Specjalistyczne to te które w swoim widmie mają sporo czerwonego i niebieskiego. Dla ludzkiego oka są słabe ale rośliny je kochają. np
http://allegro.pl/sylvania-swietlowka-g ... 72050.html to najpopularniejsza

popatrz na wykres.
Mam troche inne zdanie o aquarellkach moim zdaniem są świetne dla roślin właśnie z powodu kolorów i fajnie wybarwiają ryby. mają 10000K czyli mocno doświetlają podłoże w wysokich akwariach. A wiele świetlówek ma z tym problem. Choc spotkałem sie z opiniami że z aqarellkami wszystko wygląda jak w klubie "różowej landrynki" ale to kwestia gustu
No właśnie ja mieszam światło , ale jak gdzieś opisuje to mnie zaraz jadą że przy takim ustawieniu jedno przekreśla drugie. Ja mam 3x54W T5 w akwarium 212l od tyłu zawsze daje ś. roślinną 8100K-8500K, na środek zwykłą 6500K w moim przypadku Philips 865, z przodu albo aquarellka albo 10000K. I jakoś to sie kula glonów brak, wydaje mi sie że w takim ustawieniu mam wszystko. Troche mi teraz szkoda że mam tylko 3 świetlówki. Kiedy pytam tychg co minie jadą co jest w tym ustaweieniu n`teges. Mówią mi że jedno wybladza drugie i odwrotnie, ale żeby tak dokładnie mnie koś przekonał to jeszcze się nikomu nie chciało. Wiec zostawiam jak jest mi tam pasuje nic niczego nie wybladza jest ok, siedem lat jade na takim ustawieniu i jest ok. Co będę zamieniał jak sie sprawdza