Ile rodzi się mieczyków??
Moderator: ModTeam
- adriana1133
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Adriana
- Kontakt:
Ile rodzi się mieczyków??
Ile około rodzi się młodych mieczyków??
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Ile rodzi się mieczyków??
Dużo. Kilkadziesiąt na raz, a nawet do 250 ponoć się zdarza.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- kredo
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Max
To zależy jak ja miałem mieczyki miałem ok 20 sztuk!! ale połowa nie przeżyła ale reszta pochowała się w roślinkach!!
- adriana1133
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Adriana
- Kontakt:
Po czym można poznać, że młody mieczyk nie żyje??
- kredo
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Max
Jak nie żyje to zazwyczj jest biały i się nie rusza albo płynie z prądem wody!!
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Ilośc młodych zależy od akwarium i rodziców , jeśli matka ma te 10cm to jest szansa na 200sztu młodych , jeśli jest młoda rodzi mniej ;)
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Jakub
- Kontakt:
Jeśli chodzi o mieczyki to czytałem że można je krzyżować z platkami(czy zmienniakami plamistymi), czy te krzyżówki będą miały jakieś upośledzenia, albo wady?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
poszukaj na forum był kiedyś ten temat i rozgorzała wtedy zawzięta dyskusja , ja osobiście sie z tym nie spotkałemJacob Van C pisze:Jeśli chodzi o mieczyki to czytałem że można je krzyżować z platkami(czy zmienniakami plamistymi), czy te krzyżówki będą miały jakieś upośledzenia, albo wady?
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
Jacob Van C - bardzo możliwa w tym przypadku będzie bezpłodność potomstwa, ale skrzyżować się da. Możliwe będą równiez jakies zdeformowania itp. ale już raczej nie w przypadku mieczyków i platek, tylko bardziej 'niepodobnych' do siebie ryb. To jest tak jakbyś skrzyżował jamnika z ratlerkiem (w przypadku mieczyka i platki), potomstwo będzie, ale bardzo możliwe są pewne wady. Oczywiście w przypadku mieczyka i platki sytuacja jest inna, bo małe najprawdopodobniej nie będą płodne, a w przypadku jamnika i ratlerka będą płodne jak najbardziej. Wiem, że wyjaśniłam to na dość dziwnym przykładzie, ale tylko tak mi się to nasuwało na myśl ;)
Taki temat już był ;) Myślę, że można go odświeżyć
Taki temat już był ;) Myślę, że można go odświeżyć

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 280
- Imię: Jarek
Ja tam specjalnie się tak nie znam no ale nie raz bawiłem w mieszanie obu gatunków i jeśli chodzi o brak bezpłodności czy jakieś wady widoczne w rozwoju ciała to raczej pozytywnie z niektórych względów. Prawdopodobnie brak problemów z płodnością jest wynikiem dostępu przeciętnego akwarysty do popularnych odmian barwnych wśród których można stwierdzić że te same odmiany barwne obydwa gatunki posiadają. W połączeniu z jakąś dziką odmianą pewnie problemy by się zaczęły. Osobiście tylko krzyżówki zmienniaka wielobarwnego z mieczykiem były ciekawe, natomiast ze zmienniakiem plamistym szybko dałem sobie spokój bo w końcu albo ładna wysoko wygrzbiecona platka albo mieczyk o dość smukłym ciele a nie "byczym" karku.
Za to ze zmienniakami wielobarwnymi wojowałem gdyż chciałem uzyskać samce tego gatunku z długą acz żółtą płetwą grzbietową i stąd kojarzyłem z takimi mieczami.
Ciekawa jest pierwsza krzyżówka jednak po uzyskaniu potomstwa z tej pierwszej krzyżówki zaczyna się selekcja i schody związane z tym, że wypada mieć trochę więcej zbiorników na taką zabawę w celu osiągnięcia konkretnej odmiany.
A samica mieczyka to zaczynała zwykle od pięćdziesięciu młodych z biegiem czasu dając nawet do trzystu młodych. Jednak i w liczebności miotu samice zawsze sie miedzy sobą różniły.
Za to ze zmienniakami wielobarwnymi wojowałem gdyż chciałem uzyskać samce tego gatunku z długą acz żółtą płetwą grzbietową i stąd kojarzyłem z takimi mieczami.
Ciekawa jest pierwsza krzyżówka jednak po uzyskaniu potomstwa z tej pierwszej krzyżówki zaczyna się selekcja i schody związane z tym, że wypada mieć trochę więcej zbiorników na taką zabawę w celu osiągnięcia konkretnej odmiany.
A samica mieczyka to zaczynała zwykle od pięćdziesięciu młodych z biegiem czasu dając nawet do trzystu młodych. Jednak i w liczebności miotu samice zawsze sie miedzy sobą różniły.