Pielęgnice papuzie

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

daniio
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Daniel

Pielęgnice papuzie

Post autor: daniio » 2008-02-16, 19:26

Wtam

Ostatnio para tych ryb złożyłą mi ikrę. Przesadzona jest do osobnego akwarium razem z nią.
Załączam zdięcie tej ikry i mam pytanie jak ktoś sie na tym zna "czy wygląda ona tak jak powinna"? tzn czy nie plesnieje itp.
Ile trzba czekac aby z takiej ikry się coś wykluło. Każda rada mile widziana.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Pielęgnice papuzie

Post autor: pavelek » 2008-02-17, 20:15

www.google.pl :lol: :->

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2008-02-18, 10:10

Czy w ogóle udało się komuś rozmnożyć Pielęgnice Papuzie?? Raczej wątpliwa sprawa bo to przecież jest ryba wyhodowana sztucznie poprzez połączenie, skrzyżowanie dwóch odmian.. Tym samym takie ryby nie są płode, złożą ikrę, ale czy coś z tego się wykluje? Wątpliwa sprawa.. Dlatego też cała ikra Ci pleśnieje..
Doścignąć niedoścignione...

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-02-18, 10:22

Ostatnio pojawiły się doniesienia o wypuszczaniu na rynek samców tych ryb w pełni płodnych. Ale to niesprawdzone informacje i raczej wątpię w możliwość narodzin tych ryb w Twoim akwarium.
Obrazek

al
Nowicjusz

Post autor: al » 2008-02-19, 13:09

Pielęgnica papuzia to sztucznie wyhodowane hybrydy cichlasoma labiatum i heros severus. Prawdopodobnie samice są płodne ("wytwarzają" ikrę), natomiast samce są niepłodne. Po skrzyżowaniu takiej samicy z samcem "normalnej" pielęgnicy powinno dojść do wylęgu narybku. TYLKO PO CO???

twister718
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 220
Imię: Kamil
Nazwisko: twister
Kontakt:

Post autor: twister718 » 2008-04-06, 13:39

Mariusz86 pisze:Czy w ogóle udało się komuś rozmnożyć Pielęgnice Papuzie?? Raczej wątpliwa sprawa bo to przecież jest ryba wyhodowana sztucznie poprzez połączenie, skrzyżowanie dwóch odmian.. Tym samym takie ryby nie są płode, złożą ikrę, ale czy coś z tego się wykluje? Wątpliwa sprawa.. Dlatego też cała ikra Ci pleśnieje..
witaj. mi sie udalo rozmnozyc te ryby, co prawda same to zrobily, z ikry w przeciagu kilku dni wykluly sie mlode, potrafilem je utrzymac przy zyciu okolo miesiaca ale dzien po dniu umieraly. ale rozmnazanie jest mozliwe. mam je pol roku juz i ... zreszta opisze od poczatku. kupilem 3 szt. bo myslalem zo bada 2 samice i samiec a bylo odwrotnie i jak samica miala mlode z jednym samcem i po padnieciu mlodych od razu byla z drugim i w przeciagu niedlugiego czasu miala mlode z drugim.dziwne to dla mnie bylo ze tak szybko ale jednak. dolaczyjes fotke ikry, o mnie ikra byla bardziej skupiona w jednym miejscu niz tak rozrzucona, ale to nie od nas zalezy bo jedno z rodzicow samo uklada tak ikre

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-04-06, 16:18

Spokojnie się da - znam paru zawodowych hodowców...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ