kolcobrzuchy
Moderator: ModTeam
- szkudnik
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
kolcobrzuchy
Posiadam dwa kolcobrzuchy Kongolańskie. :mrgreen:
jest to gatunek rzadko występujący w akwariach stąd mała ilość informacji na ich temat.
Proszę więc wszystkich którzy posiadają lub posiadali kolcobrzuchy jakiekolwiek i chcą udzielić mi cennych porad, oraz odpowiedzieć na nurtujące pytania :-)
pozdrawiam
jest to gatunek rzadko występujący w akwariach stąd mała ilość informacji na ich temat.
Proszę więc wszystkich którzy posiadają lub posiadali kolcobrzuchy jakiekolwiek i chcą udzielić mi cennych porad, oraz odpowiedzieć na nurtujące pytania :-)
pozdrawiam
kolcobrzuchy kongalańskie
- martyna
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Kontakt:
Re: kolcobrzuchy
Tetraodon schoutedini
Rodzina: Tetraodontidae
Polska nazwa: kolcobrzuch kongolański
Występowanie: Środkowa Afryka
Długość: 10 cm
Odżywianie: ryba drapieżna. Ślimaki i inne mięczaki, robaki itp.
Temperatura wody: 22-26°C
Parametry wody: pH: 7,0 dH: do 20°
Charakterystyka
Gatunek kolcobrzuchowatych najlepiej znoszący towarzystwo. Nie robi z reguły krzywdy innym mieszkańcom akwarium, choć wadzi się czasem z przedstawicielami własnego gatunku. Potrafi atakować rośliny, ale tylko po to, by chwytać ślimaki z ich powierzchni. Większa część powierzchni ciała ryby pokryta jest drobnymi kolcami. Samce są mniejsze od samic.
Rozmnażanie
Składane na liściach jaja są pilnowane przez samca. Młode trudno jest utrzymać, gdyż występują duże problemy z dobraniem dla nich odpowiedniego pokarmu.
Urządzenie akwarium
Akwarium obsadzone roślinnością, z wieloma miejscami do ukrycia się. Konieczna jest regularna wymiana wody i dobra filtracja.
Niewiele, ale zawsze coś. Mam nadzieję, że pomoże ;-) .
Rodzina: Tetraodontidae
Polska nazwa: kolcobrzuch kongolański
Występowanie: Środkowa Afryka
Długość: 10 cm
Odżywianie: ryba drapieżna. Ślimaki i inne mięczaki, robaki itp.
Temperatura wody: 22-26°C
Parametry wody: pH: 7,0 dH: do 20°
Charakterystyka
Gatunek kolcobrzuchowatych najlepiej znoszący towarzystwo. Nie robi z reguły krzywdy innym mieszkańcom akwarium, choć wadzi się czasem z przedstawicielami własnego gatunku. Potrafi atakować rośliny, ale tylko po to, by chwytać ślimaki z ich powierzchni. Większa część powierzchni ciała ryby pokryta jest drobnymi kolcami. Samce są mniejsze od samic.
Rozmnażanie
Składane na liściach jaja są pilnowane przez samca. Młode trudno jest utrzymać, gdyż występują duże problemy z dobraniem dla nich odpowiedniego pokarmu.
Urządzenie akwarium
Akwarium obsadzone roślinnością, z wieloma miejscami do ukrycia się. Konieczna jest regularna wymiana wody i dobra filtracja.
Niewiele, ale zawsze coś. Mam nadzieję, że pomoże ;-) .
Pozdrawiam,
Martyna
Martyna
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ja chciałbym sie dowiedziec gdzie mógłbym dostac taka fajna rybke :shock: . Jeszcze nigdy nie widziałem takiej w zadnym sklepie zoologicznym i w jakiej cenie są. Prosze o pomoc. Jak cos to mozna tez pisac PW i e mail
H.Janczak@wp.pl
pozdrawiam i z góry dziękuje :-D
H.Janczak@wp.pl
pozdrawiam i z góry dziękuje :-D
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 126
Rybki sa raczej w wiekszych sklepach zoologicznych u mnie sa w nawed w malym zoologicznym a kosztuja roznie od 5 do 9zl spotkalem sie nawed po 15zl ale to byla przesada... Poszukaj dobrze po sklepach a na pewno znajdziesz... POZDRO
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ja jestem z koszalina i byłem juz we wszystkich sklepach w mojm miescie i niema. Ale poprosze jedna taka panią co ma sklep zoologiczy i i moze zamówi/,
Dzięki za info ziom!!!!
Dzięki za info ziom!!!!
- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
HUBIKOSZALIN, a gdzie chcesz je wpuścic?? przecież już masz przerybione akwarium :evil:
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
- martyna
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Kontakt:
Też uważam, że nie masz miejsca. Ja w tej chwili mam 8 ryb w 60 l i to mi starcza, ale dokupuje 3 czyścicieli i 9 kardynałków. Czyli 20 ryb, z czego 1 duża (9 cm). A u Ciebie panuje przerybienie.
Pozdrawiam,
Martyna
Martyna
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wiem ale juz niedługo się to zmieni. Pozatym nie planuje tak szybkiego zakupu tego kolcobrzucha. to ile rybek powinienem trzymac w akwa 112l??
- szkudnik
- Nowicjusz
- Kontakt:
świetnie że piszecie, ale niestety wasze posty nie dają mi informacji na temat kolcobrzuchów. Przy okazji każdy szanujący się sklep posiada mozliwość zamówienia określonych rybek.
kolcobrzuchy kongalańskie
Kolcobrzuch
Witam!
Ja mam kolcobrzucha i z tego co do tej pory zauwazylam, to jest dosc agresywny. Obgryzl pletwy nawet piraniom, z ktorymi byl w jednym akwarium. Nie wspomne juz o bojowniku i kiryskach... Wiec mam go teraz samego w akwarium i wlasnie zastanawiam sie jaka rybke moglabym mu wrzucic do towarzystwa, zeby nic jej nie zrobil. Ma ktos moze kolcobrzucha z inna rybka? W kazdym razie jakis czas moj kolcobrzuch byl w akwarium 60l i mial temperature 17st bez filtra i dal rade:) Teraz ma duzo lepsze warunki i jest sliczny tylko, ze strasznie samotny. A co do ceny, to ja kupilam go w Galerii Krakowskiej w dosc duzym zoologiku i zaplacilam za niego 18zl :/
Pozdrawiam.
Ja mam kolcobrzucha i z tego co do tej pory zauwazylam, to jest dosc agresywny. Obgryzl pletwy nawet piraniom, z ktorymi byl w jednym akwarium. Nie wspomne juz o bojowniku i kiryskach... Wiec mam go teraz samego w akwarium i wlasnie zastanawiam sie jaka rybke moglabym mu wrzucic do towarzystwa, zeby nic jej nie zrobil. Ma ktos moze kolcobrzucha z inna rybka? W kazdym razie jakis czas moj kolcobrzuch byl w akwarium 60l i mial temperature 17st bez filtra i dal rade:) Teraz ma duzo lepsze warunki i jest sliczny tylko, ze strasznie samotny. A co do ceny, to ja kupilam go w Galerii Krakowskiej w dosc duzym zoologiku i zaplacilam za niego 18zl :/
Pozdrawiam.
- Sin
- Stały bywalec
Mycha...Po pierwsze kolcobrzuchy sa rybami wod słonawych, po drugie potrzebuja naprawde duzego akwarium i wyłacznie jednogatunkowego.Nie trzyma sie ich razem z kiryskami,bojownikami i piraniami(?) w jednym akwarium ani samego w 60l.najlepiej zrobisz jak go oddasz a pozostała obsade skorygujesz znaczaco.
Miejsce na Twoja reklame
Hmm
To ja mam jeszcze jedno pytanko. Dlaczego moj kolcobrzuch plywa z glowa zaraz przy/pod tafla wody? Nie lapie powietrza ani nic tylko tak dziwnie sie zachowuje. Czym to moze byc spowodowane? Z gory dziekuje za odpowiedz:)
[ Dodano: 2007-04-13, 13:11 ]
A do tego od 3 dni nie chce jesc:(
[ Dodano: 2007-04-17, 21:17 ]
Gdyby ktos byl ciekawy, to chyba sie przejadl albo zatrul ochotka... Ale jest ok. Teraz je wodzienia i juz plywa w miare normalnie:)
[ Dodano: 2007-04-13, 13:11 ]
A do tego od 3 dni nie chce jesc:(
[ Dodano: 2007-04-17, 21:17 ]
Gdyby ktos byl ciekawy, to chyba sie przejadl albo zatrul ochotka... Ale jest ok. Teraz je wodzienia i juz plywa w miare normalnie:)