ZAPACH TłA STRUKTURALNEGO

Moderator: ModTeam

daniel karpiak
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 300
Imię: daniel
Kontakt:

ZAPACH TłA STRUKTURALNEGO

Post autor: daniel karpiak » 2008-03-16, 20:12

Kupiłem niedawno tło strukturalne"amazonka"od jednego z krajowych wytwórców.Tło jest super,technicznie też ok,ale ma jeden feler.Okropnie śmierdzi ,nie wiem co to jest,jakby jakaś żywica...dzwoniłem do producenta,który ponoć jest do dyspozycji klienta,ale jak się można domyślić,nie odpowiada...wiecie może co z tym zrobić?.Może gorąca woda?Co z tym zrobić?Całe mieszkanie mi zalatuje tym tłem :)
Dzięki za pomoc
karpiu z głogowa

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: ZAPACH TłA STRUKTURALNEGO

Post autor: maol » 2008-03-16, 22:01

...wystawić na balkon na 2 tygodnie? Żywice tak maja, często wydzielają przez jakiś czas mocno aromatyczne związki.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

amilo79
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 54
Imię: krzysztof
Kontakt:

Post autor: amilo79 » 2008-03-17, 00:27

ja również miałem taki problem z tłem strukturalnym,ale nic nie robiłem po prostu je umyłem i wstawiłem do akwarium i zauważyłem że zapach z czasem jest coraz mniej intesywny,jedyny minus tego tła to to że zbierają sie za nim glony,resztki pokarmu i rybich odchodów a tam za tłem nie ma możliwości dobrej filtracji wody,a na plus to to że jak mi sie okocił mieczyk to za tłem skryły mi sie 3 małe mieczyki i zdołałem je uratować przed pożarciem przez dorosłe ryby:)
krzysztof K

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-03-17, 11:37

amilo79 pisze: (...) jedyny minus tego tła to to że zbierają sie za nim glony,resztki pokarmu i rybich odchodów a tam za tłem nie ma możliwości dobrej filtracji wody (...)
Jedyny minus, olbrzymi minus, i wg mnie dyskwalifikujący takie tło minus. To cykająca po cichu bomba ekologiczna, znam wiele zbiorników gdzie poruszenie takiego tła kończyło się epidemią gwałtownej śmierci ryb lub restartem zbiornika. Dobre tło to takie, które umożliwia umieszczenie za nim układu hydraulicznego, z odpowiednio zabezpieczonymi wlotami itp.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

kamiluch
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kamil

Post autor: kamiluch » 2008-03-17, 19:32

Jeżeli chodzi o zapach to całkowicie się z Tobą zgodzę, strasznie zalatuje. Ja wyniosłem je na plac i tam trzy dni się wietrzyło, na moje szczęcie 3 dni padało i mogę powiedzieć że przestało śmierdzieć. Jeżeli chodzi o motyw stojącej wody za tłem, ja eksperymentowałem. Wyciąłem gumówką dwa otwory 8x4 cm, tak po jednym na stronę i wkleiłem siatkę, taką samą co się płyty łączy. W ten sposób ryby nie będą wpływać mi za tło a otwory mam nadzieję wywołają cyrkulację wody. Piszę mam nadzieję ponieważ startuje nowy zbiornik i jeszcze nie wiem jak to w praktyce się okażę.

[ Dodano: 2008-03-17, 17:58 ]
Oto jak to wygląda
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

amilo79
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: amilo79 » 2008-03-18, 14:24

kamiluch całkiem dobry pomysł miałeś z tą siateczką,ale tym samym podsunołeś mi inny pomysł,a mianowicie ja zamiast wycinać otworów i je siatką zaklejać mam zamiar ponawiercać otwory w miejscach gdzie nie bedą widoczne np za filtrem,grzałką lub na załamaniach tła
krzysztof K

kamiluch
Nowicjusz

Post autor: kamiluch » 2008-03-18, 17:00

amilo79 pisze:mam zamiar ponawiercać otwory w miejscach gdzie nie bedą widoczne np za filtrem,grzałką lub na załamaniach tła
pamiętaj tylko żeby otwory nie były zbyt duże, żeby drobne rybki nie przepływało za tło

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-03-18, 17:07

Chyba jednak pomysł z siatką (zresztą stosowany w tzw. "dobrych" tłach) jest lepszy. Pamiętaj, że przez te otwory musi sie odbywać (zakładając umieszczenie za tłem osprzętu typu grzałka i filtr/hydraulika) całość przepływu wody w zbiorniku. Czyli powierzchnia otworu musi być dosyć znaczna - bo inaczej będziesz tylko mielił wodę za tłem, a do akwarium niewiele się z tego przedostanie.

kamiluch
Nowicjusz

Post autor: kamiluch » 2008-03-18, 17:34

maol pisze:pomysł z siatką (zresztą stosowany w tzw. "dobrych" tłach) jest lepszy
Masz absolutną rację tylko tak faktycznie przeszukując aukcję allegro nie ma tła strukturalnego z oryginalnie zamaskowaną siatką. Tylko własny "tuning" może pomóc. U mnie będzie zastosowany filtr wewnętrzny przed tłem ponieważ nie mam innego rozwiązania i grzałka też będzie przed tłem umieszczona. Mam nadzieję że te dwa otwory rozwiążą sprawę.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-03-18, 17:37

Jeżeli dajesz osprzęt przed tłem, to w porządku - tyle że dalej nie usuniesz w ten sposób podstawowej wady tła - obszaru gdzie woda jest praktycznie niewymieniana... Chyba ze celowo skierujesz za tło część strumienia wody z filtra.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-03-18, 17:46

tła strukturalne są bez sensu,, szczególnie te "bardzo wypukłe"... w akwarium 140 litrów jak policzyłem to mniej więcej 10-15 litrów wody rybkom do pływania zabiera takie tło...

są też tła strukturalne mniej wypukłe jakie mam w 54litry... mają maks 2cm szerokości, chyba firmy Wromak... te są do zaakceptowania, bo nie mają wad tych wielkich <też nie śmierdzą>

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-03-18, 18:31

Nigdy nie stosowałem wewnętrznego tła strukturalnego, więc proszę o wyrozumiałość. Czy takie tło nie jest dobierane do wymiaru tylnej szyby? Jeśli jest bardzo podobnych rozmiarów, to czy nie ma możliwości przyklejenia tła silikonem akwarystycznym do szyby? Czy takie połączenie przepuszczało by wodę? Czy samo tło jest przepuszczalne?
Obrazek

kamiluch
Nowicjusz

Post autor: kamiluch » 2008-03-18, 18:58

kbtor pisze:Czy takie tło nie jest dobierane do wymiaru tylnej szyby? Jeśli jest bardzo podobnych rozmiarów, to czy nie ma możliwości przyklejenia tła silikonem akwarystycznym do szyby? Czy takie połączenie przepuszczało by wodę? Czy samo tło jest przepuszczalne?
Może na jakieś specjalne zamówienie są tak owe robione, jeszcze się nie spotkałem. Jest też dobry pomysł ze styropianem na który kiedyś trafiłem.
Pamiętaj tylko że jak zaczniesz kleić tło do szyby bocznej to zostanie brzydka warstwa silikonu widziana gołym okiem co może nie estetycznie wyglądać.
Jaki posiadasz filtr? Może u Ciebie da się coś nakombinować żeby wymusić obieg wody za tłem?

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-03-18, 21:09

A nie można takiego tła dać za akwarium nie było by problemów z syfem za tłem i zabieraniem rybkom miejsca :-/

amilo79
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: amilo79 » 2008-03-19, 14:42

właśnie że cały urok takiego tła polega na tym że jest one w akwarium a nie z tyłu,
krzysztof K

ODPOWIEDZ