https://www.extrabiurorachunkowe.pl/slask/

Pokarm dla młodych pielęgnic pawiookich

Forum dotyczace rożnego rodzaju pokarmów dla ryb i zwierząt wodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Fish
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Natalia
Kontakt:

Pokarm dla młodych pielęgnic pawiookich

Post autor: Fish » 2008-05-14, 15:21

Witam Was serdecznie.Z jakąś godzinę temu kupiłam sobie 4 pielęgnice pawiookie.
Czytałam że są wszystkożerne,ale najbardziej lubią pokarmy naturalne ( czyli larwy żywe i mrożone,żywe rybki itd.)
Rybki są małe (coś troszkę większe od ramireza) bo młodziutkie.
To normalne że jakichś dżdżownic im nie dam.
Kupiłam im Tropicala płatki ichitio-vit ale nie chcą jeść.
Pierw biorą do buzi,ale za chwile to wyrzucają.
Czy to jest spowodowane tym,iż rybki co dopiero znalazły się w nowym otoczeniu
,czy może dlatego bo im nie smakuje?
Próbować dawać im ten pokarm czy lecieć po jakąś mrożonkę do zoologicznego?(może podajcie nazwę mrożonki,czy larwy komarów[ochotka] czy co,żeby w akwarium wody nie zasyfiało i mętliło).
Z góry dzięki,Nataliai jej cztery rybki .

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Re: Pokarm dla młodych pielęgnic pawiookich

Post autor: kbtor » 2008-05-14, 15:28

Proponuję zacząć karmić ryby od jutra. Dzisiaj niech spokojnie się przyzwyczają do nowego otoczenia.

Oczywiście pokarm zdecydowanie mięsny, robaki, mrożone i żywe, dżdżownice, muchy i inne paskudztwo. Do płatków również się przyzwyczają, daj im tylko trochę czasu.

Kiedy pawie oczka zaczną normalnie żerować, to nie nadążysz z karmieniem ;) Ale trzeba uważać, aby nie przekarmić. Pawie oko pochłonie wszystko co wrzucisz do akwarium.

Kiedy ryby podrosną, musisz uważać na palce, potrafią mocno ugryźć, nawet do krwi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fish
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Fish » 2008-05-14, 15:34

kbtor pisze:Proponuję zacząć karmić ryby od jutra. Dzisiaj niech spokojnie się przyzwyczają do nowego otoczenia.
Dobrze,nic im już nie wrzucę.Tzn. będę starała się powstrzymać :D .Uwielbiam karmić zwierzęta.
Oczywiście pokarm zdecydowanie mięsny, robaki, mrożone i żywe, dżdżownice, muchy i inne paskudztwo. Do płatków również się przyzwyczają, daj im tylko trochę czasu.
Zakupię jakąś mrożonkę np. larwy komarów czerwonych(ochotkę).Co Ty na to?Lubią?Dobre wyjście?
Kiedy pawie oczka zaczną normalnie żerować, to nie nadążysz z karmieniem ;) Ale trzeba uważać, aby nie przekarmić. Pawie oko pochłonie wszystko co wrzucisz do akwarium.
Uwielbiają jeść,widzę.
kbtor pisze: Kiedy ryby podrosną, musisz uważać na palce, potrafią mocno ugryźć, nawet do krwi.
No to nieźle.Takich ryb szukałam.

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: macio » 2008-05-14, 15:37

Warto mieć hodowle gupików do karmienia może to nie jest przyjemne patrzyć jak pielęgnica połyka żywą rybkę ale tak w naturze jest że silniejsi zjadają słabszych
Teraz kostka ;D

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-05-14, 15:41

A takie głupie pytanie - w jakim akwarium je trzymasz? I jak je wpuściłaś, że po godzinie już je karmisz, tak bez aklimatyzacji - po prostu wrzuciłaś je do wody??? Akwarium było juz dojrzałe, czy też założyłaś je dziś rano?
Ostatnio zmieniony 2008-05-14, 15:42 przez maol, łącznie zmieniany 1 raz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-05-14, 15:41

Kiedy są młode, to można dawać drobne mrożonki, a w starszym wieku raczej podawać większe pokarmy. Dorosła ryba bez problemu połyka całą kostkę ochotki i szuka następnej.

Larwy komarów będą dobre.

Na mięsie ryby będą rosły bardzo szybko.

A tak z ciekawości, jakie masz akwarium, że zdecydowałaś się na 4 pawie oka.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fish
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Fish » 2008-05-14, 16:56

macio pisze:Warto mieć hodowle gupików do karmienia może to nie jest przyjemne patrzyć jak pielęgnica połyka żywą rybkę ale tak w naturze jest że silniejsi zjadają słabszych
Dobry pomysł.Czy mogłabym kupić parę gupików do 5 litrowego słoika+moczarkę i trzymać je tam bez pompki?(gupiki)
maol pisze:A takie głupie pytanie - w jakim akwarium je trzymasz?
Nie jestem w stanie określić dokładnie litrów ale nie musicie pytać bo jest duże.
maol pisze:I jak je wpuściłaś, że po godzinie już je karmisz, tak bez aklimatyzacji - po prostu wrzuciłaś je do wody???
Nieee...Były w foliowym woreczku ze sklepu zoologicznego w akwarium,po jakichś 15 minutach przebiłam worek i wpuściłam je do akwarium bo bałam się że bez powietrza którego zaczynało im brakować umrą.
maol pisze:Akwarium było juz dojrzałe, czy też założyłaś je dziś rano?
Akwarium założyłam dwa dni temu.Przez te dwa dni pompka i grzałka intensywnie pracowały 24 h
kbtor pisze:Larwy komarów będą dobre.
Kupiłam.Podam jutro.A może jednak...dziś wieczorem,jedną kostkę na przekąskę :P ?

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-05-14, 17:05

Fish pisze:Czy mogłabym kupić parę gupików do 5 litrowego słoika+moczarkę i trzymać je tam bez pompki?(gupiki)
Absolutnie nie. Te rybki potrzebują normalnie funkcjonującego akwarium i o wiele większego niż 5 litrów.

Popełniłaś błąd ze startem akwarium i z aklimatyzacją ryb. Akwarium jest niedojrzałe i ryby mogą zachorować.

Dla 4 dorosłych pielęgnic pawiookich 600 litrów to jest mało.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fish
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Fish » 2008-05-14, 17:19

kbtor pisze:Popełniłaś błąd ze startem akwarium i z aklimatyzacją ryb. Akwarium jest niedojrzałe i ryby mogą zachorować.
Wiem,że to może i jest ryzykowne,ale naprawdę wcześniej miałam akwarium i popełniałam żałosny błąd,bo za każdym razem zmieniałam rybkom wodę w całości...
Tak tak to bardzo głupie,dlatego nie będę popełniać tego błędu.
I właśnie!Co robić,by woda była ciągle czysta i bym nie musiała zmieniać całości?(to jest szkodliwe!)
Bo zmienianie części wody nie przynosi zbyt wielkiego skutku-syf zostaje w żwirze.
A odmulanie...to nie na moje nerwy.

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: macio » 2008-05-14, 17:20

Fish pisze:Nie jestem w stanie określić dokładnie litrów ale nie musicie pytać bo jest duże.
oblicz długość x szerokość x wysokość=xxxxx : 1000 = xxxxxxxl

[ Dodano: 2008-05-14, 17:22 ]
Fish pisze: Wiem,że to może i jest ryzykowne,ale naprawdę wcześniej miałam akwarium i popełniałam żałosny błąd,bo za każdym razem zmieniałam rybkom wodę w całości...
Tak tak to bardzo głupie,dlatego nie będę popełniać tego błędu.
I właśnie!Co robić,by woda była ciągle czysta i bym nie musiała zmieniać całości?(to jest szkodliwe!)
Bo zmienianie części wody nie przynosi zbyt wielkiego skutku-syf zostaje w żwirze.
A odmulanie...to nie na moje nerwy.
Podmieniaj wodę co tyg 20-30% odmul co dasz rade a reszta będzie jako nawóz dla rośłin
Teraz kostka ;D

Awatar użytkownika
Fish
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Fish » 2008-05-14, 17:29

Problem w tym,że nie wiem czym mam odmulać.
Mam odmulacz ale bardzo skomplikowany...10 wiader,a dookoła pełno rozlanej wody /;
Nie na me nerwy : D.
Więc poradźcie mi.

Co do roślin...Nie mam.Jest jedynie sztuczna i ogromna skałka wapienna.Czytałam,że nie ma zbytnio sensu kupować roślin żywych bo zaraz będą pływać łodyżki i posiekane liście po akwarium :rotfl: .

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: macio » 2008-05-14, 17:38

Oblicz jaka pojemność ma akwa skał wapiennych do akwarium nie wolno wkładać (oprócz malawi, tanganika) bo zatwardzają wodę skoro nie masz roślin musisz zadbać o bardzo dobrą filtrację biologiczną a co do odmulania odmul to co dasz radę
Teraz kostka ;D

Awatar użytkownika
Fish
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Fish » 2008-05-14, 17:48

Dostałam tą skałę od wujka który kupił ją w sklepie zoologicznym.Tzn nie jestem pewna czy jest wapienna,ale może zrobię zdjęcie i powiesz mi,czy to jest wapno.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: macio » 2008-05-14, 17:52

Tak ci nie powiem. Zrób test weź ocet wyjmij kamień z akwa potem nalej kilka kropel pieni się wypad z akwa jelśi nie może być
Teraz kostka ;D

Awatar użytkownika
Fish
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Fish » 2008-05-14, 18:02

Nie pieni się a więc nie jest to jednak skałka wapienna.Uf.
Lepiej aby akwarium było gęste czy z dużą ilością miejsca do pływania?Bo w akwarium znajduje się tylko skała + roślina + filtr +grzałka.

ODPOWIEDZ