Malutkie rybki gupika.
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Micha³
Malutkie rybki gupika.
Dosyć dawno zauważyłem malutkie rybki(8 gupika) i odłowiłem je do kotnika. To jakieś 3 tygodnie temu. Kupiłem karme dla żyworodków. Ile rybki mają być w kotniku. Mają gdzieś 8mm długości.
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Malutkie rybki gupika.
ktoś kiedyś powiedział mądre słowa, że narybek można wpuścić do głównego, wtedy, gdy będzie większy od otworu gębowego największej ryby w akwarium 

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- Mariusz86
- Akwarysta
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Chociaż nie zawsze jest to regułą, bo nie które moje ryby były tak łapczywe, że mimo to, że nie mogły zjeść w całości małych to i tak je łapały, zabijały no i niestety nawet za pokarm nie posłużyły bo były za duże to połknięcia... Zbierałem trupki z dna :-|
Doścignąć niedoścignione...
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: pawelwodzu
- Kontakt:
neonki, gupiki, molinezje i "glonojad" to pewnie juz by nie zrobiły im krzywdy lecz danio... to istne pirannie. wiem cos o tym bo sam mam 2 w moim zbiorniku.
zrób proste doświadczenie-wpusc do akwarium nejwiekszego gupika jak on przezyje to sukces
[ Dodano: 2007-11-14, 20:52 ]
neonki, gupiki, molinezje i "glonojad" to pewnie juz by nie zrobiły im krzywdy lecz danio... to istne pirannie. wiem cos o tym bo sam mam 2 w moim zbiorniku.
zrób proste doświadczenie-wpusc do akwarium nejwiekszego gupika jak on przezyje to sukces
[ Dodano: 2007-11-14, 20:52 ]
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: monica
- Kontakt:
Potwierdzam topawelwodzu pisze:lecz danio... to istne pirannie.
-
- Forumowicz
- Imię: Micha³
Danio nie ścigają już rybek. Same się gonią. Więc myślę że nic sie nie stanie ale jeszcze poczekam. :-?
- Beryll
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Marcin
Jak masz akwarium drugie to je tach odchowaj:) Jesli nie a Ci kotnik szpeci akwarium to wybierz sie do sklepu zoologicznego i kup jakies roslinki co plywaja po powierzchni, jakis mech albo cos:) Mlode ryby sie tam beda chowac a wieksze ryby dlugo nie bede grzewac w meszu zeby wyjesc mlode:P Z kolei mlode beda mogly tam sobie spokojnie rosnac:) (tak przynajmniej jest u mnie w akwa) 

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Mądry kolega Beryll, ma rację, ja zawsze tak odchowywałem gupiki po prostu kiedy zauważasz ciemniejące okolice płetwy odbytowej samicy gupika, możesz spodziewać się młodych w najbliższych kilku dniach. Dopóki nie odkryłem "magicznych" kotników na powierzchnię wody rzucałem sporo roślin tak aby tworzyły gęsty kłęb, oczywiście im więcej tym większe mają mieszkanie młode. Jeżeli nie posiadasz takich ryb jak Skalar czy Paletki, to niema obaw co do tej metody. Sposób na odchów nie sprawdza się przy wyżej wymienionych drapieżnych gatunkach ryb, skalary i placki cały czas będą przeszukiwały rośliny i przeżyje ci ok. 15% młodych, u mnie nawet siedzą bez przerwy koło kotnika
. Polecam Ci sposób z kotnikiem albo innym akwarium.

-
- Nowicjusz
- Imię: Adrian
ja mam cztery parki gupikow co tydzien mam male juz kazdy znajomy ktory ma akwa dostal odemnie male gupiki one mnoza sie jak szalone! ja juz odchwalem okolo 250 sztuk(w akwa mam okolo 20 gupikow w tym narybek ktory sobie zostawilem) reszta zostala oddana/ sprzedana
a co do odchowu na 10 dni wsadzam do kotnika a potem wypuszczam do ogolnego
karmie zwyklym pokarmem(tylko pozadnie rozdrobnionym) i mrozona ochotka rosna wtedy bardzo szybko
a co do odchowu na 10 dni wsadzam do kotnika a potem wypuszczam do ogolnego
karmie zwyklym pokarmem(tylko pozadnie rozdrobnionym) i mrozona ochotka rosna wtedy bardzo szybko
OBSADA 120l; PĘKNIĘTE!!!
54l ogólne
5x Gupik+narybek(około 10 szt.)
3x Platka+narybek(około 10 szt.)
1x Otosek
1x Molinezja (Black Molly) MALUTEŃKA
5x Danio koralowe
1xKirys Albinos
1xKirys Pstry
2x Bocja Wspaniała
54l ogólne
5x Gupik+narybek(około 10 szt.)
3x Platka+narybek(około 10 szt.)
1x Otosek
1x Molinezja (Black Molly) MALUTEŃKA
5x Danio koralowe
1xKirys Albinos
1xKirys Pstry
2x Bocja Wspaniała
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: PATRYK
- Nazwisko: JANES
- Kontakt:
Zgodze sie z opinią że , że narybek można wpuścić do głównego, wtedy, gdy będzie większy od otworu gębowego największej ryby w akwarium, leczczasami mimo to dorosłe osobniki zabijaja młode
rybki