Witam,
do mojego pierwszego akwarium kupiłam sobie dziś 4 małe mieczyki i cztery pielęgniczki ramirezy. Zauważyłam , że jeden mieczyk często pływa przy samej tafli wody. Czy to oznacza, że może być za słabę napowietrzanie?obecnie mam filtr Heilea BT-400 z deszczownią ustawioną minimalnie nad taflą.
mieczyk pływa pod powierzchnią
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: mieczyk pływa pod powierzchnią
Czasami tak się zachowują ryby, ale w tym przypadku mam obawy o złe wprowadzenie ryb do akwarium.
Napisz jak długo dojrzewało akwarium przed wpuszczeniem ryb.
W jaki sposób wpuściłaś ryby.
Mam też zastrzeżenia co do obsady.
Mieczyki powinny być w większym akwarium.
Na taki litraż 1 parka ramirez.
To że rybki są małe nic nie znaczy. Do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiednio dużego akwarium.
Napisz jak długo dojrzewało akwarium przed wpuszczeniem ryb.
W jaki sposób wpuściłaś ryby.
Mam też zastrzeżenia co do obsady.
Mieczyki powinny być w większym akwarium.
Na taki litraż 1 parka ramirez.
To że rybki są małe nic nie znaczy. Do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiednio dużego akwarium.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
Anita po pierwsze 4 mieczyki i 4 ramirezy w 72 litrach to juz przesada .po drugie takie pływanie może oznaczać chorobę , osłabienie rybki , złą aklimatyzację rybek , lub szik po przeniesieniu w nowe miejsce . Nie piszesz nic o sposobie w jaki transportowałaś rybki , i jak je aklimatyzowałaś.
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Anita
To jakie rybki mogę mieć w takim akwarium?Bo z tego co tu piszecie to nie mam za dużego wyboru..
Neonków nie chcę kupować, bo nie lubię takich małych, więc co radzicie z większych. Mieczyk już zachowuje się normalnie, ale ogólnie chyba są jeszcze trochę zestresowane wszystkie rybki. Akwarium dojrzewało prawie dwa tygodnie. A rybki spędziły około 10 min w torebce zanim je wpuściłam do akwarium (wylałam całą zawartość). mam nadzieję że jakoś się zaaklimatyzują.

- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Jeśli ryby mają być czerwone to proponuję platki.
Trochę za szybko wpuściłaś rybki do akwarium. Oprócz wyrównania temperatury musimy przyzwyczaić ryby do wody jaką mamy w akwarium. W tym celu powoli dolewamy do woreczka wody z akwarium ( metodą kropelkową )
72 litry to wcale nie tak mało i można znaleźć ciekawe ryby.
Trochę za szybko wpuściłaś rybki do akwarium. Oprócz wyrównania temperatury musimy przyzwyczaić ryby do wody jaką mamy w akwarium. W tym celu powoli dolewamy do woreczka wody z akwarium ( metodą kropelkową )
72 litry to wcale nie tak mało i można znaleźć ciekawe ryby.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
W 72l nie da rady trzymać "większych" ryb. Chomik w pudełku od zapałek też nie przeżyje. Niestety, mając takie akwarium jesteś niejako skazana na gatunki drobne, typu neonki, platki, danio itp.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back