witam zrobilem akwarium o wymiarach 110x50x50 z szyby 6mm, bo akurat taka mam za darmo ile chce

Z gory uprzedzam ze wiem ze 6mm na takie wymiary to za malo, z tego co sie oreintuje to min 8 mm:)
A teraz do rzeczy
Akwarium to ma wzmocnienia klejone na dno i scianki boczne (piony) z paskow szkla 4cm i grubosci 6mm ( co daje na kazdej sciance spoine klejenia 12mm) , do tego u gory na wzdluznych scianach wklejone paski gr 6mm i szerokosci 5 cm, klejone od boku do boku i na to wzmocnienie poprzeczne na srodku 15cm szerokosc i 6 mm grubosc

Na pionowe narozniki nakleilem kontownik aluminiowy o szerokosci bokow 2cm, co dodatkowo wzmacnia i laczy boki a do tego ładnie zakrywa naklejane od srodka wzmocnienia ;) Mam pytanie czy taka ilosc wzmocnien cos da czy akwarium czeka jeden los po napelnieniu

bede go sprawdzal na dworze wiec nie ma problemu ze cos zaleje

Wiedzac ze to za cienka szyba zrobilem jednak stosujac te wzmocnienia i w sumie z ciekawosci czy ten patent wypali

Mam tylko jedna obawe, bo jesli chodzi o laczenia szyb to na bank wytrzymaja

Ale nie mam pojecia jak zniosa to te dwie tafle szyby czyli przednia i tylna tzn czy po prostu nie pekna od naporu

???
Prosze o konkretne wypowiedzi

z gory dzieki