Piasek kwarcowy co o nim sądzicie??
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Kontakt:
Piasek kwarcowy co o nim sądzicie??
Witam wszystkich
Zastanawiałam sie nad zmiana w moim akwarium żwiru na którym ciągle mi osiadaja glony (nawet tabletki nie pomagają za dobrze)
na piasek kwarcowy, ale zastanawia mnie jak w takim razie będę odmulać rybkom dno bo przecież odmulaczem (posiadam taki z tetry) wciągnę żwir razem z kupkami rybek, co o tym sądzicie??
PS. Jak często robicie generalne porządki akwarium tzn. wszystkie rybki wyławiacie i czyscicie doszczętnie akwarium??
Za wszyskie odpowiedzi serdecznie dziękuję!!!
Zastanawiałam sie nad zmiana w moim akwarium żwiru na którym ciągle mi osiadaja glony (nawet tabletki nie pomagają za dobrze)
na piasek kwarcowy, ale zastanawia mnie jak w takim razie będę odmulać rybkom dno bo przecież odmulaczem (posiadam taki z tetry) wciągnę żwir razem z kupkami rybek, co o tym sądzicie??
PS. Jak często robicie generalne porządki akwarium tzn. wszystkie rybki wyławiacie i czyscicie doszczętnie akwarium??
Za wszyskie odpowiedzi serdecznie dziękuję!!!
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Piasek kwarcowy co o nim sądzicie??
Piasek kwarcowy doskonale sprawdza się w akwarium. Odmulać trzeba delikatnie, ale nie ma większego problemu z wciąganiem większej ilości piasku.
Co do Twojego drugiego pytania - NIGDY!!! Całkowite "czyszczenie" akwarium wykonuje się praktycznie raz, przy jego zakładaniu. A potem nie ma już nigdy takiej potrzeby.... bo i po co to robić?
Co do Twojego drugiego pytania - NIGDY!!! Całkowite "czyszczenie" akwarium wykonuje się praktycznie raz, przy jego zakładaniu. A potem nie ma już nigdy takiej potrzeby.... bo i po co to robić?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dziękuję ci za odpowiedz ja chciałam zmienić wystrój akwarium dlatego będę musiała zrobic taki generalny porządek, z reszta tyle tych kupek pływa że nawet odmulaczem nie zdołam ich wszystkich wyciągnąc :-)
[ Dodano: 2007-10-26, 12:36 ]
Jeszcze jedno pytanku a czy na tym piasku nie osiadaja za bardzo glony??
[ Dodano: 2007-10-26, 12:36 ]
Jeszcze jedno pytanku a czy na tym piasku nie osiadaja za bardzo glony??
- kamilb
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Mam piasek kwarcowy i nie zauważyłem na nich glonów
Biały piasek rządzi! 

- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Kredzioslawa, czy mogła byś bardziej opisać akwarium? jaka obsada jakie światło, bo podejrzewam, że żwirek to najmniejszy problem...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Po co? Po prostu zmieniasz wystrój. Czy mniej "posprzątasz" ( w znaczeniu umyjesz, wygotujesz, wyczyścisz, wyparzysz itp.) tym lepiej dla Twojego akwarium. Te piękne czyste i bez glona akwaria są takie nie dlatego, ze się w nich "sprząta", tylko właśnie dlatego, że się tego nie robi...Kredzioslawa pisze:Dziękuję ci za odpowiedz ja chciałam zmienić wystrój akwarium dlatego będę musiała zrobic taki generalny porządek
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Obsada: meczyki, molinezje balonowe, gupiki, platysy, neony razbory klinowe i 1 welon.
Oswietlenie to 2 żarówki Narva oceanic color i Narva oceanic light 18W, prędzej miałam takie zwykłe jak dostałam do zestawu akwarium i tworzyły sie znaczne glony teraz jest ich troche miej ale nie wiem czy to zasługa tabletek Tetra algo stop tepot czy po prostu jażeniówki tak działają.
Mam szczególny problem z glonami szczególnie na roslinkach mam pare roślinek na kltórych okropnie osiadają glony
Oswietlenie to 2 żarówki Narva oceanic color i Narva oceanic light 18W, prędzej miałam takie zwykłe jak dostałam do zestawu akwarium i tworzyły sie znaczne glony teraz jest ich troche miej ale nie wiem czy to zasługa tabletek Tetra algo stop tepot czy po prostu jażeniówki tak działają.
Mam szczególny problem z glonami szczególnie na roslinkach mam pare roślinek na kltórych okropnie osiadają glony

- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
a ile czego? bo coś czuje że przerybienie...
welon musi odejść bo przez niego między innymi masz ciągłe problemy
welon musi odejść bo przez niego między innymi masz ciągłe problemy
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Na akwarium 112 l raczej nie mam przerybienia.
Ogólnie dużo mam gupików bo się narozmnażały a tak to mam około 6mieczyków
3 molinezje 3 platysy, 8 neonów i jeden welon który jak się rybki urodza i podrosną w kotniku do wymiarów odpowiednich to po okoó 2 dni giną i podejrzenia padaja tylko na niego bo kto inny mógł by je zjeść, poza tym chciałam sie juz dawno go pozbyc ale rodzian sie drze ze on jest najładniejszy i takie tam a sama wiem ile on je i zanieczyszcza
Ogólnie dużo mam gupików bo się narozmnażały a tak to mam około 6mieczyków
3 molinezje 3 platysy, 8 neonów i jeden welon który jak się rybki urodza i podrosną w kotniku do wymiarów odpowiednich to po okoó 2 dni giną i podejrzenia padaja tylko na niego bo kto inny mógł by je zjeść, poza tym chciałam sie juz dawno go pozbyc ale rodzian sie drze ze on jest najładniejszy i takie tam a sama wiem ile on je i zanieczyszcza