Dziury w roślinkach , żółkną ... gniją ...
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Piotr
Dziury w roślinkach , żółkną ... gniją ...
Co się zaczeło dziac z roslinkami w moim akwarium ? Slimaki wyłapałem chyba wszytkie , a dziury i tak sie pojawaiaja ... zauwazylem ze jedna roslinka ktora dobrze ropsla , jak by gnije ... Niczym ich nigdy nie nawozilem , moze to blad ? Jezeli tak , to po co mam sie udac jutro do sklepu ?? I moze wymienic swietlowke z tej standardowej , zamontowanej od nowosci w pokrywie ... na jakas specjalna ?
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Re: Dziury w roślinkach , żółkną ... gniją ...
Co do świetlówek to opisz ile masz litrowe akwa i ile Watowe świetlówki, a co do nawozów ja używam Platna Gainer Classic i Złotą Symfonie i jestem zadowolony.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Nie ten dzial ;)
-
- Zainteresowany
Wiem , wiem ... ze nie ten dzial
... Nawozy bede musial kupic ... a co do swiatla ... jest 1 standardowa swietlowka , ktora byla zamontowana w pokrywie ... Na swietlowce brak napisow , postaram sie ja jakos wymontowac ... szczerze to nie mam pojecia jak to sie robi... ;/ Ogolnie to swietlowka dostala jakis czarnych miejsc w skrajnych czesciach
Ok Juz wiem ... Swietlowka to Akwa-Rynkar 14W DL
Moje akwarium to 50 L , bez nawozenia ... Teraz dopiero zaczne ... swietlowke musze wymienic bo ta lekko poczarniala ... Jaka polecacie ?

Ok Juz wiem ... Swietlowka to Akwa-Rynkar 14W DL
Moje akwarium to 50 L , bez nawozenia ... Teraz dopiero zaczne ... swietlowke musze wymienic bo ta lekko poczarniala ... Jaka polecacie ?
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Powiem tak
Swietlowka poczarniala,poniewaz jej zywotnosc dobiega konca i nie nadaje sie do celow akwarystycznychchodzi o rosliny).Nie podales zadnych parametrow swietlowki tzn. ile ma lumelow,kelvinow,RA pewnie nie ma napisane na swietlowcedlatego proponuje ja wymienic i dolozyc dodatkowa 15w.Swietlowki o parametrach 6500-8000K wspulczynnik RA jak najwyzszy,im wiekrzy tym leprzy,mozesz zrobic takie zestawienie
swietlowka 15w 965 daylinht
swietlowka 15w 865 sylwia glo lux
Jedna swietlowka jest dzienna a druga dla roslin ,w sumie obydwie sa dobre dla roslin ;)
Dopiero gdy bedziesz mial 30w na 50L co daje 0,6 w/L wtedy bedziesz mogl pomyslec o nawozach,CO2 a dopiero na koncu o roslinach.
Swietlowka poczarniala,poniewaz jej zywotnosc dobiega konca i nie nadaje sie do celow akwarystycznychchodzi o rosliny).Nie podales zadnych parametrow swietlowki tzn. ile ma lumelow,kelvinow,RA pewnie nie ma napisane na swietlowcedlatego proponuje ja wymienic i dolozyc dodatkowa 15w.Swietlowki o parametrach 6500-8000K wspulczynnik RA jak najwyzszy,im wiekrzy tym leprzy,mozesz zrobic takie zestawienie
swietlowka 15w 965 daylinht
Jedna swietlowka jest dzienna a druga dla roslin ,w sumie obydwie sa dobre dla roslin ;)
Dopiero gdy bedziesz mial 30w na 50L co daje 0,6 w/L wtedy bedziesz mogl pomyslec o nawozach,CO2 a dopiero na koncu o roslinach.
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
xDRaperzu pisze:swietlowka 15w 965 daylinht
Chyba chodzi ci o:
Philips TL-D 965
i
Sylvania gro lux
Nie ma świetlówki 865 sylwia gro lux :rotfl:
Teraz kostka 

-
- Akwarysta
- Kontakt:
sory cos mi sie pomieszalomacio pisze:xDRaperzu pisze:swietlowka 15w 965 daylinht
Chyba chodzi ci o:
Philips TL-D 965
i
Sylvania gro lux
Nie ma świetlówki 865 sylwia gro lux :rotfl:

-
- Zainteresowany
Dostalem AQUA-GLO 18000K , jeszcze jakas wmontowac ??
Ma bardzo rozowy kolor ... ale swietnie wybaria Rybki ... Na opakowniu tez jest napisane iz "Zawiera zakres spektralny stymulujący wzrost roślin"
Cytaujac z Glonojad.pl
Hmmm co byscie mi doradzali ?
Ma bardzo rozowy kolor ... ale swietnie wybaria Rybki ... Na opakowniu tez jest napisane iz "Zawiera zakres spektralny stymulujący wzrost roślin"
Cytaujac z Glonojad.pl
Ze względu na bardzo wysoki udział składnika czerwonego i niebieskiego w generowanym widmie świetlówkę tę należy stosować zawsze w połączeniu z SUN GLO, FLORA-GLO lub LIFE-GLO, aby uniknąć niekontrolowanego rozrostu roślinności, szczególnie zaś glonów.
W połączeniu z innymi świetlówkami AQUA-GLO doskonale podkreśla kolorystykę ryb oraz pozwala optymalnie regulować rozwór flory.
Jest to świetlówka typu T8
Przykładowe kombinacje świetlówek:
AQUA-GLO + SUN-GLO = sprzyja wzrostowi roślin
AQUA-GLO + FLORA-GLO = podkreślenie kolorystyki ryb, przyspiesza wzrost poprzeczny roślin, stymuluje proporcjonalny rozwój wzdłużny i poprzeczny flory
AQUA-GLO + POWER+GLO = uwypuklenie kolorystyki ryb
AQUA-GLO + LIFE-GLO = fragmenty widma stymulujące wzrost roślinności
Hmmm co byscie mi doradzali ?
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Najleprze swietlowki sa w przedziale 6500-8000 K , ta swietlowka co masz jest do ogladania ryb , proponuje kupic jeszcze sylwia glo dla roslin
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
18000K nie wspomoże wzrostu roślin. Przedział podany przez Raperza jest odpowiednim i jedynie polecanym. Poza światłem zastanowiłbym się nad mikro. K i Mn.
-
- Zainteresowany
To zaskakujace , bo uzytkownicy innego forum twierdza cos przeciwnego do was ... co wiecej na razie zalecaja pozostac przy tej swietlowce ... poniewaz jak dsam za duzo swiatla to moge miec atak glonow ... A swietlowka podobno ok ...
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Kontakt:
rośliny pływające wymagają ogromnej ilości światła, dlatego utrzymanie ich pod pokrywa jest bardzo trudne, zwykle są małe, niedorozwinięte, a czasami po prostu giną
Dlatego owe rośliny nadają się głównie do akwariów odkrytych w których to mają dostęp do światła nie tylko sztucznego ale i naturalnego
W takim przypadku wystarczy mieć około 0,5 W/L aby mogły on dobrze rosnąć
Jeżeli chcemy hodować je pod pokrywą to myślę że 1 W/L to minimum
Jest taki przelicznik na necie który pokazuje zapotrzebowanie roślin na światło wg gatunku
taka pistia czy limnobium ma zapotrzebowanie nawet 2 razy większe od najbardziej wymagających pod tym względem roślin podwodnych jak np. hemiantus, blyxa, glosia
To daje do myślenia
Oczywiście nie da się postawić akwarium na słońcu z wiadomych przyczyn, ale otwarty zbiornik w jasnej części pomieszczenia, dodatkowo doświetlany to wręcz idealne miejsce dla tych roślin
W lecie pistię można nawet do przydomowego oczka włożyć i powinna rosnąć bardzo dobrze.
Do tych roślin zdecydowanie polecam świetlówki typu daylight czyli mające około 6500k
mam z nimi najlepsze doświadczenia
Co do parametrów wody, rośliny muszą mieć zapewniony stały dostęp do odpowiednich pokładów azotu, pozostałe pierwiastki są mniej ważne. CO2 pobierane jest z powietrza więc tutaj też widac plusy odkrytego zbiornika.
Dlatego owe rośliny nadają się głównie do akwariów odkrytych w których to mają dostęp do światła nie tylko sztucznego ale i naturalnego
W takim przypadku wystarczy mieć około 0,5 W/L aby mogły on dobrze rosnąć
Jeżeli chcemy hodować je pod pokrywą to myślę że 1 W/L to minimum
Jest taki przelicznik na necie który pokazuje zapotrzebowanie roślin na światło wg gatunku
taka pistia czy limnobium ma zapotrzebowanie nawet 2 razy większe od najbardziej wymagających pod tym względem roślin podwodnych jak np. hemiantus, blyxa, glosia
To daje do myślenia
Oczywiście nie da się postawić akwarium na słońcu z wiadomych przyczyn, ale otwarty zbiornik w jasnej części pomieszczenia, dodatkowo doświetlany to wręcz idealne miejsce dla tych roślin
W lecie pistię można nawet do przydomowego oczka włożyć i powinna rosnąć bardzo dobrze.
Do tych roślin zdecydowanie polecam świetlówki typu daylight czyli mające około 6500k
mam z nimi najlepsze doświadczenia
Co do parametrów wody, rośliny muszą mieć zapewniony stały dostęp do odpowiednich pokładów azotu, pozostałe pierwiastki są mniej ważne. CO2 pobierane jest z powietrza więc tutaj też widac plusy odkrytego zbiornika.
PADAJĄ CI RYBY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Adam
u mie było tak samo ale ja zala łem akwa kranówką i 2 roślinki zgniły tylko "siateczka'' została, gnijące wyciągnołem i wszystko wruciło do normy. 

pozdrawiam,
Adamas1
Adamas1