Pokarm dla młodych pielęgnic pawiookich
Moderator: ModTeam
- Fish
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Natalia
- Kontakt:
Pokarm dla młodych pielęgnic pawiookich
Witam Was serdecznie.Z jakąś godzinę temu kupiłam sobie 4 pielęgnice pawiookie.
Czytałam że są wszystkożerne,ale najbardziej lubią pokarmy naturalne ( czyli larwy żywe i mrożone,żywe rybki itd.)
Rybki są małe (coś troszkę większe od ramireza) bo młodziutkie.
To normalne że jakichś dżdżownic im nie dam.
Kupiłam im Tropicala płatki ichitio-vit ale nie chcą jeść.
Pierw biorą do buzi,ale za chwile to wyrzucają.
Czy to jest spowodowane tym,iż rybki co dopiero znalazły się w nowym otoczeniu
,czy może dlatego bo im nie smakuje?
Próbować dawać im ten pokarm czy lecieć po jakąś mrożonkę do zoologicznego?(może podajcie nazwę mrożonki,czy larwy komarów[ochotka] czy co,żeby w akwarium wody nie zasyfiało i mętliło).
Z góry dzięki,Nataliai jej cztery rybki .
Czytałam że są wszystkożerne,ale najbardziej lubią pokarmy naturalne ( czyli larwy żywe i mrożone,żywe rybki itd.)
Rybki są małe (coś troszkę większe od ramireza) bo młodziutkie.
To normalne że jakichś dżdżownic im nie dam.
Kupiłam im Tropicala płatki ichitio-vit ale nie chcą jeść.
Pierw biorą do buzi,ale za chwile to wyrzucają.
Czy to jest spowodowane tym,iż rybki co dopiero znalazły się w nowym otoczeniu
,czy może dlatego bo im nie smakuje?
Próbować dawać im ten pokarm czy lecieć po jakąś mrożonkę do zoologicznego?(może podajcie nazwę mrożonki,czy larwy komarów[ochotka] czy co,żeby w akwarium wody nie zasyfiało i mętliło).
Z góry dzięki,Nataliai jej cztery rybki .
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Re: Pokarm dla młodych pielęgnic pawiookich
Proponuję zacząć karmić ryby od jutra. Dzisiaj niech spokojnie się przyzwyczają do nowego otoczenia.
Oczywiście pokarm zdecydowanie mięsny, robaki, mrożone i żywe, dżdżownice, muchy i inne paskudztwo. Do płatków również się przyzwyczają, daj im tylko trochę czasu.
Kiedy pawie oczka zaczną normalnie żerować, to nie nadążysz z karmieniem ;) Ale trzeba uważać, aby nie przekarmić. Pawie oko pochłonie wszystko co wrzucisz do akwarium.
Kiedy ryby podrosną, musisz uważać na palce, potrafią mocno ugryźć, nawet do krwi.
Oczywiście pokarm zdecydowanie mięsny, robaki, mrożone i żywe, dżdżownice, muchy i inne paskudztwo. Do płatków również się przyzwyczają, daj im tylko trochę czasu.
Kiedy pawie oczka zaczną normalnie żerować, to nie nadążysz z karmieniem ;) Ale trzeba uważać, aby nie przekarmić. Pawie oko pochłonie wszystko co wrzucisz do akwarium.
Kiedy ryby podrosną, musisz uważać na palce, potrafią mocno ugryźć, nawet do krwi.
- Fish
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dobrze,nic im już nie wrzucę.Tzn. będę starała się powstrzymaćkbtor pisze:Proponuję zacząć karmić ryby od jutra. Dzisiaj niech spokojnie się przyzwyczają do nowego otoczenia.

Zakupię jakąś mrożonkę np. larwy komarów czerwonych(ochotkę).Co Ty na to?Lubią?Dobre wyjście?Oczywiście pokarm zdecydowanie mięsny, robaki, mrożone i żywe, dżdżownice, muchy i inne paskudztwo. Do płatków również się przyzwyczają, daj im tylko trochę czasu.
Uwielbiają jeść,widzę.Kiedy pawie oczka zaczną normalnie żerować, to nie nadążysz z karmieniem ;) Ale trzeba uważać, aby nie przekarmić. Pawie oko pochłonie wszystko co wrzucisz do akwarium.
No to nieźle.Takich ryb szukałam.kbtor pisze: Kiedy ryby podrosną, musisz uważać na palce, potrafią mocno ugryźć, nawet do krwi.
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Warto mieć hodowle gupików do karmienia może to nie jest przyjemne patrzyć jak pielęgnica połyka żywą rybkę ale tak w naturze jest że silniejsi zjadają słabszych
Teraz kostka 

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A takie głupie pytanie - w jakim akwarium je trzymasz? I jak je wpuściłaś, że po godzinie już je karmisz, tak bez aklimatyzacji - po prostu wrzuciłaś je do wody??? Akwarium było juz dojrzałe, czy też założyłaś je dziś rano?
Ostatnio zmieniony 2008-05-14, 15:42 przez maol, łącznie zmieniany 1 raz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- kbtor
- Moderator
Kiedy są młode, to można dawać drobne mrożonki, a w starszym wieku raczej podawać większe pokarmy. Dorosła ryba bez problemu połyka całą kostkę ochotki i szuka następnej.
Larwy komarów będą dobre.
Na mięsie ryby będą rosły bardzo szybko.
A tak z ciekawości, jakie masz akwarium, że zdecydowałaś się na 4 pawie oka.
Larwy komarów będą dobre.
Na mięsie ryby będą rosły bardzo szybko.
A tak z ciekawości, jakie masz akwarium, że zdecydowałaś się na 4 pawie oka.
- Fish
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dobry pomysł.Czy mogłabym kupić parę gupików do 5 litrowego słoika+moczarkę i trzymać je tam bez pompki?(gupiki)macio pisze:Warto mieć hodowle gupików do karmienia może to nie jest przyjemne patrzyć jak pielęgnica połyka żywą rybkę ale tak w naturze jest że silniejsi zjadają słabszych
Nie jestem w stanie określić dokładnie litrów ale nie musicie pytać bo jest duże.maol pisze:A takie głupie pytanie - w jakim akwarium je trzymasz?
Nieee...Były w foliowym woreczku ze sklepu zoologicznego w akwarium,po jakichś 15 minutach przebiłam worek i wpuściłam je do akwarium bo bałam się że bez powietrza którego zaczynało im brakować umrą.maol pisze:I jak je wpuściłaś, że po godzinie już je karmisz, tak bez aklimatyzacji - po prostu wrzuciłaś je do wody???
Akwarium założyłam dwa dni temu.Przez te dwa dni pompka i grzałka intensywnie pracowały 24 hmaol pisze:Akwarium było juz dojrzałe, czy też założyłaś je dziś rano?
Kupiłam.Podam jutro.A może jednak...dziś wieczorem,jedną kostkę na przekąskękbtor pisze:Larwy komarów będą dobre.

- kbtor
- Moderator
Absolutnie nie. Te rybki potrzebują normalnie funkcjonującego akwarium i o wiele większego niż 5 litrów.Fish pisze:Czy mogłabym kupić parę gupików do 5 litrowego słoika+moczarkę i trzymać je tam bez pompki?(gupiki)
Popełniłaś błąd ze startem akwarium i z aklimatyzacją ryb. Akwarium jest niedojrzałe i ryby mogą zachorować.
Dla 4 dorosłych pielęgnic pawiookich 600 litrów to jest mało.
- Fish
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wiem,że to może i jest ryzykowne,ale naprawdę wcześniej miałam akwarium i popełniałam żałosny błąd,bo za każdym razem zmieniałam rybkom wodę w całości...kbtor pisze:Popełniłaś błąd ze startem akwarium i z aklimatyzacją ryb. Akwarium jest niedojrzałe i ryby mogą zachorować.
Tak tak to bardzo głupie,dlatego nie będę popełniać tego błędu.
I właśnie!Co robić,by woda była ciągle czysta i bym nie musiała zmieniać całości?(to jest szkodliwe!)
Bo zmienianie części wody nie przynosi zbyt wielkiego skutku-syf zostaje w żwirze.
A odmulanie...to nie na moje nerwy.
- macio
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
oblicz długość x szerokość x wysokość=xxxxx : 1000 = xxxxxxxlFish pisze:Nie jestem w stanie określić dokładnie litrów ale nie musicie pytać bo jest duże.
[ Dodano: 2008-05-14, 17:22 ]
Podmieniaj wodę co tyg 20-30% odmul co dasz rade a reszta będzie jako nawóz dla rośłinFish pisze: Wiem,że to może i jest ryzykowne,ale naprawdę wcześniej miałam akwarium i popełniałam żałosny błąd,bo za każdym razem zmieniałam rybkom wodę w całości...
Tak tak to bardzo głupie,dlatego nie będę popełniać tego błędu.
I właśnie!Co robić,by woda była ciągle czysta i bym nie musiała zmieniać całości?(to jest szkodliwe!)
Bo zmienianie części wody nie przynosi zbyt wielkiego skutku-syf zostaje w żwirze.
A odmulanie...to nie na moje nerwy.
Teraz kostka 

- Fish
- Nowicjusz
- Kontakt:
Problem w tym,że nie wiem czym mam odmulać.
Mam odmulacz ale bardzo skomplikowany...10 wiader,a dookoła pełno rozlanej wody /;
Nie na me nerwy : D.
Więc poradźcie mi.
Co do roślin...Nie mam.Jest jedynie sztuczna i ogromna skałka wapienna.Czytałam,że nie ma zbytnio sensu kupować roślin żywych bo zaraz będą pływać łodyżki i posiekane liście po akwarium :rotfl: .
Mam odmulacz ale bardzo skomplikowany...10 wiader,a dookoła pełno rozlanej wody /;
Nie na me nerwy : D.
Więc poradźcie mi.
Co do roślin...Nie mam.Jest jedynie sztuczna i ogromna skałka wapienna.Czytałam,że nie ma zbytnio sensu kupować roślin żywych bo zaraz będą pływać łodyżki i posiekane liście po akwarium :rotfl: .
- macio
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
Oblicz jaka pojemność ma akwa skał wapiennych do akwarium nie wolno wkładać (oprócz malawi, tanganika) bo zatwardzają wodę skoro nie masz roślin musisz zadbać o bardzo dobrą filtrację biologiczną a co do odmulania odmul to co dasz radę
Teraz kostka 

- Fish
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dostałam tą skałę od wujka który kupił ją w sklepie zoologicznym.Tzn nie jestem pewna czy jest wapienna,ale może zrobię zdjęcie i powiesz mi,czy to jest wapno.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- macio
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
Tak ci nie powiem. Zrób test weź ocet wyjmij kamień z akwa potem nalej kilka kropel pieni się wypad z akwa jelśi nie może być
Teraz kostka 

- Fish
- Nowicjusz
- Kontakt:
Nie pieni się a więc nie jest to jednak skałka wapienna.Uf.
Lepiej aby akwarium było gęste czy z dużą ilością miejsca do pływania?Bo w akwarium znajduje się tylko skała + roślina + filtr +grzałka.
Lepiej aby akwarium było gęste czy z dużą ilością miejsca do pływania?Bo w akwarium znajduje się tylko skała + roślina + filtr +grzałka.