"glonojad" czyli co?

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

prologica
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: agniecha

"glonojad" czyli co?

Post autor: prologica » 2008-08-31, 17:43

glonojad czyli potocznie zbrojnik niebieski, tak?

a mi plywa takie troche inne, bardziej nakrapiane, zrodlo z ktorego go dostalam mowi ze rosnie do ok 10 cm...

zbrojnik karlowaty? jest takie cos? wyczytalam w necie ale nie wiem na ile wiarygodne...

i mam jeszcze 'glonojada' zoltego. ponoc albinos... nie znalazlam w necie czegos takiego, nie wiem czego potrzebuje, czy moge go miec.

mam akwarium 60l, moge je trzymac? ponoc tak, ale zglupialam.
Ostatnio zmieniony 2008-09-09, 08:42 przez prologica, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: "glonojad" czyli co?

Post autor: marthinez » 2008-08-31, 18:14

prologica pisze:glonojad czyli potocznie zbrojnik niebieski, tak?
Zazwyczaj tak.
prologica pisze:a mi plywa takie troche inne, bardziej nakrapiane, zrodlo z ktorego go dostalam mowi ze rosnie do ok 10 cm...
Obawiam się, że bez foto nikt nic nie powie.
Ewentualnie poszukaj sama: http://www.planetcatfish.com/catelog/nu ... &thumbs=16
Jak widać w linku, Zbrojników jest ponad 400 gatunków.
prologica pisze:zbrojnik karlowaty? jest takie cos?
Raczej nie ma.
prologica pisze:i mam jeszcze 'glonojada' zoltego. ponoc albinos...
To jest Zbrojnik Niebieski odmiany albinotycznej. Ma takie same wymagania jak zwyczajny Niebieski.
prologica pisze:mam akwarium 60l, moge je trzymac? ponoc tak, ale zglupialam.
Dla niebieskich ten zbiornik jest trochę mały.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2008-09-06, 12:31

marthinez pisze:prologica napisał/a:
glonojad czyli potocznie zbrojnik niebieski, tak?

Zazwyczaj tak.
Poprawka - Zbrojnik niebieski czyli potocznie glonojad, a nie odwrotnie ...
Doścignąć niedoścignione...

Awatar użytkownika
Piotrek
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 100
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: Piotrek » 2008-09-07, 10:19

A może to nie zbrojnik niebieski tylko pekolcja rośnie do 9 cm.
Akwaria to nasze żywe telewizory ;p

(240l) Jednak Malawi xP

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-09-07, 10:42

Mariusz86 pisze:Poprawka - Zbrojnik niebieski czyli potocznie glonojad, a nie odwrotnie ...
A no, ale wiadomo o co chodzi. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

prologica
Nowicjusz

Post autor: prologica » 2008-09-08, 18:17

Piotrek pisze:A może to nie zbrojnik niebieski tylko pekolcja rośnie do 9 cm.
chyba wlasnie cos takiego powiedziala mi mila pani w sklepie jak pokazalam palcem takie samo jak mam w akwarium.

tylko wlasnie, mojego glonojada juz nie ma bo umarl :( poszlam do sklepu poradzic sie dlaczego tak sie stalo, dostalam tysiac mozliwosci, po czym pani poradzila mi kupic nowego glonojada takiego samego i tabletki dla niego (do jedzenia), bo powiedziala ze moze akwarium bylo za czyste, a molinezje mu wszystko wyzeraly ... :niepewny:

tymczas dzisiaj (po raptem 5 dniach) wzielo bydle i zdechlo :( co ja zle robie? nastepnego nie kupie :/

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-09-08, 18:34

No a jak wprowadzasz ryby do akwarium? I może napisz coś o samym wyposażeniu. Jak widzę masz jeszcze na oku welony.
Chyba masz małe doświadczenie w akwarystyce i może popełniasz jakiś błąd że rybki zdychają.
Obrazek

prologica
Nowicjusz

Post autor: prologica » 2008-09-08, 18:42

kbtor pisze:No a jak wprowadzasz ryby do akwarium? I może napisz coś o samym wyposażeniu. Jak widzę masz jeszcze na oku welony.
Chyba masz małe doświadczenie w akwarystyce i może popełniasz jakiś błąd że rybki zdychają.
mam b male doswiadczenie...

rybki byly w malym akwa takim ok 20l, potem przenisolam je do duzego 60l. poszly oczywiscie z woda z malego akwa i dopelniane bylo woda odstana. zwir byl gotowany i wyparzany. roslinki przynioslam ze sklepu - moze z nimi cos nie tak?

jest filtr w akwarium, oswietlenie (ktore nie wiem czy mam wlaczac czy nie, bo slysze tysiac roznych wersji, a poza tym ono nagrzewa wode, prawda? a slyszalam ze powinna miec 26st. u mnie po swieceniu dochodzi do ok 28)

molinezjom nic nie jest. zdechl tylko glonojad (wychodzi na to ze albinos tez, bo sie zdematerializowal jaksi cas temu. nie znalazlam ani trupa, ani rozkladajacego sie trupa, ani niczego w ogole)

a tego nowego glonojada przynioslam i hmm, wrzucilam do akwarium po prostu razem z woda ktora mial wczesniej... pewnie tutaj cos zepsulam? :(

aha, i welonow nie bede wprowadzac, za duze wymagania z tego co czytalam. mi chodzilo o rybke w kolorze 'zlotym' a nie konkretnie o welona. poki co musze sie dowiedziec co jest nei tak ze glonojady mi schodza...

Devastation
Forumowicz
Pojemność akwarium: 30
Imię: Norbert
Kontakt:

Post autor: Devastation » 2008-09-08, 18:55

Ryby się wprowadza do akwa metodą kropelkową, możesz o tym poczytać w podczepionym temacie w dziale Jak zakładać akwarium. Wielu nowych akwarystów popełnia ten błąd co Ty.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-09-08, 19:00

Agnieszka, zagubiłem się w Twoim poście :wstyd:
Może powoli i w punktach.

1 Wielkość akwarium i od kiedy funkcjonuje.
2 Jaki filtr, jak często czyścisz i jak go czyścisz.
3 Jak dbasz o akwarium, jak często robisz podmiany i tym podobne.
4 Oświetlenie bezwzględnie powinno chodzić przez kilkanaście godzin na dobę. Problem nagrzewania wody to standard w małych akwariach. Napisz jakie to oświetlenie. Kombinacje z czasem oświetlenia mogą zakłócić rytm dobowy ryb i powodować stres.
5 Czym karmisz.
6 Czy stosujesz jakieś środki chemiczne? Nawozy, uzdatniacze itp.
7 Obecna obsada
8 Jakie masz rośliny.
9 Czy w akwarium masz korzenie.
10 Czy wiesz że z wiekiem glonojady zmieniają dietę na warzywno mięsną. Glony są wtedy tylko dodatkiem. Jeśli nie karmisz odpowiednio zbrojników to one głodują.
11 Czy stosujesz kwarantanne.

Jeśli jeszcze masz do powiedzenia jakieś szczegóły to napisz.
Obrazek

prologica
Nowicjusz

Post autor: prologica » 2008-09-08, 19:17

kbtor pisze:Agnieszka, zagubiłem się w Twoim poście :wstyd:
Może powoli i w punktach.

1 Wielkość akwarium i od kiedy funkcjonuje.
2 Jaki filtr, jak często czyścisz i jak go czyścisz.
3 Jak dbasz o akwarium, jak często robisz podmiany i tym podobne.
4 Oświetlenie bezwzględnie powinno chodzić przez kilkanaście godzin na dobę. Problem nagrzewania wody to standard w małych akwariach. Napisz jakie to oświetlenie. Kombinacje z czasem oświetlenia mogą zakłócić rytm dobowy ryb i powodować stres.
5 Czym karmisz.
6 Czy stosujesz jakieś środki chemiczne? Nawozy, uzdatniacze itp.
7 Obecna obsada
8 Jakie masz rośliny.
9 Czy w akwarium masz korzenie.
10 Czy wiesz że z wiekiem glonojady zmieniają dietę na warzywno mięsną. Glony są wtedy tylko dodatkiem. Jeśli nie karmisz odpowiednio zbrojników to one głodują.
11 Czy stosujesz kwarantanne.

Jeśli jeszcze masz do powiedzenia jakieś szczegóły to napisz.
ok, sorry, ja tez pisze nieskladnie .. jestem zmeczona i chora... odpowiadam kolejno

1. 60l od ok 10 dni, wczesniej male akwarium 20l przez okolo 3-4 tygodnie, w ktorym wszystko bylo w porzadku, obsada nie zmieniana
2. filtr AQUAEL do 60l (pani w sklepie dala... gdzies mam opakowanie ale za choelre nie moge wlasnie teraz znalezc)
3. w tym akwa nic jeszcze nie robilam, bo krotko stoi...
4. oswietlenie to standardowa swietlowka w pokrywie - kupiona nowa, fabryczna. chodzi ok 10h dziennie.
5. platki tropical supervit 8mix, platki tropical (mysle ze to podobne jest, tylko opakowanie ma inne, wersja dla dzieci 'hobby mix'), no i teraz tetrawatermix tabletki
6. nic doadtkowego nie wlewam
7. 3 molinezje. glonojad zdechl, albinosa nie znalazlam. i 2 slimaki ktore przestaly wylazic ze skorup.... :dontgetit:
8. szczerze to nie wiem... jedna taka mocno rozkrzaczona jak choinka, druga ma platki, jasnozielona, moge zrobic zdjecia ale nie wiem czy wyjda. prosilam pana w sklepie podajac obsade i objetosc, zeby dal mi cos co bedzie sie nadawalo...
9. nie. mam skorupe kokosa z wycietymi otworami. chcialam wlozyc patyk z morza, ale nie wiem czy nie zaszkodzi?
10. wiem, doczytalam, ale te glonojady byly naprawde male... mialy 2-3cm. musialy jesc juz cos innego niz ten pokarm? czy mozliwe ze to akwarium bylo hmm za czyste?
11. nie. do tej pory to wygladalo tak - na samym poczatku rybki 3 molinezje plus glonojad dostalam od kolezanki z jej akwarium. to umiescilam w akwarium 20l (rybki malutkie, wiem ze akwarium male, ale to bylo tylko na probe). wszystko ladnie gralo. dokupilam albinosa. wszystko gralo. przenioslam ryby do 60l. glonojadl zdechl, drugi sie zdematerializowal. dokupilam glonojada i tabletki do karmienia. glonojadzdechl.

i teraz to ja juz nie wiem co. nie krzyczcie mocno jak mocno napsulam...

aha, glonojad to nie byl zbrojnik ten ktory rosnie taki wielki. to bylo mniejsze.

aha, obserwacje wlasne - i nowy glonojad, i molinezje plywaly b czesto wysoko przy samym filtrze (a ja dostawalam zawalu bo myslalam ze nie zyja). jak wlaczone jest swiatlo to czasami molinezje jak zwariowane plywaja w gore i w dol. swiatlo je razi? mozliwe?

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-09-08, 19:38

Można wysunąć następujące wnioski.

Akwarium jeszcze nie dojrzało. W wodzie mogą występować związki chemiczne, które potrafią zabić ryby. Jedne przeżyją, inne nie. Sprowadza się to do tego, że w akwarium nie wykształcił się prawidłowy cykl azotowy. Najlepiej by było zrobić test na NO2 i NO3.

Takie małe glonojady jeszcze żywią się glonami i nie sądzę aby to było przyczyną ich zgonu. Zbrojniki potrzebują drewna, jest ono niezbędne do prawidłowego rozwoju. Patyki z morza sobie daruj.

Filtr na 60 litrów w 60 litrowym akwarium to na 100% za mało, zwłaszcza przy filtrach wewnętrznych. Czy filtr był dojrzały? pracował w tym 20 litrowym zbiorniku?

Zbrojnik jak zdechł, to mógł być zjedzony przez inne ryby jak i przez ślimaki.
I tak szczerze, to akwarium jest zbyt małe na zbrojniki niebieskie.

Moja rada jest taka, nic już nie dokładaj. Akwarium jest zbyt świeże. Całkiem realna jest w najbliższej przyszłości inwazja glonów jak i pierwotniaków. Masz te 3 molinezje i niech one tam zostaną. Daj czas zbiornikowi na prawidłowy start. Zainteresuj się roślinami, które zdołają wyżyć w Twoim akwarium przy zapewne zbyt słabym oświetleniu. Przy słabej filtracji rośliny są podstawą prawidłowego procesu azotowego.
Obrazek

prologica
Nowicjusz

Post autor: prologica » 2008-09-08, 19:43

kbtor pisze:Można wysunąć następujące wnioski.

Akwarium jeszcze nie dojrzało. W wodzie mogą występować związki chemiczne, które potrafią zabić ryby. Jedne przeżyją, inne nie. Sprowadza się to do tego, że w akwarium nie wykształcił się prawidłowy cykl azotowy. Najlepiej by było zrobić test na NO2 i NO3.

Takie małe glonojady jeszcze żywią się glonami i nie sądzę aby to było przyczyną ich zgonu. Zbrojniki potrzebują drewna, jest ono niezbędne do prawidłowego rozwoju. Patyki z morza sobie daruj.

Filtr na 60 litrów w 60 litrowym akwarium to na 100% za mało, zwłaszcza przy filtrach wewnętrznych. Czy filtr był dojrzały? pracował w tym 20 litrowym zbiorniku?

Zbrojnik jak zdechł, to mógł być zjedzony przez inne ryby jak i przez ślimaki.
I tak szczerze, to akwarium jest zbyt małe na zbrojniki niebieskie.

Moja rada jest taka, nic już nie dokładaj. Akwarium jest zbyt świeże. Całkiem realna jest w najbliższej przyszłości inwazja glonów jak i pierwotniaków. Masz te 3 molinezje i niech one tam zostaną. Daj czas zbiornikowi na prawidłowy start. Zainteresuj się roślinami, które zdołają wyżyć w Twoim akwarium przy zapewne zbyt słabym oświetleniu. Przy słabej filtracji rośliny są podstawą prawidłowego procesu azotowego.
filtr pracowal w akwarium 20l. dlaczego jest zamaly? kupilam go specjalnie z mysla o tym docelowym akwarium 60l... :(

jak sie robi taki test?

ten glojonad to NIE byl zbrojnik niebieski. wiem ze 60l to za malo dla niego. to bylo takie nakrapiane, mialo mniej odrostek na sobie, nie wiem jak to wytlumaczyc, nie zdazylam zrobic zdjec...

i dlaczego swietlenie jest zbyt slabe? wg mnie bije po oczach strrrasznie. moge zostawiac je na dluzej bez problemu. tylko woda sie nagrzewa... nie zaszkodzi to rybom?

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-09-08, 19:58

prologica pisze:filtr pracowal w akwarium 20l. dlaczego jest zamaly? kupilam go specjalnie z mysla o tym docelowym akwarium 60l... :(
Więc w jakimś stopniu rozwijały się w nim pożyteczne bakterie. Filtr wewnętrzny ma małe złoża filtracyjne i szybko się zapycha. Właśnie dlatego napisałem że jest za mały. To co pisze na opakowaniu producent nie jest miarodajne. Zazwyczaj kupuje się mocniejszy filtr. Oczywiście najlepszy jest zewnętrzny, ale to są koszty.
prologica pisze:jak sie robi taki test?
Ano, trzeba kupić w sklepie, ale to również kosztuje.
prologica pisze:ten glojonad to NIE byl zbrojnik niebieski. wiem ze 60l to za malo dla niego. to bylo takie nakrapiane, mialo mniej odrostek na sobie, nie wiem jak to wytlumaczyc, nie zdazylam zrobic zdjec...
Nieważne, ze zbrojników tylko otoski.
prologica pisze:i dlaczego swietlenie jest zbyt slabe? wg mnie bije po oczach strrrasznie. moge zostawiac je na dluzej bez problemu. tylko woda sie nagrzewa... nie zaszkodzi to rybom?
To że na nasze oko świeci mocno, nic nie znaczy. Są odpowiednie świetlówki. Poczytaj na forum o oświetleniu, zobaczysz jakie to cudowanie jest z tym oświetleniem.

Woda będzie się nagrzewała, więc obsada powinna być dobrana w odpowiedni sposób.
Musisz uwzględnić wielkość ryby, jej potrzeby terytorialne, oraz temperaturę w jakiej będą zdrowo się rozwijały.
Obrazek

prologica
Nowicjusz

Post autor: prologica » 2008-09-08, 20:03

ok, dzieki za wszelkie rady. na razie akwarium zostaje tak jak bylo z molinezjami i zobacze co bedzie sie dzialo dalej. filtr postaram sie zmienic skoro jest za slaby. jak znajde opakowanie to napisze dokladnie co tam na nim jest napisane...
korzen rozumiem ze taki ze sklepu zoo zwykly potrzeba w przyszlosci? kupie i wsadze go juz i niech sie tam przyjmuje w tym akwarium...

a poki co.. co ile ten filtr trzeba czyscic? co tydzien np? zeby spelnial swoje zadanie?

ODPOWIEDZ