Małe pytanko odnośnie bąbelkowania roślin
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Małe pytanko odnośnie bąbelkowania roślin
Witam
Więc dzisiaj usłyszałem rzecz która mnie zadziwiła i chciałbym się dowiedzieć czy to prawda. Mianowice powiedziano mi że jeżeli podawane jest do akwa CO2 i rośliny zaczną bąbelkować to wtedy wypalają się składniki odżywcze i jeżeli pojawia się bąbelki to na bank za 2 tyg będą glony w akwa :zdziwko: Możecie mi powiedzieć jak to z tym bąbelkowaniem jest ?
Więc dzisiaj usłyszałem rzecz która mnie zadziwiła i chciałbym się dowiedzieć czy to prawda. Mianowice powiedziano mi że jeżeli podawane jest do akwa CO2 i rośliny zaczną bąbelkować to wtedy wypalają się składniki odżywcze i jeżeli pojawia się bąbelki to na bank za 2 tyg będą glony w akwa :zdziwko: Możecie mi powiedzieć jak to z tym bąbelkowaniem jest ?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Małe pytanko odnośnie bąbelkowania roślin
Nie wypalają a rośliny przerabiają je podczas fotosyntezy. Jeżeli nie podajesz nawozów to zaraz braknie NO3 i coś wyskoczy. Rośliny będą stały w miejscu a glony będą śmigać jak byk.
Im lepsze światło i więcej CO2 tym rośliny szybciej pobierają składniki z wody.
Im lepsze światło i więcej CO2 tym rośliny szybciej pobierają składniki z wody.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Akwarium 25l
Oświetlenie : 2 x 8W
Podłoże : Ziemia + Bazalt
Do tego CO2 z bimbrowni. Dyfuzor strzykawka + lipa babelki bardzo małe wciżgane przez kaskade także rozpuszcza się bardzo dobrze
Nawozem według mnie jest ziemia, ale jeżeli trzeba coś jeszcze dodawać oprócz tego co jest to z chęcią się dowiem co
Oświetlenie : 2 x 8W
Podłoże : Ziemia + Bazalt
Do tego CO2 z bimbrowni. Dyfuzor strzykawka + lipa babelki bardzo małe wciżgane przez kaskade także rozpuszcza się bardzo dobrze
Nawozem według mnie jest ziemia, ale jeżeli trzeba coś jeszcze dodawać oprócz tego co jest to z chęcią się dowiem co
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Bo to prawda. :-)ŁePeK pisze:Mianowice powiedziano mi że jeżeli podawane jest do akwa CO2 i rośliny zaczną bąbelkować
Mniej, więcej tak to wygląda:
Nie wypalają, a po prostu zużywają. To normalne. Dlatego należy stosować nawozy, które je uzupełniają.ŁePeK pisze:rośliny zaczną bąbelkować to wtedy wypalają się składniki odżywcze
Kompletna bzdura.ŁePeK pisze:jeżeli pojawia się bąbelki to na bank za 2 tyg będą glony w akwa
Bąbelkowanie roślin najprościej mówiąc oznacza, że Twoim roślinkom jest dobrze.
Nic, tylko się cieszyć. ;)
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Napisałeś minute po mnie a ja tam wspomniałem o tym ze mam ziemie ogrodowa pod bazaltem i tak czytałem to jak mieli zbiorniki na ziemi to nie dawali żadnych nawozów. Więc teraz moje pytanie. Dawać jakieś nawozy czy nie ?? :>
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Ci co mieli na akwarium na ziemi i nie dawali nawozów mieli zapewne LT którego Ty (wnioskuje z ilości światła, podawania co2) nie masz. Więc krócej w twoim zbiorniku nawozy trzeba podawać (podstawa to macro, żelazo, potas?, i przy podmianach micro). Ziemia oczywiście jest nawozem ale umieszczonym w podłożu z którego rośliny pobierają składniki odżywcze korzeniami.ŁePeK pisze:Napisałeś minute po mnie a ja tam wspomniałem o tym ze mam ziemie ogrodowa pod bazaltem i tak czytałem to jak mieli zbiorniki na ziemi to nie dawali żadnych nawozów. Więc teraz moje pytanie. Dawać jakieś nawozy czy nie ?? :>
Teraz kostka
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
No to jak wyglada LT ?? czytalem ze 0,7W/L a ja mam 0,64W/L to mi duzo nie brakuje, moglbys mi to wyjasnic ??
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Masz co2 = nie masz LT.
Tutaj trochę o LT: http://e-akwarystyka.pl/topics29/8630.htm
[ Dodano: 2009-03-26, 21:41 ]
A jak jednak dawali to nie mieli LT i na bank zmuszeni byli dawać nawozy.
Skoro tego nie robili to pewnie dlatego takie teksty:
Tutaj trochę o LT: http://e-akwarystyka.pl/topics29/8630.htm
[ Dodano: 2009-03-26, 21:41 ]
Ja też mam organiczne podłoże pod bazaltem, a bez nawozów ani rusz, bo mam 0,7w/l i co2.ŁePeK pisze:Napisałeś minute po mnie a ja tam wspomniałem o tym ze mam ziemie ogrodowa pod bazaltem
Nie "dawali" tez co2 i nie mieli silnego światła.ŁePeK pisze:i tak czytałem to jak mieli zbiorniki na ziemi to nie dawali żadnych nawozów.
A jak jednak dawali to nie mieli LT i na bank zmuszeni byli dawać nawozy.
Skoro tego nie robili to pewnie dlatego takie teksty:
jeżeli pojawia się bąbelki to na bank za 2 tyg będą glony w akwa
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
No ok To skoro tak to jakie nawozy mam stosowac ?? I ile po zalaniu zbiornika ??
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Są dwie możliwości. Sole które sam odpowiednio rozrabiasz lub gotowe nawozy np. z serii PG. Co do soli to nie bardzo się znam (nie wypowiedzą się Ci którzy ich używają) a z serii PG to Macro, Ferro i Classic przy podmianach. dodatkowo potas (np aquapotas firmy aquabotanice czy jakoś tak). Nawozisz co najmniej po około miesiącu lub jak będziesz zauważał znaczące niedobory. Zaczynasz od połowy dawki aż dojdziesz do określonego poziomu. Macro, Ferro i Potas podziel na dawki dzienne.
Teraz kostka
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
OK to teraz wiem A ktos kto uzywa soli wypowie sie ?? :>
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Dozuje makro z soli , mam pełną kontrole jak zabraknie jednego pierwiastka lub będzie go za dużo to wtedy zmniejszam lub zwiększam dozowanie. Sole są tanie,łatwo dostępne i dają również dobre efekty
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
A sole tzn takie nawozy w proszkach ?? A jezeli tak to moze ktos mi poleci jakis sklep badz na allegro
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Tak. Rozpuszczasz je według obliczeń.ŁePeK pisze:A sole tzn takie nawozy w proszkach ??
http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/ŁePeK pisze:A jezeli tak to moze ktos mi poleci jakis sklep badz na allegro
I Still Haven't Found What I'm Looking For