ślimaki świderki
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 40
- Imię: Kamil
- Kontakt:
ślimaki świderki
witam mam pytanko
dawno temu jakies 2-3 miesiace temu chcialem zadbac o czystosc dna i poprosilem w sklepie o kilka slimakow swiderkow, zeby czyscily to i owo.
wziolem je tez z mysla o tym ze kiedy sie rozmnoza czesc zostanie zjedzona przez moje 3 bocje lohachata.
za dnia nie widzialem slimakow byly pod zwirkiem czasem pare sie pojawialo ale sporadycznie.
2 dni temu z ciekawosci zapalilem swiatlo w akwarium w nocy, okazalo sie ze jest ich mnostwo , daje glowe jakies 200 szt. rybki sobie spia krewetki pelne zycia smigaly po roslinkach, a slimakow cala populacja od malenkich po te dorosle osobniki.
mam pytanko czy odlowic ich wieksza ilosc??
bylo to dla mnie zaskoczeniem taka ilosc poniewaz za dnia ich nie widac
i drugie pytanko czemu bocje nie zjadaja tych slimakow??
dawno temu jakies 2-3 miesiace temu chcialem zadbac o czystosc dna i poprosilem w sklepie o kilka slimakow swiderkow, zeby czyscily to i owo.
wziolem je tez z mysla o tym ze kiedy sie rozmnoza czesc zostanie zjedzona przez moje 3 bocje lohachata.
za dnia nie widzialem slimakow byly pod zwirkiem czasem pare sie pojawialo ale sporadycznie.
2 dni temu z ciekawosci zapalilem swiatlo w akwarium w nocy, okazalo sie ze jest ich mnostwo , daje glowe jakies 200 szt. rybki sobie spia krewetki pelne zycia smigaly po roslinkach, a slimakow cala populacja od malenkich po te dorosle osobniki.
mam pytanko czy odlowic ich wieksza ilosc??
bylo to dla mnie zaskoczeniem taka ilosc poniewaz za dnia ich nie widac
i drugie pytanko czemu bocje nie zjadaja tych slimakow??
40L
6 neon inessa
2 glonojady
3 bocja lohachata 5-6cm
11 krewetek
ślimaki świderki
rośliny: 1 Cladophora aegagropila
1 Vallisneria spiralis
1 Rogatek
6 neon inessa
2 glonojady
3 bocja lohachata 5-6cm
11 krewetek
ślimaki świderki
1 Vallisneria spiralis
1 Rogatek
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: ślimaki świderki
Ja na twoim miejscu większośc bym odłowił....
Hmmm ja tam na bocjach sie nie znam ale wiem ze krewecie amano można przyzwyczaić do zjadania ślimaczków
Trzymasz bocje w 40L?? To mała przesada......i drugie pytanko czemu bocje nie zjadaja tych slimakow??
Hmmm ja tam na bocjach sie nie znam ale wiem ze krewecie amano można przyzwyczaić do zjadania ślimaczków

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Trzymasz bocje w 40L?? To mała przesada......
[/quote]
to sa male bocje 2 maja okolo 5 cm a trzecia zaledwie 4 chyba samiczka wiec bez obaw
a jakmozna krewetki przyzwyczaic do tego zjadania slimakow??

to sa male bocje 2 maja okolo 5 cm a trzecia zaledwie 4 chyba samiczka wiec bez obaw
a jakmozna krewetki przyzwyczaic do tego zjadania slimakow??
40L
6 neon inessa
2 glonojady
3 bocja lohachata 5-6cm
11 krewetek
ślimaki świderki
1 Vallisneria spiralis
1 Rogatek
6 neon inessa
2 glonojady
3 bocja lohachata 5-6cm
11 krewetek
ślimaki świderki
1 Vallisneria spiralis
1 Rogatek
- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
Na początku trzeba dawać im rozgniecione ślimaki....powolutku zacznie im to smakować i później zaczną same polować....Zaznaczam że tylko Amanki będą je jesć....00TrezoR00 pisze:a jakmozna krewetki przyzwyczaic do tego zjadania slimakow??
No ale urosną.........to sa male bocje 2 maja okolo 5 cm a trzecia zaledwie 4 chyba samiczka wiec bez obaw
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
No ale urosną.........[/quote]to sa male bocje 2 maja okolo 5 cm a trzecia zaledwie 4 chyba samiczka wiec bez obaw
juz nie urosna wieksze poniewaz to jest ich maxymalna wielkosc nie urosna wieksze specjalnie wyralem ten gatunek bo wiem ze tradycyjna bocja potrafi byc i 2 razy wieksza
wiec bez obaw zle im u mnie nie jest
40L
6 neon inessa
2 glonojady
3 bocja lohachata 5-6cm
11 krewetek
ślimaki świderki
1 Vallisneria spiralis
1 Rogatek
6 neon inessa
2 glonojady
3 bocja lohachata 5-6cm
11 krewetek
ślimaki świderki
1 Vallisneria spiralis
1 Rogatek
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Najmniejsza bocja karłowata rośnie do 6cm :rotfl:
- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
00TrezoR00, bocja lohachata, z tego co wiem, rośnie do ok. 10 cm.....a więc jest za duża do twojego baniaka.....
- natimati
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natalia
- Kontakt:
ja chciałam kupić 2 bocje wspaniałe, ale martwię sie jak one wyssają ten miąższ to skorupy zostaną i one wypłyną na powierzchnie czy zostaną na dnie ???? Od razu mówie że 2 bocji w 112 l nie będe trzymała, tylko do czasu kiedy zeżrą mi ślimaki..... :niepewny:
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Miałem nadmiar zatoczków(ok.300 :zalamany: )kupiłęm 2 siatkowane teraz tylko kilka sztuk widze ;) Niby nie widać że zjadają slimaki(pewnie robią to w nocy :hyhy: ) , a tych już nie ma .
Ps. muszle są niewidoczne , mam gruby jasny żwir pewnie tam leżą. :]
Ps. muszle są niewidoczne , mam gruby jasny żwir pewnie tam leżą. :]
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Zamiast bocji lepiej kupic Anentome Helena.
- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
Tak ale zanim ten ślimak wytępi inne trochę to zajmie czasu...chyba ze zakupiłby kilka sztuk...ale one są dosyć drogie....ale jeśli bocje nie chcą jeść ślimaczków to chyba tylko to pozostało....JARA pisze:Zamiast bocji lepiej kupic Anentome Helena.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Bocje wspaniałe sa piękne, zjadaja slimaczki, ale niestety maja wymagania co do litrazu. Jesli nie slimak to chyba tylko reczne wyciaganie ich z akwarium. Chociaz ślimak nalezy do ruchliwych i aktywnych, tyle ze jesli naprawde w akwarium jest plaga to bedzie powoli ja tępił, a co może trwać długo.Piwosz pisze:Tak ale zanim ten ślimak wytępi inne trochę to zajmie czasu...chyba ze zakupiłby kilka sztuk...ale one są dosyć drogie....ale jeśli bocje nie chcą jeść ślimaczków to chyba tylko to pozostało....JARA pisze:Zamiast bocji lepiej kupic Anentome Helena.