Nawozy ADA

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Nawozy ADA

Post autor: Thierry Henry » 2009-03-05, 00:55

Tak zapytam na razie z ciekawości czy zabawa nawozami ADA jest czymś trudnym? Kilka osób na forum ich używa i chodzi mi o ich opinie. :)
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Re: Nawozy ADA

Post autor: Raperzu » 2009-03-05, 01:01

Thierry Henry pisze:Tak zapytam na razie z ciekawości czy zabawa nawozami ADA jest czymś trudnym? Kilka osób na forum ich używa i chodzi mi o ich opinie. :)
Nigdy tych nawozów nie używałem, ale ludzie piszą że cenowo wychodzi podobnie do innych nawozów a efekty są zaskakujące

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2009-03-05, 01:06

Raperzu pisze: Nigdy tych nawozów nie używałem, ale ludzie piszą że cenowo wychodzi podobnie do innych nawozów a efekty są zaskakujące
O tym wiem. Chodzi mi głównie o to czy w miarę średniemu akwaryście uda się z powodzeniem używać tych nawozów.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2009-03-05, 08:41

Należy zapytać jakie nawozy konkretnie chcesz stosować. Całą linię ADA, czy nawozy dodatkowe typu ECA, Brighty K?

Chociaż nigdy nie stosowałem, przez co trudno mi zgadywać, myślę, że problemu mieć nie powinieneś. ;)
Nigdy tych nawozów nie używałem, ale ludzie piszą że cenowo wychodzi podobnie do innych nawozów a efekty są zaskakujące
Sprawdź kto tak pisze. Piszą to ludzie, którzy używają ADA i nie liczą się z ceną lub są bezpośrednio związani z tą firmą, vide Grzegorz Guzik z SRWiA.
W życiu nie uwierzę, że Brighty K wychodzi tyle samo, co np. K2CO3 (składnik Brighty K) jako źródło potasu.
Wielu stosuje z powodzeniem sole. Torebka za 3 zeta wystarcza na bardzo długo. Żeby zrobić nawóz makro potrzebuje trzy takie torebki. Czy cena ADA jest taka sama?

Wyjątkiem może być porównanie ADA do innych gotowych nawozów (Seria PG, PA, czy Nutrafin). Jednak nie należy pisać, że we wszystkich przypadkach tak jest.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Amadeus
Forumowicz
Pojemność akwarium: 360
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: Amadeus » 2009-03-14, 23:24

Ja uzywam pierwszy stopien narazie jestem zadowolony choc myslalem ze szybciej przyrost bedzie wiekszy.Minelo ok miesiaca i jest duzo lepiej ale czy faktycznie zostane na ADA ocenie jak zuzyje nastepna partie ( cena nie jest niska -za butelke) choc sa wydajniejsze wiec moze da sie to porownac z innymi gotowcami przynajmniej cenowo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
360l,210l, 91l cube, 21l

Pierwsza w Polsce
Akwarystyczna Telewizja Internetowa
www.tvaqua.pl

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: macio » 2009-03-15, 12:40

Zastanawiam się nad zabawę z ADA w 27l (a może później w większym baniaku? ). Sprzet jaki mam to 1w/l, AS 6l, Butla co2, rośliny to jak na razie: limponphila aromatica, eleocharis acicularis, hemianthus calitrichides, blyxa japonica, i będzie najprawdopodobniej glossostigma oraz pogostemon helfera. Reszte uważam za nieważną w tej kwestii. Więc jakie na wozy na pocżatek bym potrzebował? Brighty K, Eca, Green Brighty step (1? 2? 3?). Coś jeszcze? Jak zaczynać nawozić? Pól dawki? Mniej?
Teraz kostka ;D

ODPOWIEDZ