bonsai

przegotowana woda do podmian

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

choppers_polska
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 206
Imię: Karol

przegotowana woda do podmian

Post autor: choppers_polska » 2008-10-10, 22:04

Witam. W jednej z "madrych" ksiazek radza do podmian wody z wody kranowej do zimnej dolac przegotowanej, wrzacej wody w celu ustalenia temp takiej jak w akwarium. Przeczytalem jednak gdzies tu niedawno ze nie zaleca sie stosowania wody przegotowanej. Dlaczego ?

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Re: przegotowana woda do podmian

Post autor: Bohdan » 2008-10-10, 22:22

choppers_polska pisze:Witam. W jednej z "madrych" ksiazek radza do podmian wody z wody kranowej do zimnej dolac przegotowanej, wrzacej wody w celu ustalenia temp takiej jak w akwarium.
Po pierwsze nie bardzo rozumem,co chciałes napisać.
Czy chciałeś zapytać o to, czy z zimną wodą można mieszać wodę wrzącą, przegotowaną, by następnie taką (wybuchową) mieszankę wlać do akwa celem wyrównania temperatury..?

Pierwsze słyszę, ale młodym jestem w tej dziedzinie...

Natomiast jak najbardziej w akwarystyce uzywa się wody przegotowanej.
W ten sposób ja uzdatniasz - tylko wlewa się ja gdy już ostygnie.....,nie co....
Ostatnio zmieniony 2008-10-10, 22:33 przez Bohdan, łącznie zmieniany 1 raz.

choppers_polska
Zainteresowany

Post autor: choppers_polska » 2008-10-10, 22:28

chodzilo mi o to ze zanim ja wleje do akwa to musze sprawic zeby byla odpowiednia temp. Wiec dolewam wrzacej, swiezo przegotowanej wody i pozniej mieszam dodajac uzdatniacz. Pytam czy tak jest ok bo na tym forum wyczytalem ze przegotowana woda nie jest ok.

Awatar użytkownika
Lunatic_86
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dariusz
Kontakt:

Post autor: Lunatic_86 » 2008-10-10, 22:35

Przegotowana woda traci swoją "twarość" w pewnym stopniu i to dlatego generalnie się jej używa a nie dlatego żeby wyrównać temperature. Poza tym po wygotowaniu woda traci również wszelkie szkodliwe związki chemiczne ale i niektóre własności pożytecznie dla akwarium.

choppers_polska
Zainteresowany

Post autor: choppers_polska » 2008-10-10, 22:39

ale jesli dolewam do ok 8L wody 2 L wrzatku to jest ok? nie robie jakiegos mega wielkiego bledu chyba co ?

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-10-10, 22:42

Czyli dlatego mieszasz żeby otrzymać odpowiednia temperature..., a w jakiej proporcji masz mieszać? Tak na oko, znaczy na wyczucie...?
Tego już nie napisali...?
Stań z boku tzn odpuść sobie.
Zakładając, ze do podmian stosujesz 30% Swojego litrażu - to nalewasz kranex.
10% odstawiasz na 24 godziny (żeby uwolniły się "związki ciężkie").
Pozostałe 20% kranexu gotujesz.
Po min 24 godz całość łączysz i wlewasz do akwa. Uzdatniacza już wtedy nie potrzebujesz.
Wodę gotujesz po to aby ją uzdatnić (coś na podobieństwo RO).

Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi...

choppers_polska
Zainteresowany

Post autor: choppers_polska » 2008-10-10, 22:45

niestety nie mam mozliwosci zeby odstawiac co tydzien ok 40L wody wiec robie tow taki sposob jw

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-10-10, 22:50

To po co gotujesz wodę....?
Tak jak juz pisał również poprzednik taka woda nie służy do wyrównania temperatury tylko m.in do zmiękczenia jej ogólnej twardości.
Czy ty w ogóle potrzebujesz ją zmiękczać ?
Jeżeli nie to odpuść sobie gotowanie i jeżeli nie masz mozłiwosci dodawania odstanej wody to dalej używaj uzdatniacza.

Pozdo.

choppers_polska
Zainteresowany

Post autor: choppers_polska » 2008-10-10, 22:55

Woda miekka zawsze sie przyba bo mam biotop Ameryki Poludniowej :) Czyli wszytsko robie ok wiec dalej bedzie tak samo.

Awatar użytkownika
Lunatic_86
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dariusz
Kontakt:

Post autor: Lunatic_86 » 2008-10-10, 22:59

Generalnie nie jestem za dolewaniem gotowanej wody do akwa, ale jeśli to jedyny sposób na uzyskanie miękkiej wody to lepsze to niż jakieś inne chemiczne rozwiązanie.

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-10-10, 23:55

Generalnie to do zmiękczania wody służą inne metody, a takie wyrównanie temp to dla mnie śmiech. ;)

JA mam u siebie bańkę 5L ze swojego akwarium spuszczam to 5L wylewam do kibla nalewam trochę gorącej wody i uzupełniam zimną ;) jaka wyjdzie taka będzie w akwarium ;) a czas na ulotnienie z wody sie związków to jakieś 30 sec ;0
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Tamcia
Stały bywalec
Imię: Ewelina
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-10-11, 12:17

Szczerze mówiąc to ja również wlewam gorącej przegotowanej wody do wyrównania temperatury...Oczywiście wiadomo,że niewiele trzeba jej wlewać żeby temp.się wyrównała.Odstawiam wodę do odstania na 24godziny,potem wlewam wspomnianej już gorącej i po wymieszaniu i wyrównaiu temp.do akwa.W sumie nie zauważyłam,żeby to w jakiś sposób szkodziło rybom...
PS.Wydaje mi się to lepszą metodą niż narażanie ryb na szok związany z dużą różnicą temperatur

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-10-11, 15:25

Tamcia pisze:PS.Wydaje mi się to lepszą metodą niż narażanie ryb na szok związany z dużą różnicą temperatur
Hm..., przecież woda którą dodajemy do akwa ma tzw temp. pokojową, ponieważ po nalaniu trzymamy ja w mieszkaniu/domu, no chyba ze nie którzy wodę przetrzymują np na balkonie lub ogrzewania nie funkcjonuje jak należy to wtedy faktycznie ryby mogą doznać szoku.

Tamcia
Stały bywalec
Imię: Ewelina
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-10-11, 15:37

Tak tylko jeśli ktoś ma ryby lubiące cieplejszą wodę np jak ja bojownika czy prętniki?Ja nie mam w mieszkaniu takiej temperatury,dlatego napisałam,że zawsze muszę trochę gorącej wody dolać ;) Trzymanie wody do odstania na balkonie to chyba bardzo zły pomysł ze względu na możliwość dostania się do niej "wszystkiego"ale to chyba akurat logiczne.
PS.Chyba faktycznie źle się wyraziłam z tym szokiem u ryb :oczami: ,może dopiszę w zależności od gatunku jaki hodujemy :)

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 180
Imię: Zbyszek

Post autor: Zbyszek17 » 2008-10-11, 18:05

Suja
[center][/center]
JA mam u siebie bańkę 5L ze swojego akwarium spuszczam to 5L wylewam do kibla nalewam trochę gorącej wody i uzupełniam zimną jaka wyjdzie taka będzie w akwarium
[center][/center] I tak trzeba robić , a nie cudować / 1 stopień C w jedną czy w drugą stronę niczemu nie zaszkodzi / . Niedługo dojdziecie do zależności czy lepiej lać ze szklanego pojemnika czy z plastiku - ludzie trochę powagi !!!

ODPOWIEDZ