deszczownica
Moderator: ModTeam
deszczownica
Zakupiłem deszczownicę do mojego akwa 112 l. Po założeniu jej na filtr Fan-2, filtr przestał pobierać powietrze (napowietrzać) co jest nie tak ? Dziękuję za wyjaśnienia i pozdrawiam wszystkich.
- kasia2005
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
Re: deszczownica
jak to "pobierać powietrze" ?? Deszczownię ustawiasz kilka centymetrów nad lustrem wody i poprzez wywołanie ruchu przy powierzchni woda w akwarium jest napowietrzana .
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Chodzi mi o to,że bez deszczownicy z filtra Fan-2 łącznie z przefiltrowaną wodą wypływało zasysane powietrze, natomiast teraz mam deszczownicę 2 cm pod lustrem wody i to powietrze nie jest zasysane. ;-)
-
- Stały bywalec
bo to nie będzie przez deszczownice leciec powietrze tylko przefiltrowana woda, może bys pod lustrem wody aby dziurki były skierowane w góre żeby tafla wody się ruszała, deszczownica nie polega na tym ze beda szły "babelki" z niej tylko wylatywała woda ;-)
Acha, dzięki śliczne za wyjaśnienia. A tak na marginesie to co zrobić by szły te bąbelki, oczywiście pomijając dolanie do akwa szampana. hahaha
Czy muszę kupować jakiś dodatkowy napowietrzacz?
Bo jednak jeżeli chodzi o Fan-2 to jednak razem z przefiltrowaną wodą następowało napowietrzanie.
Czy muszę kupować jakiś dodatkowy napowietrzacz?
Bo jednak jeżeli chodzi o Fan-2 to jednak razem z przefiltrowaną wodą następowało napowietrzanie.
- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
masz napowietrzoną wodę , po co Ci napowietrzacz?? Wystarczy Ci sama deszczownia .
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
-
- Stały bywalec
Wytłumacze Ci jeszcze raz, w moim poprzednim poscie myślałem że dobrze opisałem prace deszczownicy.
Wiec tak, (skopiowałem z internetu):
Budowa
Deszczownia to najczęściej plastikowa rurka z nawierconymi na całej jej długości i w jednej linii otworkami. Jeden z konców deszczowni jest zaślepiony do drugiego jest podłączony wąż, którym powraca do akwarium woda z filtra. Woda z deszczowni wydostaje się przez nawiercone otworki kilkoma lub kilkunastoma równoległymi strużkami.
Montaż i działanie
Deszczownia ogranicza gwałtowną cyrkulację wody w całej objętości zbiornika powodowaną przez wyrzut wody z filtra jednym silnym strumieniem i tym samym przeciwdziała efektowi pralki (żargon akwarystyczny) ale w zdecydowany sposób poprawia cyrkulację wody przy powierzchni przez co ułatwia wymianę gazową i natlenienie akwarium oraz doskonale przeciwdziała powstawaniu kożucha bakteryjnego. Jest montowana w poziomie, najczęściej do tylnej szyby akwarium tuż nad powierzchnią wody przy pomocy przyssawek. W zależności od kąta ustawienia wylotów otworków osiąga się różny efekt: od strużek wody opadających prostopadle do lustra wody tuż przy szybie pod samą deszczownią, aż do strużek opadających mniejszym lub większym łukiem w kierunku środka akwarium. Sposób ustawienia i wypływu wody przekłada się bezpośrednio na siłę strumienia wody i dynamikę wzbudzanej cyrkulacji powierzchni wody. Woda z tak ustawionej deszczowni wydaje charakterystyczny dźwięk podobny do deszczu, z tego powodu jest uciążliwa gdy jest zastosowana w akwarium stojącym w pomieszczeniu sypialnym. Innym mniej popularnym sposobem montażu i ustawienia ale dającym równie dobry efekt cyrkulacji powierzchni wody jest zamontowanie jej tuż pod powierzchnią wody i skierowanie otworków wypływowych prostopadle lub pod kątem w kierunku powierzchni wody. Przy takim montażu można uniknąć kłopotliwego szumu wody.
Wskazania do zastosowania
Deszczownia doskonale sprawdza się wszędzie tam gdzie trzeba:
* zapobiec powstawaniu kożucha bakteryjnego,
* silnego natlenienia wody,
* ograniczenia gwałtownej cyrkulacji wody spowodowanej przez nadmiarowy system filtracji.
wiec jesli mnie nie zrozumiałes mysle że zrozumiesz ten tekst
chodzi o to ze deszczownia zastępuje te babelki i napowietrza wode ruchem tafli wody która powoduje wylatująca woda z dziurek deszczowni, już rozumiesz ?
a może Ty chciałes miec kurtyne napowietrzajaca ? wtedy trzeba zakupić specjalna "kurtyne" przewaznie gumowa rurka z dziurkami i wtedy poodłacza się ja do napowietrzacza - NIE DO WYLOTU FILTRA :!: ;-)
Wiec tak, (skopiowałem z internetu):
Budowa
Deszczownia to najczęściej plastikowa rurka z nawierconymi na całej jej długości i w jednej linii otworkami. Jeden z konców deszczowni jest zaślepiony do drugiego jest podłączony wąż, którym powraca do akwarium woda z filtra. Woda z deszczowni wydostaje się przez nawiercone otworki kilkoma lub kilkunastoma równoległymi strużkami.
Montaż i działanie
Deszczownia ogranicza gwałtowną cyrkulację wody w całej objętości zbiornika powodowaną przez wyrzut wody z filtra jednym silnym strumieniem i tym samym przeciwdziała efektowi pralki (żargon akwarystyczny) ale w zdecydowany sposób poprawia cyrkulację wody przy powierzchni przez co ułatwia wymianę gazową i natlenienie akwarium oraz doskonale przeciwdziała powstawaniu kożucha bakteryjnego. Jest montowana w poziomie, najczęściej do tylnej szyby akwarium tuż nad powierzchnią wody przy pomocy przyssawek. W zależności od kąta ustawienia wylotów otworków osiąga się różny efekt: od strużek wody opadających prostopadle do lustra wody tuż przy szybie pod samą deszczownią, aż do strużek opadających mniejszym lub większym łukiem w kierunku środka akwarium. Sposób ustawienia i wypływu wody przekłada się bezpośrednio na siłę strumienia wody i dynamikę wzbudzanej cyrkulacji powierzchni wody. Woda z tak ustawionej deszczowni wydaje charakterystyczny dźwięk podobny do deszczu, z tego powodu jest uciążliwa gdy jest zastosowana w akwarium stojącym w pomieszczeniu sypialnym. Innym mniej popularnym sposobem montażu i ustawienia ale dającym równie dobry efekt cyrkulacji powierzchni wody jest zamontowanie jej tuż pod powierzchnią wody i skierowanie otworków wypływowych prostopadle lub pod kątem w kierunku powierzchni wody. Przy takim montażu można uniknąć kłopotliwego szumu wody.
Wskazania do zastosowania
Deszczownia doskonale sprawdza się wszędzie tam gdzie trzeba:
* zapobiec powstawaniu kożucha bakteryjnego,
* silnego natlenienia wody,
* ograniczenia gwałtownej cyrkulacji wody spowodowanej przez nadmiarowy system filtracji.
wiec jesli mnie nie zrozumiałes mysle że zrozumiesz ten tekst

chodzi o to ze deszczownia zastępuje te babelki i napowietrza wode ruchem tafli wody która powoduje wylatująca woda z dziurek deszczowni, już rozumiesz ?
a może Ty chciałes miec kurtyne napowietrzajaca ? wtedy trzeba zakupić specjalna "kurtyne" przewaznie gumowa rurka z dziurkami i wtedy poodłacza się ja do napowietrzacza - NIE DO WYLOTU FILTRA :!: ;-)
Dzięki śliczne za informacje. Mam jeszcze pewne wątpliwości czy sama deszczownia wystarczająco napowietrzy wodę? Proszę o poradę czy deszcownicę ustawić nad lustrem czy pod lustrem wody i czy nie lepiej jednak zastosować sam filtr z tzw. pralką chociaż jest uciążliwa. Pozdrawiam
Ps. Jak zauważyliście moja wiedza na temat akwarystyki jest wciąż ograniczona.(jestem początkujący) ale akwarystyka niesamowicie pociąga.
Ps. Jak zauważyliście moja wiedza na temat akwarystyki jest wciąż ograniczona.(jestem początkujący) ale akwarystyka niesamowicie pociąga.
-
- Forumowicz
z całą pewnością nad lutrem będzie lepiej napowietrzać ale też może głośniej chodzić (będzie słychać jak woda uderza o taflę wody)
czy wystarczy :?: po prostu obserwuj ryby jak brak im tlenu pływają przy lustrze wody, a skrzela pracują bardzo szybko, poobserwuje je, a sam się przekonasz czy takie rozwiązanie jest dobre czy może ryby lepiej się czuły przedtem ;-)
czy wystarczy :?: po prostu obserwuj ryby jak brak im tlenu pływają przy lustrze wody, a skrzela pracują bardzo szybko, poobserwuje je, a sam się przekonasz czy takie rozwiązanie jest dobre czy może ryby lepiej się czuły przedtem ;-)
-
- Stały bywalec
ja osobiscie wole miec pod lustrem poniewaz nie ma dźwięku spadającej wody, akwarium mam w pokoiku w którym spie więc byłby problem w nocy z ciszą ;-) wystarczy wtedy dziurki skierowac bardziej w góre tak zeby tafla była ciągle w ruchu
uwazam ze deszczwnia wystarczajaco napowietrza wodę i jest o wiele lepsza niz typowy brzeczyk, 0 hałasu
co do efektu pralki to ja go nie mam bo mam filtr zewntrzny i na zaworach moge regulowac siłę wody wylatujacej i nie ma problemu ;-)
pozdrawiam
uwazam ze deszczwnia wystarczajaco napowietrza wodę i jest o wiele lepsza niz typowy brzeczyk, 0 hałasu
co do efektu pralki to ja go nie mam bo mam filtr zewntrzny i na zaworach moge regulowac siłę wody wylatujacej i nie ma problemu ;-)
pozdrawiam
Dziękuje za opinie. Tak jak radzicie poobserwuję rybki i przekonam się który sposób jest lepszy.
- Habbib
- Zainteresowany
- Kontakt:
Witam,
pisze własnie w sprawei tzw efektu "pralki" mam filtr HAILEA BT 200 (wymieniłem wegiel aktywny na ceramike) zamontowałem deszczownie 2 cm nad tafla wody i ladnie sobie napowietrza moje akwa...
i tu moje pytanko
mam akwa prawie 40l (ręcznie klejone) 40 dł, 32 szer, 30 wys. ładnie obsadzone roslinkami i wogóle. jednak zauwazyłem ze moje neonki jakoś słabną. molinezje żyja sobie w najlepsze i wogóle egzystuja a neonka marnieje mi w oczach...
czy to moze być spowodowane prądem wody kjóry wytwarza deszczownia?
czy skierować wypływająca wodę na ściankę akwa i niech sobie spływa?
pisze własnie w sprawei tzw efektu "pralki" mam filtr HAILEA BT 200 (wymieniłem wegiel aktywny na ceramike) zamontowałem deszczownie 2 cm nad tafla wody i ladnie sobie napowietrza moje akwa...
i tu moje pytanko
mam akwa prawie 40l (ręcznie klejone) 40 dł, 32 szer, 30 wys. ładnie obsadzone roslinkami i wogóle. jednak zauwazyłem ze moje neonki jakoś słabną. molinezje żyja sobie w najlepsze i wogóle egzystuja a neonka marnieje mi w oczach...
czy to moze być spowodowane prądem wody kjóry wytwarza deszczownia?
czy skierować wypływająca wodę na ściankę akwa i niech sobie spływa?