Bojowniki, samiec/samica - dyskusja wydzielona
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 10
- Imię: Magda
- Kontakt:
Bojowniki, samiec/samica - dyskusja wydzielona
Temat ten został wydzielony z tematu http://e-akwarystyka.pl/topics24/2894.htm jako że sam w sobie jest godny zachowania, bo u kogoś mogą się pojawić podobne wątpliwości, w tamtym temacie był to jednak offtop jak zauważył to maol[/]
Pozdrawiam Morter
Akwarium z wyglądu bardzo mi się podoba ;)
Niestety obsada jest wręcz przerażająca , masz pewność ,że to jest samiec i samica (?)
Zazwyczaj u bojowników nie da sie odróżnić samca od samicy .W sklepach zoologicznych występują dziko wyhodowane samce ="samice".
Po drugie bojownik sam w akwarium to najszczęśliwsza ryba po słońcem .Nie będzie żył w zgodzie cały czas z innymi rybami szczególnie w tym litrażu.
Bojowniki "cykają" się raz do roku i nie potrzeba im cały czas obecność samic ..
Ja bym się pozbyła "samicy" i zostawiła tego pięknisia samego .
A broń boże nie kupuj następnych rybek !
Pozdrawiam Morter
Akwarium z wyglądu bardzo mi się podoba ;)
Niestety obsada jest wręcz przerażająca , masz pewność ,że to jest samiec i samica (?)
Zazwyczaj u bojowników nie da sie odróżnić samca od samicy .W sklepach zoologicznych występują dziko wyhodowane samce ="samice".
Po drugie bojownik sam w akwarium to najszczęśliwsza ryba po słońcem .Nie będzie żył w zgodzie cały czas z innymi rybami szczególnie w tym litrażu.
Bojowniki "cykają" się raz do roku i nie potrzeba im cały czas obecność samic ..
A broń boże nie kupuj następnych rybek !
Ostatnio zmieniony 2007-08-17, 09:45 przez Arrow_, łącznie zmieniany 1 raz.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Bojowniki, samiec/samica - dyskusja wydzielona
Sorki, ale to jakies bzdury.Arrow_ pisze:
Po pierwsze: nie ma chyba ryby akwariowej o wiekszym dymorfizmie niz betta splendis zwany popularnie bojownikiem. W życiu, a widziałem co najmniej dziesiatki tysięcy tych ryb, nie widziałem samicy pomylonej z samcem. Samica bojownika to niepozorna rybka... a samiec każdy wie jak wygląda.
Po drugie - bojowniki pochodzą w wiekszości z masowego odłowu bądź olbrzymich specjalistycznych hodowli na Dalekim Wschodzie. "Dzika" hodowla w Polsce i w ogóle w Europie nie ma żadnego sensu - finansowo i akwarystycznie.
Po trzecie - bojowniki mnożą się znacznie częściej niz raz na rok.
Po czwarte - najlepszy układ dla bojowników to samiec + 2 samice. Inny ryby są bezpieczne, bojowniki są agresywne w zasadzie tylko w stosunku do samców swojego gatunku. Wymagane jest za to akwarium z dużą ilością kryjówek dla samic, gdyz tarło w wydaniu bojownika jest dosyć brutalne - polega na odwróceniu samicy na grzbiet i wyciśnięciu ikry na dno, skąd samiec sam przenosi ją do zbudowanego przez siebie gniazda. I tak kilka razy, plus akcje próbne - właśnie w celu ich uniknięcia te kryjówki. Jeżeli samica wybarwiła się na ciemno i dostała pasów - to nieomylnyn znak nadchodzącego tarła.
[ Dodano: 16 Sierpień 2007, 19:00 ]
oleq_30 pisze:to jest narybek ktory mam od ziarenka ikry ( zostało 4 samice i 2 samce)
to nie ma znaczenia, to nie są stworzenia o rozwinietych wyższych zachowaniach. Motyw ataku jest niejako "wyzwalany" w mózgu tej ryby przez pewne cechy przeciwnika. Nawet rodzeństwo będzie to robić, i nie da się tego powstrzymac.
Przy dużych zagęszczeniach występuje tzw. efekt bagna - zanikają naturalne odruchy, gdyż zwierzęta po prostu nie maja na nie juz siły. Ale, co za tym idzie, nie ma szans na rozmnażanie czy "szczęśliwe" ryby - będą słabe, chore i smutne.
Ostatnio zmieniony 2007-08-16, 19:07 przez maol, łącznie zmieniany 1 raz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
No tak taka niby jest teoria.
Sama sie zdziwiłam gdy sie dowiedziałam ,że tak nie jest ;P
To teraz mi powiedz czy to samiec i samica ?
1-> http://img508.imageshack.us/img508/9061/emanueleq9.jpg
2-> http://img505.imageshack.us/img505/2724/frytaic9.jpg
Sama sie zdziwiłam gdy sie dowiedziałam ,że tak nie jest ;P
To teraz mi powiedz czy to samiec i samica ?
1-> http://img508.imageshack.us/img508/9061/emanueleq9.jpg
2-> http://img505.imageshack.us/img505/2724/frytaic9.jpg
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Norbert
pierwsze zdjęcie to samiec typu crowntail a drugie zdjęcie to samica typu veiltail
- maol
- Moderator
Wygląda na 1 - samiec i to nastroszony, 2 - samica - widać nawet pokładełko. Naprawdę, widuję tych ryb jakieś tysiąc na tydzień...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
to moje byłe rybki .
1 samiec CROWNTAIL.
2 samiec - ten dziko wyhodowany -> który zeżarł mi Crowntaila.
1 samiec CROWNTAIL.
2 samiec - ten dziko wyhodowany -> który zeżarł mi Crowntaila.
- maol
- Moderator
to, że samica pokiereszowała samca (a nawet go zabła) to akurat się zdarza. Sądząc po zdjęciu, które zamieściłaś, to samica - wyrażnie widać pokładełko... samiec tego po prostu nie ma...
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
Nie wykluczam ,że to samica.
Ale gadałam ze specjalistą ...
Ale gadałam ze specjalistą ...
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Norbert
zdjęcie 2 na 100% przedstawia samicę ponieważ ma pokładełko, osobnik ten nie jest grubowargi a poza tym mam taką samą samicę tylko płetwy ma bardziej czerwone a barwę łusek ma identyczną a to że samica ta zabiła samca można tłumaczyć tym że ma taki charakter
hoduje te betta od trzech lat i też miałem takie samice które zbijały mi samca a kilka tygodni pózniej odbywały z innym tarło i to bez żadnych komplikacji
hoduje te betta od trzech lat i też miałem takie samice które zbijały mi samca a kilka tygodni pózniej odbywały z innym tarło i to bez żadnych komplikacji
-
- Forumowicz
- Kontakt:
http://img505.imageshack.us/img505/6743/zytaea1.jpg
- a ta "Samica" była szczególnie agresywna...
Nie wiem co mam o tym myśleć..
- a ta "Samica" była szczególnie agresywna...
Nie wiem co mam o tym myśleć..
- maol
- Moderator
wg mnie to również samica. Po prostu miałaś pecha i trafiłaś na dwie bardzo agresywne osobniczki - a tak naprawdę, to z reguły jest właśnie reakcja na gwałtowne zaloty samca - one sie po prostu bronią. Dlatego też poleca się dla bojców akwaria gęsto zarośnięte roślinami, z dużą ilością kryjówek.
Jest już mocno OT, proponuję przenieść temat.
Jest już mocno OT, proponuję przenieść temat.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back