molinezja
Moderator: ModTeam
- darek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Re: molinezja
czy te pozostale to czasem tez nie sa samce?
Powodow moze byc kilka:
rybka moze byc np. oslabiona lub chora ,
Byc moze masz wiecej samcow i slabszy ukrywa sie przed atakami.Jeden samiec powinien miec dwie lub trzy samiczki, zeby mogly spokojnie plywac i nie byc bez ustanku gonione.
Napisz cos wiecej, czy rybka nie wyglada na chudsza, czy nie za szybko oddycha i przede wszystkim czy reszta to samce czy samiczki
Powodow moze byc kilka:
rybka moze byc np. oslabiona lub chora ,
Byc moze masz wiecej samcow i slabszy ukrywa sie przed atakami.Jeden samiec powinien miec dwie lub trzy samiczki, zeby mogly spokojnie plywac i nie byc bez ustanku gonione.
Napisz cos wiecej, czy rybka nie wyglada na chudsza, czy nie za szybko oddycha i przede wszystkim czy reszta to samce czy samiczki
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem
-
- Nowicjusz
Kupiłem te ryby wczoraj, jestem początkującym akwarystą.
W sklepie koleś powiedział że to jest samiec a tamte dwie to samice.
Rybka nie wygląda na chorą, nie jest wychudzona, po odłowieniu i przeniesieniu do innego zbiornika odżyła po dwóch godzinach.
W sklepie koleś powiedział że to jest samiec a tamte dwie to samice.
Rybka nie wygląda na chorą, nie jest wychudzona, po odłowieniu i przeniesieniu do innego zbiornika odżyła po dwóch godzinach.
- Sin
- Stały bywalec
A jakie masz parametry wody w akwarium? Mozliwe ze akurat ta jedna rybka była osłabiona i wpłyneły na nia pierwsza zachwiania parametrów wody.
Miejsce na Twoja reklame
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mozliwe ze jest slaba moze jest zle karmiona , temperature masz za mala???? a jakie masz obsade???d
akwarium :D:
-
- Nowicjusz
obsada jest dość gęsta. Po odsadzeniu jedenej kotnej samicy druga również się ugania za samcem atakując go. Możliwe że jest młody (jest troszke mniejszy) - to może mieć wpływ?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wiesz... nie miałam nigdy molinezji, ale mam gurami mozaikowego - samice i gurami dwuplamiste samice i samca. Samica g.mozaikowego cały czas goni samca, też nie wiem czemu... :-/ Na dodatek to dwa różne gatunki! Ale mój samiec jest największy za wszystkich rybek. Co do molinezji... może mają za mało miejsca w akwa, może masz za dużo rybek. NIe wiem.... :-/
-
- Nowicjusz
Miejsca jest wystarczająco!
One cały czas szukaja pożywienia, wygląda na to że są głodne ale ile mozna karmić?
One cały czas szukaja pożywienia, wygląda na to że są głodne ale ile mozna karmić?
- Sin
- Stały bywalec
Moze napisz dokjładnie jaka masz obsade ryb (gatunki i ilosc) oraz jakie masz akwarium.Wtedy bedzie prosciej dojsc przyczyny.
Miejsce na Twoja reklame
-
- Nowicjusz
są trzy molinezje (dwie w akwarium głównym, jedna w kotniku)
do tego glonojad. samiec jest atakowany przez samice jakby nie był chłopem:)
do tego glonojad. samiec jest atakowany przez samice jakby nie był chłopem:)
- Sin
- Stały bywalec
I to wszystkie ryby jakie masz w akwarium?Poniewaz nie zauwazyłes mojego poprzedniego pytania,jakiej wielkosci masz akwarium?
Miejsce na Twoja reklame
u molinezji łatwo rozpoznac, czy jest to samiec, czy samica; samice mają szeroką, trójkątną płetwę odbytową, a samce zamiast płetwy odbytowej mają gonopodium (długi wyrostek)
-
- Nowicjusz
Akwarium 30 litrów, póki co w trakcie zarybiania-3 molinezje dwie samice jeden samiec + glonojad
- darek
- Stały bywalec
- Kontakt:
malenkie akwarium, ale obsada poki co odpowiednia. Jezeli obie samiczki atakuja samca to moze lepiej jego wsadz do kotnika zamiast samiczki, moze tam dojdzie troche do siebie, i bedziesz mogl go lepiej obserwowac. Bedziesz widzial czy ma apetyt i jak sie zachowuje , bo w tej chwili nawet nie wiesz jak on plywa. Przy molinezjach i mieczykach wystepuje nieraz taka agresja ( chociaz odbiega to od normy), przezylem to kiedys z mieczykiem ktory atakowal nawet wieksz od siebie ryby , nic nie pomoglo. To , ze zbiornik jest malenki tez nie daje mu mozliwosci do ucieczki . Musisz go zabezpieczyc, bo po kilku dniach go nie bedziesz mial
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem
-
- Nowicjusz
Wczoraj wieczorem zaczął już ustawiać samicę, ale dziś rano sytuacja sie powtórzyła.
ma apetyt , ale jest odganiany przez tę samiczkę. Pływa dośc fajnie odżył w kotniku.
Co do drugiej samicy jest chyba kotna siedzi juz w kotniku ma białą plame pod ogonem-kiedy mogę się spodziewać młodych?
ma apetyt , ale jest odganiany przez tę samiczkę. Pływa dośc fajnie odżył w kotniku.
Co do drugiej samicy jest chyba kotna siedzi juz w kotniku ma białą plame pod ogonem-kiedy mogę się spodziewać młodych?