Woda z podmiany
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Woda z podmiany
Napisałem ten temat, po dzisiejszej podmianie wody w akwarium.
Mianowicie, kilka tygodni temu, z całym zapałem ściągam ten czarny syf do wiadra, kiedy nagle zorientowałem się, że ktoś mnie bacznie obserwuje. W dłoniach trzymała puste butelki i słoiki. Najpierw popatrzyłem na Nią z kompletnym zaskoczeniem, ale bardzo szybko przypomniałem sobie, że moja babcia zawsze podbierała wodę z podmian do podlewania kwiatków. I tak sobie od kilku tygodni podlewamy kwiatki wodą z podmian. Kilka gatunków będących w drodze do krainy wiecznych korzeni, nagle odżyło. Teraz woda z podmian jest magazynowana, aby wystarczyła na tydzień, do czasu nowej podmiany.
Jak widać, nawet coś tak niepożądanego w naszych akwariach, jak cały syf z dna, można jeszcze z pożytkiem wykorzystać.
Może i Wy tak robicie?
Mianowicie, kilka tygodni temu, z całym zapałem ściągam ten czarny syf do wiadra, kiedy nagle zorientowałem się, że ktoś mnie bacznie obserwuje. W dłoniach trzymała puste butelki i słoiki. Najpierw popatrzyłem na Nią z kompletnym zaskoczeniem, ale bardzo szybko przypomniałem sobie, że moja babcia zawsze podbierała wodę z podmian do podlewania kwiatków. I tak sobie od kilku tygodni podlewamy kwiatki wodą z podmian. Kilka gatunków będących w drodze do krainy wiecznych korzeni, nagle odżyło. Teraz woda z podmian jest magazynowana, aby wystarczyła na tydzień, do czasu nowej podmiany.
Jak widać, nawet coś tak niepożądanego w naszych akwariach, jak cały syf z dna, można jeszcze z pożytkiem wykorzystać.
Może i Wy tak robicie?
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Re: Woda z podmiany
ja tak robie juz od bardzo dawna, znaczy odkąd mam akwarium :-)
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Muszę spróbować, czy to naprawdę działa ????? :shock:
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
nie wylewać do kibla!!!! Parzyć herbatkę :mrgreen:
Fakt jest, że woda z akwarium posiada bardzo wiele elementów niezwykle potrzebnych roślinom. Nawóz prawie w 100% naturalnie przetworzony. Kultury bakterii. Są rolnicy/ogrodnicy, hodowcy, którzy w ramach ekologicznego warzywnictwa hodują kultury bakterii, którymi pryskają sadzonki. Podobno efekty są niesamowite.
Fakt jest, że woda z akwarium posiada bardzo wiele elementów niezwykle potrzebnych roślinom. Nawóz prawie w 100% naturalnie przetworzony. Kultury bakterii. Są rolnicy/ogrodnicy, hodowcy, którzy w ramach ekologicznego warzywnictwa hodują kultury bakterii, którymi pryskają sadzonki. Podobno efekty są niesamowite.
- kbtor
- Moderator
Działa, zapewniam. I są widoczne efekty. Spróbuj z jakąś marną rośliną.lolek pisze:Muszę spróbować, czy to naprawdę działa ????? :shock:
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 53
- Imię: jaco
- Kontakt:
ja też tak robię
./redir/http://s19.bitefight.onet.pl/c.php?uid=53056 prosze klikajcie
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Potwierdzam. Dziala! Podlewanie roslin zimna kawa (z expressu) rowniez polepsza ich kondycje. No coz, nie ma to jak filizanka kawki na dobre samopoczucie i to nie tylko nasze :-D
- Guts
- Forumowicz
- Imię: Conrad
Moja małżonka to praktykowała i była bardzo zadowolona z rezultatów.
"Tylko oczyma drugich ,możemy dostrzec swoje błędy."
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
he he a to numer moja żona też taką technikę podlewania stosuje więc widzę że nie tylko my tak robimy :lol:
miłego dnia
-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Woda z akwarium podlewam kwiaty i maja sie swietnie, ba nawet rosna lepiej, przeciez odpady, odchody itd to dla nich swietny nawoz. U mnie w domu lapana jest deszczowka, ktora rowniez podlewa sie kwiaty.
- Guts
- Forumowicz
Hehe a później słyszymy: No zrobiłbyś tą podmianę,bo już w akwarium brudno :lol:szalinski_2005 pisze:he he a to numer moja żona też taką technikę podlewania stosuje więc widzę że nie tylko my tak robimy :lol:
- kbtor
- Moderator
Dokładnie to usłyszałem dzisiaj po powrocie z pracy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Guts pisze:Hehe a później słyszymy: No zrobiłbyś tą podmianę,bo już w akwarium brudno :lol:
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Wiktor
no spróbuje chyba tą metodę. A czy to trzeba zeby bylo też troche syfu czy moze byc sama woda?
- Guts
- Forumowicz
W tłumaczeniu: KWIATKI sucho mają :lol:kbtor pisze:Dokładnie to usłyszałem dzisiaj po powrocie z pracy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
- kbtor
- Moderator
To zależy co wyciągniesz z akwarium, jeśli jest sporo odchodów to idzie do kwiatków największy syf ( od czasu do czasu wyciśnięty wkład z filtra ) A czasami jak w akwarium się nie nazbierało kupek, to praktycznie sama woda, ale i ona jest dobrym nawozem.