bols blue curacao cena

jaka ilośc lumenow wystaczy ?

Moderator: ModTeam

witia5
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: wojtek

jaka ilośc lumenow wystaczy ?

Post autor: witia5 » 2009-03-31, 11:36

Mam pytanie jak obliczyc jaka ilość lumenow wystarczy do np. 112 l czy majac np 2500 lumenow to wystarczy i jeszcze jedno pytanie o kolor swiatłą czy białę jest dobre a moze żółte ? bardzo prodze o pomoc z gory dziekuje

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: jaka ilośc lumenow wystaczy ?

Post autor: maol » 2009-03-31, 14:00

Najprościej - potrzebujesz ok. 0,5W mocy lamp na 1 litr wody. Czyli w podanym przykładzie na 112l wody celuj w ok. 60W sumarycznej mocy świetlówek. To prostszy sposób, i zupełnie wystarczający do prawidłowego doboru ilości lamp.

Barwa - z reguły celujemy w temperaturę barwową zbliżoną do 6500 K - czyli w kolor wpadający w... lekko czerwony moim skromnym zdaniem :-) Szukaj świetlówek posiadających w oznaczeniu "965" - i powinno być dobrze ;)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
pszemoo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 72
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: pszemoo » 2009-03-31, 18:43

No i tu sie mylisz ;) Ilość lumenów jest bardzo istotna, bardziej od watów. Barwa też jest istotna, ja mieszam świetlówki 865 i 840, dodatkowo miałem jeszcze Osram Fluora (ale najlepsza jest Philips Aquarelle). Paradoksalnie świetlówki z serii 9 (Ra >90) mają gorszy strumień świetlny od świetlówek serii 8.
72 l - roślinne

112 l - mcharium :D

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2009-03-31, 19:15

witia5 poczytaj to: http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly ... tlenie.php
Bardzo dobry tekst, którego autorem jest Jarosław Nalej. Masz wszystko czarno na białym napisane.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-04-01, 08:35

pszemoo pisze:No i tu sie mylisz ;) Ilość lumenów jest bardzo istotna, bardziej od watów. Barwa też jest istotna, ja mieszam świetlówki 865 i 840, dodatkowo miałem jeszcze Osram Fluora (ale najlepsza jest Philips Aquarelle). Paradoksalnie świetlówki z serii 9 (Ra >90) mają gorszy strumień świetlny od świetlówek serii 8.
Zgadza się, zgadza się i zgadza się. Ale po co mieszać w głowie początkującym? Oczywiscie strumień świetlny jest głównym wyznacznikiem, a nie moc, ale ten prosty przelicznik 0,5W/l jest w 95% przypadków wystarczającym przybliżeniem. A temperatura barwowa 6500 K to standard - i na pewno nie zaszkodzi. Co do oddawania barw - seria "8" ma znacznie gorszy współczynnik Ra - i pomimo wiekszego strumienia, barwy wygladaja mniej naturalnie.

..no więc - po co utrudniać początkującym?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
pszemoo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 72
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: pszemoo » 2009-04-01, 15:45

Jasne, sam miałem ogromny problem z ogarnięciem tego wszystkiego a i teraz sprawia mi to czasem problemy ;)
Tylko wydaje mi się, że jak udzielać informacji to w miarę rzetelnych i przynajmniej zaznaczyć, że "Waty" to nie wszystko, że "dobre" światło to nie tylko świetlówka dla roślin, no i co najważniejsze, że każda roślinka ma inne wymagania świetlne i nawozowe i to do niej trzeba przystosować światło.
72 l - roślinne

112 l - mcharium :D

ODPOWIEDZ