Za ciepła woda
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: S³awek
Za ciepła woda
Witam, panujące od kilku dni upały (szczególnie u mnie w mieszkaniu na ostatnim piętrze wielkiej płyty) spowodowały że temperatura w moich szkłach wynosi w małym 27 a w dużym waha się między 27-28st C. Jak skutecznie ale nie gwałtownie zmniejszyć temp. wody????
Z mniejszego szkła, gdzie pływają głównie gupiki, właśnie te gupiki chcąc się chyba ochłodzić wyskakują z akwa!! Kilka uratowałem, ale jak dziś wróciłem z pracy.... to niestety....
Tak myślę, czy jak dodam do akwa po kostce kodu ( może położę na wlewie z zewnętrznej kaskady żeby powoli dozowało zimną wodę) to powoli zmienię temp na około 24st?? Czy to rozwiązanie będzie dobre i skuteczne??
Co proponujecie innego??
Qrde, ale się rozpisałem...
POZDRAWIAM.
Z mniejszego szkła, gdzie pływają głównie gupiki, właśnie te gupiki chcąc się chyba ochłodzić wyskakują z akwa!! Kilka uratowałem, ale jak dziś wróciłem z pracy.... to niestety....
Tak myślę, czy jak dodam do akwa po kostce kodu ( może położę na wlewie z zewnętrznej kaskady żeby powoli dozowało zimną wodę) to powoli zmienię temp na około 24st?? Czy to rozwiązanie będzie dobre i skuteczne??
Co proponujecie innego??
POZDRAWIAM.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Za ciepła woda
A jakie masz ryby prócz gupików?
Moim zdaniem temperatura jest dobra. ja cały rok mam 27 st, a teraz latem 29-30.
Jest tak co roku i jakiś strasznych skutków ubocznych nie zauważyłem.
Moim zdaniem temperatura jest dobra. ja cały rok mam 27 st, a teraz latem 29-30.
Jest tak co roku i jakiś strasznych skutków ubocznych nie zauważyłem.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Jak masz małe akwa to zamroź kilka butelek z wodą i przystawiaj do szyby. W 54 u mnie pomaga ;)
Ale ja mam standardowo 27, nie spada poniżej 26, bo grzałka zaskakuje i grzeje do 28. Ryby żyją i problemów nie ma.
Ale ja mam standardowo 27, nie spada poniżej 26, bo grzałka zaskakuje i grzeje do 28. Ryby żyją i problemów nie ma.
-
- Nowicjusz
W małym tam jest chyba 30 L są gupiki było 8 młodych sztuk (około 2-3 miesiące), 5 młodziutkich platek i glonojad. W dużym narazie niestety tylko 80 L ale już nie długo będzie 160
pływa parka pielęgnic zeberek z liczną młodą rodzinką i 2 dlonojady Zeberki wyglądają na OK, w "normalną pogodę" temp w ich szkle utrzymywała się na poziomie 24 st. Odkąd jest lato to około 26 st. W 30L utrzymywałem przez cały czas 24st. teraz od 2 dni jest 27 i od wczoraj gupiki wyskakują...

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Wyskakują z braku tlenu, co spowodowane jest wyższą temp.
W ciepłej wodzie rozpuszczonego tlenu jest znacznie mniej.
Zacznij lepiej napowietrzac wodę. To rozwiąże twój problem.
W ciepłej wodzie rozpuszczonego tlenu jest znacznie mniej.
Zacznij lepiej napowietrzac wodę. To rozwiąże twój problem.
-
- Nowicjusz
OK to ma sens, Dzięki za radę podkręcę wydajność napowietrzacza
Dzięki jeszcze raz.
Dzięki jeszcze raz.
- JARECZEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Jarek
Jak chcesz zbić powoli temperaturke to zamroż kilka butelek i wkładaj po jednej do akwa.
Ja tak robie jak mi na termometrze wybije 30*C.
Ja tak robie jak mi na termometrze wybije 30*C.
- KrZyWy
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Witam,
Ludzie w naturze często dochodzi do wahań temperatury wody i organizmy żyją.
Ja w swoim akwarium utrzymuję 28-30stC ze względu na Paletki. Inne ryby normalnie funkcjonują, BARDZO WAŻNE JEST silne napowietrzanie naszych zbiorników, ponieważ w cieplejszej wodzie rozpuszcza się mniej tlenu.
Poza tym, napowietrzanie powinno być na stałe bardzo duże, wtedy ryby nie oddychają ciężko i w zbiorniku nie panuje "duchota".
Pozdrawiam
No i poco? Jaki ma sens siedzenie przy akwarium i wkładanie zimnych butelek?mi na termometrze wybije 30*C.
Ja w swoim akwarium utrzymuję 28-30stC ze względu na Paletki. Inne ryby normalnie funkcjonują, BARDZO WAŻNE JEST silne napowietrzanie naszych zbiorników, ponieważ w cieplejszej wodzie rozpuszcza się mniej tlenu.
Poza tym, napowietrzanie powinno być na stałe bardzo duże, wtedy ryby nie oddychają ciężko i w zbiorniku nie panuje "duchota".
Pozdrawiam
Używam TYLKO Pokarmów Firmy
- JARECZEK
- Akwarysta
Po to żeby stworzyć jak najlepsze warunki moim podopiecznymKrZyWy pisze:No i poco? Jaki ma sens siedzenie przy akwarium i wkładanie zimnych butelek?

- KrZyWy
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Witam,
Pozdrawiam
Takimi czynnościami tylko powodujesz wahania temperatur, w naturze również dochodzi do skoków temperatury i nikt nie wsadza butelek z lodem do wody :-)Po to żeby stworzyć jak najlepsze warunki moim podopiecznymA temperaturka jaką utrzymuje w akwarium to 25-26*C Więc skoki do temperatury 30*C nie działają zbyt relaksująco dla ryb
Pozdrawiam
Używam TYLKO Pokarmów Firmy
- JARECZEK
- Akwarysta
KrZyWy, prawde mówiąc to nie wiem który z nas ma racje ;) poczekam na wypowiedzi innch ;)
Teraz jak mi temperatura skoczy po wyżej 30*C nie będe jej zbijał i zobacze jak ryby będą reagowały
Może Twój sposób jest peprzy
Napewno mniej kłopotliwy :hyhy:
Teraz jak mi temperatura skoczy po wyżej 30*C nie będe jej zbijał i zobacze jak ryby będą reagowały

Może Twój sposób jest peprzy

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
hm.. jak dla mnie krzywy ma racje,chyba ze hoduje sie gatunki ryb ktore musza miec niska tem. wody
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Najprostszym sposobem na zbicie temperatury jest znaczne zwiększenie cyrkulacji powietrza nad lustrem wody - np. za pomocą wentylatora. spadek o 2-3 stopnie gwarantowany. Czasami wystarcza nawet zwykłę uchylenie pokrywy...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Są gatunki ryb, które nie tolerują wyższych temperatur, a w naturze żyją właśnie w takich miejscach, gdzie wysokie temperatury nawet sporadycznie, ale nie występują.KrZyWy pisze:Witam,
Pozdrawiam
Niestety, ale czasami zbijanie temperatury jest konieczne. Napowietrzanie zawsze jest konieczne gdy temp idzie w górę.
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
a jaki masz termometr ?slaweczek pisze:Witam, panujące od kilku dni upały (szczególnie u mnie w mieszkaniu na ostatnim piętrze wielkiej płyty) spowodowały że temperatura w moich szkłach wynosi w małym 27 a w dużym waha się między 27-28st C. Jak skutecznie ale nie gwałtownie zmniejszyć temp. wody????
Co proponujecie innego??
POZDRAWIAM.
bo chyba w mieszkaniu nie masz 28 stopni ???
bo jak masz paskowy to go wyrzuć ;)