Mam Limnobium laevigatum bardzo podobne do pistii tylko mniej włochate liście. Ostatnio zaczeły pocawać się plamki na liściach i dziury z żółto brązowymi obrzeżami. Niektóre liście zaczeły odpadać i tak jakby gnić, zato korzenie rosną aż miło do 20-30 cm.
Dziury zaczeły pojawiać się też na lotosie zielonymktóry wcześniej rósł bardzo szybko.
Akwa 80l
Światło 2x15W świetlówka roślinna i daylight
bez CO2 i naworzenia do wody
Tabletki nawozowe Sery pod korzeniami roślin zasadzonych
Limnobium laevigatum rozłogowe dziury w liściach
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Re: Limnobium laevigatum rozłogowe dziury w liściach
Masz niedobory makro i mikronawozy).Roslina wyczerpala zapasy zgromadzone w sobie dlatego trzeba ja nwozic zeby wlasnie nie bylo takich problemow jak masz ty .Musisz zrobic testy i zobaczysz jakie masz wyniki testow.Piszesz ze nie nawozisz akwarium i tu jest glowna przyczyna tez powstawania glonow,rosliny nie maja co jesc marnieja i glony biora gure.Przy nowo zalozonym akwarium glony to normalna zecz,okrzemki znikna same po pewnym czasie. Ile akwarium funkcjonuje..??
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Ale ja nawoże tabletkami pod korzenie, a glonów nie mam wogóle. A co do nawozów mikro, makro to jakie polecasz? Najlepiej wmiarę tanie i skuteczne.
- pszemoo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Przemek
- Kontakt:
A ta roślinka pobiera nawozy z wody, musisz podawać nawóz w płynie bezpośrednio do wody. Pełno jest nawozów na allegro, do rozrobienia samemu w wodzie destylowanej. Jak masz wiecej kasy polecam nawozy AquaArt.
72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Zaczełem stosować aquaart micro i macro, narazie nie widać efektów, ale jak będą widoczne, to nieomieszkam się pochwalić w galerii.
Ps. czy można dawać chociażna początku większe ilości nawozu niż jest to przewidziane w instrukcji, pytam dlatego że wcześniej nie nawoziłem żadnym tego typu nawozem więc woda jest zubożała.
Ps. czy można dawać chociażna początku większe ilości nawozu niż jest to przewidziane w instrukcji, pytam dlatego że wcześniej nie nawoziłem żadnym tego typu nawozem więc woda jest zubożała.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Podawaj takie dawki jakie zaleca producent jesli bedzie poprawa mozesz nieduzo zwiekrzyc dawkowanie
- plastuf93
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Na początku wręcz daje się mniejsze dawki, a potem gdy nie ma problemów z dawkami (glony itp.) to można zwiększać do ilości podanej przez producenta, minimalnie większą-ale raczej lepiej tak jak zalecane!