na dobę (gdy dawałem 5 ml, paliło mi wierzchołki roślin, poza tym zbyt dużo potasu blokuje wchłanianie Mg)
KNO3 - Azotan potasu 50 g rozrobione w 500 ml RO, dawkuję po 1 ml na dobę i mam w granicach 15- 20 ppm
KH2PO4 - Diwodorofosforan 4 g rozrobione w 500 ml RO, dawkuję po 3 ml na dobę i mam w granicach 1- 1,2 ppm
MgSO4x7H2o - Siarczan magnezu siedmiowodny 100 g rozrobione w 500 ml RO, dawkuję mało 1 ml co 2-3 dni
Mikro
10 g Chelatu Fe 8% do tego 16 ml Mikro plus i uzupełnione do 500 ml RO , dawkuję po 5 ml na dobę i mam według testów 0,2 ppm
Dodam że wszystkie sole rozrabiam tak że , nie do 500 ml wrzucam sole tylko w 400 ml rozpuszczam i potem uzupełniam do pełnego 500 ml
CO2 - 2 bąble na sek, Ph- 6,5 KH- 4 stopnie więc mam 40 ppm CO2
Oświetlenie 3x 54 w jedna Philips Aquarelle i dwie Philips 965 świecę od 10 do 19
Zbiornik 240 l na ziemi kwiatowej co do zdjęć to są one tutaj:
http://e-akwarystyka.pl/topics24/20178,45.htm
Dodam że nie mam roślin szybko rosnących, no chyba żeby Aromaticę za taką uznać ?
Miałem je tylko na starcie.
Makro
KCl -Chlorek potasu 80 g rozrobione w 500 ml RO, dawkuję 3 ml na dobę (gdy dawałem 5 ml, paliło mi wierzchołki roślin, poza tym zbyt dużo potasu blokuje wchłanianie Mg)
KNO3 - Azotan potasu 50 g rozrobione w 500 ml RO, dawkuję po 1 ml na dobę i mam w granicach 15- 20 ppm
KH2PO4 - Diwodorofosforan 4 g rozrobione w 500 ml RO, dawkuję po 3 ml na dobę i mam w granicach 1- 1,2 ppm
MgSO4x7H2o - Siarczan magnezu siedmiowodny 100 g rozrobione w 500 ml RO, dawkuję mało 1 ml co 2-3 dni
Mikro
10 g Chelatu Fe 8% do tego 16 ml Mikro plus i uzupełnione do 500 ml RO , dawkuję po 5 ml na dobę i mam według testów 0,2 ppm
Dodam że wszystkie sole rozrabiam tak że , nie do 500 ml wrzucam sole tylko w 400 ml rozpuszczam i potem uzupełniam do pełnego 500 ml
CO2 - 2 bąble na sek, Ph- 6,5 KH- 4 stopnie więc mam 40 ppm CO2
Oświetlenie 3x 54 w jedna Philips Aquarelle i dwie Philips 965 świecę od 10 do 19
Zbiornik 240 l na ziemi kwiatowej co do zdjęć to są one tutaj:
http://e-akwarystyka.pl/topics24/20178,45.htm
Dodam że nie mam roślin szybko rosnących, no chyba żeby Aromaticę za taką uznać ?
Miałem je tylko na starcie.
- hunter209
- Forumowicz
Kurde no... Nie odbieraj tego, że jestem upierdliwy czy coś, ale mam wrażenie, że nie bardzo rozumiesz system nawożenia solami... Dla mnie nie jest ważne ile danej soli rozrabiasz w danej ilości wody i ile ml tego nawozu podajesz... Nie potrzebuję też danych w "jakich granicach" masz azotyny czy fosforany. Dla mnie ważne jest ile ppm, bądź mg/l (jak wolisz ;) ) podajesz tygodniowo do baniaka.KCl -Chlorek potasu 80 g rozrobione w 500 ml RO, dawkuję 3 ml na dobę (gdy dawałem 5 ml, paliło mi wierzchołki roślin, poza tym zbyt dużo potasu blokuje wchłanianie Mg)
Zatem jeszcze raz. Odpowiedź proszę na pytanie. Ile mg/l tygodniowo (jeden cykl EI) podajesz:
NO3
PO4
K
Mg
Fe
Mam nadzieję, że teraz się zrozumieliśmy?

Wstępnie mówię, że Fe masz za dużo. Niepotrzebnie mieszasz Micro Plus z chelatem, przez co monitorujesz Fe i utrzymujesz na wysokim poziomie, a micro ma braki. Kiedyś mieszało się Micro Intermagu, ale odkąd mamy Micro Plus Intermagu chelat Fe jest zbędny.
Jak z podmianami? Podmieniasz na RO? Masz jakiś mineralizator?
- OTTO
- Akwarysta
Zgadza się, ktoś kiedyś mnie tu pokierował jak założyć roślinniak, po przeliczał-poukładał nawożenie, podał wytyczne i miałem doskonały zbiornik, w którym nawet start odbył się bez glonów i nigdy potem ich nie uświadczyłem.hunter209 pisze:ale mam wrażenie, że nie bardzo rozumiesz system nawożenia solami...
To był zbiornik 112 l teraz mam 240 więc 100 % większy, dlatego podwoiłem ilość soli rozpuszczonej w RO i myślałem że będzie ok, tymczasem od 1,5 borykam się z problemami, choć bywa że jest idealnie- jak widać na zdjęciach z linku który wrzuciłem.
Myślałem że podając te szczegóły Ty mi to powieszhunter209 pisze:Dla mnie ważne jest ile ppm, bądź mg/l (jak wolisz ;) ) podajesz tygodniowo do baniaka.

Fakt jest taki że jak wspomniałem lałem w zbiorniku 112 tak jak mnie ktoś pokierował, a więc jestem laikiem, udało się z mniejszym zbiornikiem a w dużym są problemy.
Co do Fe to w poprzednim roslinniaku miałem właśnie Mikro plus rozrobione razem z chelatem i utrzymywałem na poziomie 0,4 a nawet 0,6 gdy chciałem wyciągnąc więcej kolorów z czerwonych roslin a podwyższanie fosforu już nic nie dawało.
Ale faktycznie możesz mieć rację że mam teraz tego za dużo, mimo iż testy wskazują 0,1 -0,2, co ciekawe ten glon jest tylko na roślinach czerwonych.
A może to wina że za dużo mam światła-0,7 ? Bo tak jak już pisałem gdy liść nachodzi na liść to w zacienionym miejscu glonów nie ma.
Podmiany robię co tydzień 20% odstaną dwa dni kranówką, mam bardzo miękką wodę.
W poprzednim zbiorniku też lałem kranówkę i było super.
Twierdzisz że mam prawdopodobnie za mało makro, mimo że co tydzień robię testy jak pisałem post wyżej ile czego mam i ich wyniki wskazują że jest ok. Testy są bardzo kosztowne i trochę czasochłonne, chciałbym z nich korzystać w ostateczności, kiedyś przy poprzednim baniaku, gdy ktoś mi to poukładał to testów nie potrzebowalem wcale, chciałbym znów tak mieć

W takim razie liczę na Twoją pomoc w dokładniejszym ustaleniu planu nawożenia ;)
- hunter209
- Forumowicz
Uh
No dobra, to zacznijmy od podstaw 
Nie wiem jak nawoziłeś wczesniej, ale tu piszesz iż nawozisz "na dobę". To ja bym zmienił system nawożenia wg. schematu:
Niedziela podmiana wody i nawozimy MACRO
poniedziałek MICRO
wotrek MACRO
sroda MICRO
czwartek MACRO
piątek przerwa
sobota przerwa
Czyli zgodnie z zasadą Estimative Index.
Policzyłem sobie Twoje nawozy w kalkulatorze i wyszły mi niezłe "kwiatki". Całkowicie zachwiana proporcja NO3 do PO4 i olbrzymie ilości K.
Jeśli masz testy proszę podaj stężenie NO3 i PO4 wody jaką używasz na podmianę, to skorygujemy nawóz.

Nie wiem jak nawoziłeś wczesniej, ale tu piszesz iż nawozisz "na dobę". To ja bym zmienił system nawożenia wg. schematu:
Niedziela podmiana wody i nawozimy MACRO
poniedziałek MICRO
wotrek MACRO
sroda MICRO
czwartek MACRO
piątek przerwa
sobota przerwa
Czyli zgodnie z zasadą Estimative Index.
Policzyłem sobie Twoje nawozy w kalkulatorze i wyszły mi niezłe "kwiatki". Całkowicie zachwiana proporcja NO3 do PO4 i olbrzymie ilości K.
Jeśli masz testy proszę podaj stężenie NO3 i PO4 wody jaką używasz na podmianę, to skorygujemy nawóz.
- OTTO
- Akwarysta
Podmiany zawsze robię w soboty i nadal chciałbym tak robić.
Czyli :
Sobota -podmiana wody (20%) i nawozimy MAKRO
Niedziela- MIKRO
Poniedziałek- MAKRO
Wtorek- MIKRO
Środa- MAKRO
Czwartek przerwa
Piątek przerwa
NO3 - trochę ponad 1 ppm
PO4 - 0
Stężenia soli mogą zostać takie jak mam ?
Przypominam że KCl potasu chlorek jest nieco mocniejszy (ale i tańszy ) niż K2SO4
Czekam na wytyczne ;)
Czyli :
Sobota -podmiana wody (20%) i nawozimy MAKRO
Niedziela- MIKRO
Poniedziałek- MAKRO
Wtorek- MIKRO
Środa- MAKRO
Czwartek przerwa
Piątek przerwa
NO3 - trochę ponad 1 ppm
PO4 - 0
Stężenia soli mogą zostać takie jak mam ?
Przypominam że KCl potasu chlorek jest nieco mocniejszy (ale i tańszy ) niż K2SO4
Czekam na wytyczne ;)
- hunter209
- Forumowicz
Kod: Zaznacz cały
Podmiany zawsze robię w soboty i nadal chciałbym tak robić.
Niewiele jest jest mocniejszy, ale jest i mam to na uwadze :]Przypominam że KCl potasu chlorek jest nieco mocniejszy (ale i tańszy ) niż K2SO4
Z kalkulatora wynika, że póki co tygodniowo podajesz:
NO3 1,792
PO4 0,49
K 10,493
I nie mam pojęcia dlaczego tak mało, skoro akwarium jest mocno zarośnięte, a woda na podmianę jest prawie jak deszczówka

Mówisz, że ktoś wcześniej ustalił Ci dawkowanie. Prawdę mówiąc nie mam zielonego pojęcia dlaczego takie niewielkie ilości zostały ustalone. Byc może to był początek akwarium z kilkoma roślinami. Być może po drodze przechodząc na większy baniak coś pomieszałeś

W każdym razie przy 0,7w/l, CO2 i takiej kupie zieleni to stanowczo za mało.
Proponuję też rozrabiać nawozy na około miesiąc-dwa, bo ten nawóz KNO3 rozrobiony w 500ml, gdzie podajesz tylko 1ml dziennie, teoretycznie wystarczy na 500dni

Zatem proponuję na początek zwiększyć azot:
w 500ml wody RO rozrabiamy:
35g KNO3
25g KCl
3g KH2PO4
Nawozu podajemy 20ml wg. schematu wyżej.
Mg może zostać stary nawóz.
Dzięki temu uzyskasz:
NO3 10,73 ppm
PO4 1,05 ppm
K 14,24 ppm
tygodniowo.
MICRO:
25 ml Micro+ i dolać 475ml wody RO.
20ml takiego nawozu podnosi Fe o 0,1ppm w Twoim akwarium. Nawozisz dwa razy w tygodniu.
- OTTO
- Akwarysta
Dobra wiadomość jest taka, że nawozy mam z konserwantami (oprócz mikro bo ono z chelatem nie może być konserwowane) no i przechowuję je w ciemnej szafce i do tego mam je w pojemnikach z pompką, czyli nie mają kontaktu ani z powietrzem ani z wodą, strzykawką itp. 
Tylko szkoda mi rozrobionych niedawno nawozów, mam ich po 300 ml każdego, rozumiem że nie ma szans dolać RO ?
Mam je wylać i zrobić od razu według Twojej rozpiski ?
Nie zwracać uwagi jakie teraz mam stężenie w baniaku- nie robić testów, tylko zaufać tej metodzie i lać po 20 ml od jutra i mówisz że będzie ok ?
I co z Mikro, nie dawać chelatu ? Mam go 100 gr
A i jeszcze jedno, czy ma znaczenie o jakiej porze dnia leję nawozy ?
Dotychczas robiłem to rano przed pracą o 5- makro a Fe na noc.
Czy można walić wszystko na raz rano ?
100 g MgSO4x7H2O w 500 ml to mocne stężenie, nie za mocne ?

Tylko szkoda mi rozrobionych niedawno nawozów, mam ich po 300 ml każdego, rozumiem że nie ma szans dolać RO ?

Mam je wylać i zrobić od razu według Twojej rozpiski ?
Nie zwracać uwagi jakie teraz mam stężenie w baniaku- nie robić testów, tylko zaufać tej metodzie i lać po 20 ml od jutra i mówisz że będzie ok ?

I co z Mikro, nie dawać chelatu ? Mam go 100 gr

A i jeszcze jedno, czy ma znaczenie o jakiej porze dnia leję nawozy ?
Dotychczas robiłem to rano przed pracą o 5- makro a Fe na noc.
Czy można walić wszystko na raz rano ?
I tez mam go lać po 20 ml ?Mg może zostać stary nawóz.
- hunter209
- Forumowicz
Nie mówię, że będzie OKNie zwracać uwagi jakie teraz mam stężenie w baniaku- nie robić testów, tylko zaufać tej metodzie i lać po 20 ml od jutra i mówisz że będzie ok ?

Jeśli masz butelki z pompką to fajnie. Rozrób sole w 100ml wody,a nie w 500 to będziesz mógł dozować tylko 4ml, a nie 20

Póki co odpuściłbym. Z micro monitorujesz tylko Fe, zwiększając ilość Fe chelatem w nawozie i utrzymując dany poziom Fe, tym samym dozujesz mniej pozostałych mikroelementów, a wodę masz miękką, więc zapewne też ubogą w mikroelementy. Zawsze możesz domieszać późniejI co z Mikro, nie dawać chelatu ? Mam go 100 gr

Różnie mówią. Jedni uważają, że Fe przy świetle słonecznym jest utleniane do nieprzyswajalnych form, a inni twierdzą, że skoro Fe uczestniczy bezpośrednio w fotosyntezie to warto podawać przed zapaleniem światła, bo w nocy chelat rozpada się, a rano jest już bezużyteczny, lub mniej użyteczny (zależy jak to interpretowaćDotychczas robiłem to rano przed pracą o 5- makro a Fe na noc.

Lej jak wcześniej. Mg podaje się na "czuja". Wodę masz miękką, ale nie znasz stężenia Ca, więc nie jesteś w stanie podawać precyzyjnie Mg w celu uzyskania odpowiedniej proporcji. Na 80% przyczyną glonów nie jest stosunek Ca:Mg, więc proponuję najpierw zająć się azotem i fosforem.I tez mam go lać po 20 ml ?
To juz musiałbyś sobie policzyć indywidualnie za pomocą kalkulatoraTylko szkoda mi rozrobionych niedawno nawozów, mam ich po 300 ml każdego, rozumiem że nie ma szans dolać RO ?

- OTTO
- Akwarysta
Ok to wylewam pod tuje ten azot, fosfor potas a także mikro i rozrabiam na nowo.
Od jutra leję wg. Twojej rozpiski, a mg jak dotychczas po 1 ml w dniach kiedy leję makro.
P.S. Puki co glonów nie ma woda destylowana je wybiła
Robić jakieś testy po jakimś czasie czy nie ?
Dla pewności, takie stosuję mikro:
http://www.akwanawozy.com.pl/towar/92/n ... 00-ml.html
I nie ma potrzeby dodawania chelatu ?
Dzięki za pomoc

Od jutra leję wg. Twojej rozpiski, a mg jak dotychczas po 1 ml w dniach kiedy leję makro.
P.S. Puki co glonów nie ma woda destylowana je wybiła

Robić jakieś testy po jakimś czasie czy nie ?
Dla pewności, takie stosuję mikro:
http://www.akwanawozy.com.pl/towar/92/n ... 00-ml.html
I nie ma potrzeby dodawania chelatu ?
Dzięki za pomoc